Ny studie visar: Svarta kläder gör dig snygg och intelligent

Nu är det bevisat: svart är världens bästa klädfärg. Vill du verka smart, snygg och självsäker ska du från och med nu undvika färg i garderoben – särskilt brunt.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2015-08-31 15:54  |  Lästid: 2 minuter

En ny undersökning med över 1000 deltagare visar att svart är den bästa klädfärgen, skriver Independent. Svart blev den färg som flest associerade med egenskaper som attraktivitet, självsäkerhet och intelligens. 66 procent av kvinnorna ansåg att svart var den mest attraktiva klädfärgen hos män och 46 procent (majoritet bland färgerna) ansåg detsamma hos kvinnor.

Ny studie visar: Svarta kläder gör dig snygg och intelligent
Färger kopplade till attraktivitet.

Efter svart blev röd den färg som flest associerade med självsäkerhet, men också den färg som flest kopplade samman med arrogans. Bara 12 procent associerade rött med intelligens. Det var brittiska buytshirtsonline.co.uk som genomförde undersökningen.

Vi tog våra svarta tankar till Kings moderedaktör Petter Lundgren.

 

Kingredaktionen är ofta klädd i svart. Vad beror det på?

– Förmodligen för att det är att det är bekvämt, praktiskt och snyggt. Och ja… för att man ser lite smalare ut såklart! Nej då, men inför en vanlig dag på redaktionen lägger i alla fall inte jag ner någon energi på att ”sätta ihop en snygg outfit” utan jag rycker mest bara tag i något och hastar ut genom dörren. Ju fler svarta plagg du har på dig desto mindre är chansen att du missmatchar. Sedan är flera av kollegorna här på King stöpta i en rock- och extremsport-kultur som bekant är rätt svart. Fast helt ärligt – är vi verkligen så jävla svartklädda?

Ny studie visar: Svarta kläder gör dig snygg och intelligent
Kingredaktionen.

Varför tror du att folk gillar svarta kläder?

– Jag tror att folk gillar svarta kläder för att det är snyggt, lättmatchat och säkert. Som sagt, ju fler svarta plagg du har på dig desto svårare är det att missmatcha. Sedan är det ju lite ”tufft” också. Bär man mycket svart tycker jag att man ska jobba mer med passformer och silhuetter för att det ska bli personligt och inte så likriktat. En fördom jag har om många svartklädda på stan är att de är osäkra, vill passa in och ”inte göra fel”. Då blir det extremt tråkigt och man ser ut som alla andra. Stockholmsuniformen: Smala svarta jeans, en lite för djupt urringad svart t-shirt, svarta chelsea-boots och en svart skinnpaj/bomberjacka.

Vem bär upp svart snyggast?

– En ung Bob Dylan!

Ny studie visar: Svarta kläder gör dig snygg och intelligent
Bob Dylan, 1966.

Brunt, orange och rosa hamnade sist i samtliga kategorier.

Dela på Facebook
Tweeta