Tre favoriter från Schnayderman’s stiliga höstkollektion

Svenska skjortmakare gör kläder av konst.

Tom Cehlin  |  Publicerad 2021-08-30 14:53  |  Lästid: 3 minuter

Ett av King-redaktionens favoritvarumärken är svenska Schnayderman’s. Företaget drog igång sin verksamhet som skjortexperter för snart tio år sedan men nu gör allt från stilrena rockar till lediga kostymer. I höst släpper man en höstkollektion som går under namnet ”The Outsiders”. Kollektionen var den första som företaget visade på en modevecka, i Köpenhamn närmare bestämt, och är en ambitiös kollektion med ett konstnärligt anslag.

Vi bad företagets designer Hampus Bernhoff välja ut sina favoriter från höstens kollektion.

– Kollektionen är en eklektisk blandning av designdrivna essentials i förhöjda tyger och ett bredare urval av ytterkläder, många med generösa passformer och stora detaljer. Byxor som kompletterar ett urval av skjortor och overshirts för att skapa set som är menade att bäras som moderna kostymer. Skjortor är fortfarande en kärnkategori hos oss, tillsammans med ett växande urval av stickade och jerseyplagg.

Vad är kollektionen inspirerad av?

– Vi har valt att kalla kollektionen ”The Outsiders” då en stor del av inspirationen kommer från outsiderkonst: personligheter med en identitet och karaktär som ger oss ett annat perspektiv och nya synsätt på vår tillvaro. Vi försöker göra något som inte bara handlar om det estetiska utan som känns meningsfullt. Att söka sig till unika personligheter och outsiderkonstnärer för inspiration är till exempel en möjlighet att sätta skapandet i centrum, snarare än resultatet.

Vilket är ditt eget favoritplagg i kollektionen?

– Jag har en särskild förkärlek för den printade viskosskjortan där motivet kommer från en tavla (ett porträtt av en dam) som jag hittade i en container när jag bodde i Los Angeles. Känslan är väldigt naiv och hon har ett lite mystiskt uttryck. Hon har hängt på min vägg i många år och har nu fått en fin plats i kollektionen.

3 nyckelplagg från Schnaydermans höstkollektion

Denim Trouser Alef

– Denna säsong introducerar vi vår första denimbyxa som vi kallar Alef. Den är gjord i hundra procent ekologisk bomull och är inte som dina vanliga femficksjeans. Istället är det en kombinerad chino- och denimbyxa med en lite djupare gren, sneda sidfickor och ett rakt ben med djupa fållar. Den är baserad på en amerikansk chino blandat med en 501:a. Varje byxa är individuellt märkt med säsong, antal, modell och storlek – handskrivet av oss i studion.

Half Zip Boiled Wool Solid Black

– Även detta är en ny produkt för den här säsongen. Det är en klassisk half zip-modell i ett fantastiskt fleecetyg. Modellen tillsammans med det strukturerade fleecetyget skapar ett avslappnad ytterplagg med en lite lyxigare framtoning. Dessutom är den otroligt varmt och kan användas både för sig själv och som mellanlager när det blir riktigt kallt.

Crewneck Seamles Rib Mohair

– Jag vill även slå ett slag för kollektionens mohairtröjor som tillverkas i en liten familjeägd fabrik i Italien, de har en fantastisk passform, färg samt kvalitet och har en lång livslängd. De är cirkulärstickade i ett enda stycke, detta skapar en otroligt följsam tröja med bra passform och fall.

Schnaydermans höstkollektion finns ute nu.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-08-30 17:39