New Balance-designern om nya sneakern: ”En hyllning till 70-talet”

New Balances designer Charlotte Lee om nya modellen 327, att bli ansiktet utåt för pappaskor och säsongens sneakertrender.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2020-06-08 13:39  |  Lästid: 2 minuter

Nya modellen New Balance 327 är den första du designat från scratch. Vad kan du berätta om den?

– Jag skulle säga att 327-modellen är en väldigt trendfokuserad sneaker. En modern version av en retro löparsilhuett. Den överdrivna panelen, den abstrakta formen på mellansulan och den djärva färgsättningen ger tillsammans med 1970-talsdesignen en fräsch tolkning av en i grund och botten klassisk produkt.

Var har du hämtat inspiration?

– New Balance har en rad ikoniska löparskor från 70-talet som alla utgjorde en stor källa till inspiration. Jag plockade mina favoritdetaljer från den eran och försökte stöpa dem i en nutida estetik. Den stora N-loggan på den här nya modellen är en hyllning till just 70-talet när samma logga introducerades för första gången, vilket var något av en milstolpe för New Balance.

New Balance 327 kommer i en rad olika färguppsättningar.

Modellen visades på modeveckan i Paris i ett smått oväntat samarbete med det franska modehuset Casablanca. Hur kommer det sig att ni samarbetar med dem?

– Den här modellen var aldrig tänkt att bli ännu en retro löparsko, New Balance har redan tillräckligt med sneakers på den fronten. Så genom att lansera 327-modellen i samarbete med Casablanca på Paris modevecka förtydligade vi att detta är en sko med hög modegrad. Den debuterade på catwalken och tog därmed ett tydligt avstånd från sin löparbakgrund.

New Balance har blivit symbolen för den så kallade pappasneakern. Hur ser du på det? 

– Exakt, det är New Balance som skapat trenden av pappasneakers. Det är jättemånga varumärken som har inspirerats av vår robusta löparsko som numera bärs av såväl influencers i Europa som pappor i Ohio. Person-ligen älskar jag att vara en del av ett varumärke som kan locka båda de världarna på samma gång.

Vilka sneakertrender bör man annars hålla koll på den här säsongen?

– Trenden med just de robusta löparskorna har verkligen nått sin kulmen de senaste åren. Nu börjar vi se en övergång mot en cleanare och snabbare look, som blandar retrodesign med en modern estetik.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-06-08 14:09