Philip: Så ska du tänka när du köper skjorta

Philip Conradsson  |  Publicerad 2017-12-12 10:00  |  Lästid: 3 minuter

Skjortan kan vara ett svårt plagg att investera i. Mycket har och göra med dess passform då en för stor eller liten skjorta inte är särskilt smakfullt. För bästa tänkbara siluett, måste skjortan helt enkelt anpassas efter bärarens kroppsform. Vad gäller kvalité kan många skjortor bäras oavsett säsong. Idag tänker vi förutom passform gå djupare in på vilka material som lämpar sig bäst för specifika årstider och hur du skall tänka när det kommer till skjortkragar.

Passform

När det kommer till passform gäller det att prova sig fram och ha tålamod. Skjortans storlekar anges normalt med endast kragstorlek, med halsmått i centimeter. Vanligtvis börjar skjortstorlekar i 37-38 som motsvarar small, skillnaden mellan 37 och 38 är endast halsmåttet medan kroppsstorleken är densamma. Börja alltid med att mäta din hals med hjälp av ett måttband för att klargöra vilken storleken du bör ha för att kunna knäppa den översta knappen. När halsmåttet väl är klargjort är nästa steg hur skjortan skall sitta i kroppen. Önskar du en smal passform är slim fit att rekommendera medan en rakare passform ofta benämns som regular fit. Besöker du en tillverkare som specialiserar sig på skjortor finns ofta ännu fler passformer att välja på, även alternativ med längre eller kortare ärm.

Skjorta i slim fit från – Gant


 

Philip: Så ska du tänka när du köper skjorta

Skjorta i Regular fit från - Eton

Philip: Så ska du tänka när du köper skjorta

Material

Vad gäller material är bomull det mest förekommande materialet och anses samtidigt vara det mest klassiska oavsett säsong. Bomullsskjortan kommer i många olika utföranden och strukturer där oxfordskjortan är den minst formella och skjortan i poplin en av dem mest formella. För hösten och vintern kan ett alternativ i flanell vara ett bra val som blir varmare och mindre formellt än den klassiska bomullsskjortan. För våren, sommaren och semestern är linne ett otroligt smart alternativ som andas på ett tacksamt sätt under dem varmaste dagarna.

Oxfordskjorta från - A Day's March


Philip: Så ska du tänka när du köper skjorta

Skjorta i poplin från - Turnbull & Asser

Philip: Så ska du tänka när du köper skjorta

Kragar

Många gånger kan kragen avgöra skjortans formalitetsgrad. De mest förekommande skjortkragarna är button-down-, cut away- och turndown-kragen. Button-down kragen är vanligast bland casualskjortor och kännetecknas av att kragsnibbarna hålls ned med hjälp av två knappar vid skjortans knäppning. Cutaway-kragen är den bredaste och mest formella kragen som ofta bärs till kostym, kavaj och slips men kan även bäras under en runhalsad eller v-halsad tröja. Turndown-kragen är den vanligaste och mest neutrala skjortkragen. Kragen är ofta mindre och sitter tätare ihop i jämförelse med cutaway-kragen.

Skjorta med button-down krage från Drakes

Philip: Så ska du tänka när du köper skjorta

Cutaway skjorta från Eton


Philip: Så ska du tänka när du köper skjorta

Skjorta med turndown-krage från Massimo Alba

Philip: Så ska du tänka när du köper skjorta
Dela på Facebook
Tweeta