Tove Lo: “Jag vill göra soundtracket till en långfilm”

Svenska världsstjärnan Tove Lo lanserar egendesignade hörlurar och högtalare med varumärket Urbanears. King flyger till London och träffar Sveriges största musikexport.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2019-01-18 13:19  |  Lästid: 5 minuter

Vi på King hade nyligen entreprenören Jacob de Geer på omslaget som ju grundat techbolaget iZettle tillsammans med din pappa Magnus Nilsson. De har just sålt företaget för nästan 20 miljarder kronor. Hur är det att ha en nybliven miljardär till far?
– Haha, jag är jättestolt över min pappa. Det är otroligt imponerande vad han har byggt upp. Han och Jacob har gjort en fantastisk resa tillsammans. Pappa har alltid jobbat hårt i hela sitt liv. Jag är glad för hans skull.

Var kommer din kreativitet ifrån?
– Ja, säg det. Ingen annan i familjen är särskilt musikalisk. Min moster och mina kusiner och jag brukade ofta sjunga ramsor och hitta på små danser när jag var liten. Men det har aldrig varit tal om någon musikkarriär. Det var bara på lek. Så det var nog blandade känslor när jag bestämde mig för att satsa på musik.

Var föräldrarna skeptiska?
– De var väldigt oroliga. Att söka till musikgymnasium tyckte de var en jättedålig idé, till exempel. De lät mig såklart söka, men de trodde nog att det bara var en fas jag gick igenom och att jag ändå inte skulle komma in. Men det gjorde jag – på Rytmus musikgymnasium i Stockholm – och ingen visste nog vad det skulle leda till. De har dock alltid låtit mig hålla på. Mina föräldrar är väldigt stöttande.

Du har samarbetat med Katy Perry, Maroon 5 och Coldplay, och skrivit låtar för Zara Larsson, Icona Pop och Ellie Goulding. Hur går det till när du skriver en låt?
– Det varierar ganska mycket. Ibland sitter jag med en producent i studion som spelar några ackord som känns bra. Därifrån börjar jag improvisera fram en melodi.

Kommer du alltid på musiken före texten?
– Nej, ofta börjar det med en text eller en lös tanke om en historia jag vill berätta. Då är texten färdig helt utan musik, som en dikt. Man känner att det finns en puls i språket och så växer en melodi fram så småningom. När jag skriver tillsammans med andra är det olika, det börjar med någon liten melodislinga eller en fras och så bygger man vidare utifrån det.

Är det någon skillnad på att skriva en låt till sig själv eller till en annan artist?
– Det beror på vilka som är med i rummet när jag skriver låten. Om jag ska skriva till en annan artist så lyssnar jag på den personens röst och kan skriva låten utifrån det. Personen kan sitta och sjunga i rummet och så snappar man upp vissa röstlägen som låter bra. Orden måste passa personens röst, exempelvis. Sedan tar jag reda på vad personen vill förmedla vilket också påverkar texten och stämningen i låten. Jag rotar i personens hjärna.

Vilken av dina låtar är du mest stolt över?
– Det är som att välja sitt favoritbarn. Nej, jag skojar. Homemade Dynamite med Lorde. Hon är en av mina idoler så det var riktigt häftigt att skriva tillsammans med henne. Jag är väldigt nöjd och belåten med den, faktiskt.

Tove Lo

Namn: Ebba Tove Elsa Nilsson.
Född: 1987 i Djursholm, Stockholm.
Yrke: Artist och låtskrivare.
Bakgrund: Samarbetat med artister som Coldplay, Zara Larsson och Lorde. Nått stora internationella framgångar under artistnamnet Tove Lo med superhits som Habits och Disco Tits. Vunnit Denniz Pop Awards, P3 Guld och flera Grammis.
Aktuell: Med kampanjen Listen to Yourself tillsammans med svenska ljudvarumärket Urbanears där Tove Lo har designat hörlurar och högtalare.


Du jobbar nära andra svenska låtskrivare som Max Martin och Shellback. Är det sant att Shellback fortfarande fick springa och hämta kaffe till alla trots att han hade skrivit typ fem Billboard- ettor?
– Haha, ja. Det stämmer faktiskt. Alla är väldigt jordnära. Ingen av dem lutar sig på sitt namn. Trots att de skrivit så många framgångsrika poplåtar är de fortfarande lika dedikerade och självkritiska. Samtidigt som de har väldigt hög integritet och litar på sin smak och talang. Vi spelar mycket för varandra och kommer med tips och tankar. Ofta är det utlämnande. Man kommer in med en djupt personlig text som betyder allt för en och så lyssnar någon av de andra och föreslår att man ändrar just den där meningen som man är extra stolt över. Det kan vara hårt, men resultatet blir väldigt bra. 

Hur fördelar du tiden mellan Sverige och Los Angeles?
– Jag har en lägenhet i Stockholm, där är jag ibland. Men för det mesta bor jag i LA. Annars reser jag mest hela tiden.

Trivs du i LA?
– Helt okej. Det är svårt att få det att kännas som hemma. Det är soligt hela tiden, vilket man absolut inte ska klaga på, men ibland kan jag sakna att vara nedkyld. Och man kan inte promenera någonstans, man måste ta bilen överallt. Sedan är det svårt att se all misär. Trots att det är en så rik stad är det många människor som inte får hjälp. Det är annorlunda, helt enkelt. Men det finns mycket härliga grejer också. Man kan dra till stranden när som helst och jag har mycket vänner där.

Tove Lo:
Foto: Getty Images

Hur mycket reser du per år?
– Oj … Nu har jag haft ett år med mycket skrivande och inte så mycket turnerande. Men minst en gång i månaden åker jag i väg någonstans.

Vad är det första du gör när du kommer in på ett hotell?
– Sparkar av mig skorna, tar på mig tofflorna. Det är det bästa. Vi brukar ha en gruppchatt alla i teamet så jag brukar ligga på sängen och chilla och planera middag med de andra i chatten. Sedan har jag alltid med mig min ministudio, så om jag har en lucka på några timmar sitter jag och skriver musik.

Lever du upp till rockmyten när du är ute och turnerar?
– Det blir mycket fest. Men jag försöker hitta en balans, så att det inte går överstyr. Jag försöker träna, äta bra mat och vitaminer också. Festandet går aldrig ut över showerna. Det viktigaste är att prestera på scen.

Vad är det onödigaste du bränt pengar på?
– Det skulle väl vara väskan jag köpte i går. Annars lägger jag mest pengar på flyg och hotell, jag bjuder mina kompisar och min pojkvän på resor ganska ofta, jag vill uppleva saker tillsammans med dem. Men nej, jag har inte köpt en sportbil eller så. I och med att jag reser så mycket vill jag äga så lite saker som möjligt.

Vilka drömmar har du kvar att uppfylla?
– Ja, det där har jag funderat på. Jag lever ju min dröm. Men jag drömmer om att utveckla den visuella biten. Jag skulle vilja skriva manus och göra soundtracket till en långfilm. Vi får se hur det går.

Läs också:Dela på Facebook
Tweeta