Modechefen: Så ska du tänka när du köper kostym

Claes Juhlin bjuder på tio goda råd inför nästa kostymköp.

Claes Juhlin  |  Publicerad 2016-05-10 11:42  |  Lästid: 5 minuter

1. Välj rätt färg på din första kostym

Modechefen: Så ska du tänka när du köper kostym

Äger du ingen kostym sen tidigare, men är sugen på att investera i en så kan vi meddela att en mörkblå variant är det mest klassiska du kan bära. Om du dessutom väljer en kostym i tunn ull så kan du i princip bära den när som helst året runt. Om du väljer en grå och vill att den ska kännas någorlunda formell så bör du tänka på att den bör vara mörkt antracitgrå. Svart kostym är såväl snyggt som trendigt, men har något mer begränsade användningsområden en tidigare nämnda. 

2. Prisvärt är inte samma sak som dåligt

Modechefen: Så ska du tänka när du köper kostym

I takt med att dressat mode blivit allt mer populärt så satsar också många företag och kedjor på att ta fram sina egna kostymlinjer. Detta har gjort att du idag kan hitta riktigt prisvärda varianter hos såväl H&M som Zara. Vill du kliva upp en prisklass så är såväl Brothers som Massimo Dutti bra alternativ. Oscar Jacobson har ”Affordable Luxury” som sin slogan och det kan vi på King skriva under på. Har du inget emot grabbflåsiga reklamkampanjer och att beställa din kostym över nätet så kan du kolla in holländska Suitsupply. 

3. Enkelt eller dubbelt?

Modechefen: Så ska du tänka när du köper kostym

På King tycker vi att dubbelknäppta kostymer är bland det fläskigaste du kan bära, men det råder samtidigt inget tvivel om att det för många är en lite svårare produkt att trivas fullt ut i. Handlar det om din absolut första kostym skulle vi definitivt rekommendera en enkelknäppt, enfärgad och med två knappar. Har du däremot redan täckt basen med en eller ett par kostymer är dubbelknäppt ett utmärkt alternativ. Och ja, är den någorlunda nätt och figursydd så kan du bära den uppknäppt när du känner för det.


4. Lär dig tyda klädkoden

Modechefen: Så ska du tänka när du köper kostym

"Mörk kostym" är en förhållandevis vanligt förekommande klädkod i Sverige vid exempelvis dop, bröllop, begravningar eller formella affärsmöten, men vad betyder den? Så här ligger det till: Klädseln ska bestå av en kostym (vanligtvis i tunn ull) i en mörk nyans av vanligtvis blått eller grått men även svart kan fungera. Till detta bär man vit skjorta med klassisk krage, en enfärgad eller diskret mönstrad slips och svarta skor i skinn. Varken mer eller mindre. 

5. Låt skräddaren göra sitt

Modechefen: Så ska du tänka när du köper kostym

En konfektionskostym sitter sällan helt hundra från början, därför kan det vara en idé att ta ett varv till skräddaren på hörnet innan du kör igång och använder den. En normalt funtad skräddare brukar, med vissa reservationer, kunna ändra följande. Kavaj: Ärmlängd, ärmvidd, midjevidd, nackhylla (det diagonala veck som ibland kan bildas på utsidan av kavajen där nacke och rygg möter varandra). Byxa: Byxlängd, byxvidd och midjevidd. Med andra ord bör du undvika kostymer där kavajen inte sitter bra över exempelvis axelpartiet då detta är en ändring som är både invecklad och kostsam att ändra. 

6. Längden har betydelse

Modechefen: Så ska du tänka när du köper kostym

Om du bara ska fokusera på två skräddarändringar till din nya kostym, låt det bli ärmlängd och byxlängd. Dels är det ändringar som är enkla och billiga att utföra, men även detaljer som är direkt avgörande för hur din kostym uppfattas på dig (en alldeles för lång ärm kommer exempelvis ALLTID att göra att din kavaj ser för stor ut, oavsett hur den sitter i övrigt). Satsa på en på en ärmlängd där du visar cirka 2 – 3 centimeter av skjortmanschetten. När det kommer till byxlängden har det dels att göra med vad du trivs i, men även vidden på byxans fot. Vill du vara riktigt klassisk så väljer du en fotvidd på ca 19-20cm och låter byxan den sträcka sig precis över skons kant så att byxan faller fritt utan bryt på skon.

7. Knäpp rätt antal knappar

Modechefen: Så ska du tänka när du köper kostym

Få saker kan förstöra helhetsintrycket så mycket som att för många knappar på kostymen är knäppta. En klassisk regel är sometimes, always, never och åsyftar knäppningen på en treknäppt kavaj räknat uppifrån och ner. Bär du en tvåknäppt kavaj knäpper du med andra ord bara den översta knappen. Bär du en dubbelknäppt kavaj med dubbla knapprader så kan du knäppa den översta raden och lämna den nedersta knappen uppknäppt. 


8. Sneakers till kostym? Bra eller anus?

Modechefen: Så ska du tänka när du köper kostym

Detta beror såklart helt på vilket tillfälle, vilka sneakers och vilken kostym som avses. Ett par hyffsat monokroma sneakers i mocka, skinn eller bomull kan funka riktigt bra till linnekostymen under en födelsedagslunch i solen medan ett par neongula löpskor kanske inte känns riktigt lika bra till den mörkblå ullkostymen på bästa vännens bröllop. Är det inget speciellt tillfälle som avses så matchar du naturligtvis som du vill. 

9. Matcha snyggt med annat än skjorta och slips

Modechefen: Så ska du tänka när du köper kostym

Låt inte ditt kostymbärande begränsa dig till formella tillfällen då du bär skjorta och slips, det finns nämligen en rad andra plagg som funkar riktigt bra till kostym. Under tidig vår och sen höst skulle vi verkligen vilja slå ett slag för den tunnstickade polotröjan. Ett utmärkt alternativ som tar ner den formaliteten utan att för den delen kompromissa med stilkänslan. Ett annat klassiskt alternativ, som även råkar vara ett av säsongens stora trendplagg, är pikétröjan i alla dess former. Gärna med lite större krage och lång ärm. Passar utmärkt till kostymer i alla dess former. 

10. Förstå skillnaden mellan halv- och full kanvas

Modechefen: Så ska du tänka när du köper kostym

Är det något som expediter i dressade butiker gillar att snacka om så är det huruvida kostymerna är halv- eller full kanvas, men vad menas? Så här är det: För att kavajen skall forma sig snyggt över kroppen används mellanlägg som ger tyget struktur och stadga. Detta mellanlägg kallas kanvas. Med en full kanvas-konstruktion sys mellanläggen fast för hand för att kavajen skall falla så mjukt som möjligt över kroppen. Halv kanvas innebär i regel att kavajen har sydda mellanlägg på kavajens övre halva, men vid ärmslut och kavajfrontens nedre del så limmar man istället. Den limmade konstruktion är betydligt mindre tidskrävande eftersom man relativt enkelt kan pressa kavajen för att ge den sin form. Nackdelen kan vara att kavajen i regel inte blir lika smidigt och riskerar att förlora sin form efter användning.

Dela på Facebook
Tweeta