Så fixar du det perfekta ljudet

Fem genvägar till det perfekta ljudet – Dr. Geoff Martin, tonmeister och ljuddesginer hos Bang & Olufsen, hjälper dig att möblera smart och maximera din ljudanläggning.

Redaktionen  |  Publicerad 2009-05-13 07:23  |  Lästid: 2 minuter
Bild 427000

 

01Se till att dina två högtalare är symmetriskt placerade i vardagsrummet. De ska till exempel ha samma avstånd till sina närmaste väggar – placera inte en i ett hörn och den andra i mitten av rummet. Samma princip gäller om du har ett surroundsystem.  
02Håll högtalarna borta från väggarna så gott det går. En bra tumregel är att aldrig placera en högtalare närmare än en meter från närmaste vägg. De flesta högtalare ger ifrån sig mer bas desto närmare de står en vägg.  
03Köp bokhyllor och ställ böcker på dem. På så sätt förhindrar du att ljudet studsar i rummet. Moderna planlösningar, med stora tomma ytor och avskalade väggar, är det värsta tänkbara för ljudet. Desto mer oregelbundna väggarna är, ju bättre låter ljudet. Det enklaste och bästa sättet är således att köpa en bokhylla och ställa dit böcker lite huller om buller!  
04Undvik lösa föremål i rummet. Om du har en stor högtalare med mycket bas (som flyttar mycket luft i rummet) kan du uppleva att fönster vibrerar, porslin skallrar och andra lösa ting som ”sjunger med” och skapar oljud.  
05Lyssnar du på musik i bakgrunden så spelar det ingen roll var du sitter. Vill du däremot uppleva musiken som producenten hade velat, då ska du slå dig ned med exakt samma avstånd till bägge högtalare. I en perfekt värld ska ditt huvud och dina två högtalarna bilda en liksidig triangel – så att högtalarna är 30 grader vardera åt sidan från dig. Köp en skön, flyttbar stol så att du kan flytta dig till din ”sweet spot” så fort gästerna gått!

Av: Jonathan Leijonberg

Dela på Facebook
Tweeta