Världens första Youtube-video har fyllt 13 år

Den 23 april 2005 laddade Jawed Karim upp ett 18 sekunder långt filmklipp om elefanter. Sedan dess har ingenting varit sig likt.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-04-24 08:48  |  Lästid: < 1 minut

Den första videon någonsin att laddas upp på Youtube har blivit tonåring. I går för 13 år sedan, den 23 april 2005, besökte en av Youtubes medgrundare Jawed Karim ett zoo med en kamera. Framför elefanternas inhägnad drog han ett penisskämt som i dag är historiskt. 
– Okej, så här är vi, framför elefanterna. En häftig sak med dem är att de har väldigt, väldigt långa… snablar. Och det är häftigt, säger han lugnt, och tittar mot elefanterna.
– Det är i stort sett allt som finns att säga, fortsätter han, innan det 18 sekunder långa filmklippet är slut.

Sedan klippet laddades upp har medielandskapet inte varit sig likt. Youtube, som grundades av Steve Chen, Chad Hurley, and Jawed Karim den 14 februari 2005, har gett vem som helst möjligheten att dela med sig av sina videor, skapa sig en publik och till och med tjäna pengar på sitt skapande – helt självständigt.

Youtube är nu den andra mest besökta hemsidan i världen, efter Google. 300 timmar video laddas upp på plattformen varje minut och fem miljarder videor visas varje dag.

Den största kanalen på Youtube tillhör svensken Felix ”Pewdiepie” Kjellberg. Hans kanal, vars innehåll i stort går ut på att tittarna får se honom spela tv-spel, har fler än 62 miljoner prenumeranter.

 

 

Dela på Facebook
Tweeta