Den enda fredagsdrinken du behöver kunna

Får det lov att vara en 4:2:1 sour?

Alice Lascelles  |  Publicerad 2022-12-16 12:03  |  Lästid: 3 minuter

Gin sour

Om du bara ska lära dig ett recept ordentligt, se till att det är 4:2:1 sour – fyra delar starkt, två delar surt, en del sött hittas om och om igen i vår cocktailkanon. Det är grunden för en Daquiri, Whiskey sour, Bramble och Basil smash och är ryggraden i en Mojito, Tom Collins och French 75. Med en liten modifiering för att få in en mindre söt likör är det också en del av en Margarita och Aviation. Så fort du kan den så kommer du att hitta den överallt. Du kan göra en 4:2:1 sour av vilken vit sprit som helst. Men det är Gin sour som jag tycker är mest användbar, den kan också göras om på många sätt. Du kan utöka den genom att addera bubbel, sodavatten eller jasminte. Eller göra den sötare med hemgjord sockerlag, maraschino eller triple sec. Du kan skaka om den med gurka, basilika, lavendel eller mynta. Eller servera den på is och toppa med Campari. Spetsa den med bitter eller få den att dofta med en droppe absint. Den gör sig bra på is, i en kupa eller krossad tillsammans med is. Den kan skakas eller mixas i en skål. Ta bort alkohol och addera vatten så har du en lemonad. Så fort du kan 4:2:1-formeln så kan du göra en drink av vad som helst: slattar från en fest eller gin och citroner från Amalfikusten. Se det som din hemmabars överlevnadskit.

Recept: 50 ml gin, 25 ml citronjuice, 12,5 ml sockerlag.
Glas: Cocktailglas.
Garnering: Citron- eller apelsinremsa.
Metod: Skaka och sila.

Bramble

Den här 80-talsklassikern är ett perfekt exempel på hur 4:2:1-receptet kan skruvas på för att skapa en helt ny drink. Om du inte har crème de mûre så funkar det också med cassis eller Campari. Baserat på ett recept av Dick Bradsell, en av gudfäderna av modern bartending-kultur.

Recept: 50 ml gin, 25 ml citronjuice, 10 ml sockerlag, 10 ml svartvinbärslikör (crème de mûre).
Glas: Rocks.
Garnering: Citronskiva.
Metod: Skaka de första tre ingredienserna med is och sila i glas fyllt med krossad is. Skvätt svartvinbärslikören så att den blöder ner i drinken.

Basil smash

Basilika är underbart tillsammans med gin. Och aldrig är det bättre än i den här smashen av Joerg Meyer, ägaren av Le Lion i Hamburg. Meyer rekommenderar att inkludera både stjälkarna och bladen i drinken för att maximera den gräsiga och kryddiga doften.

Recept: 50 ml gin, 25 ml citronjuice, 12,5 ml sockerlag, en rejäl näve basilikablad.
Glas: Rocks.
Garnering: Basilikakvist.
Metod: Plocka ut basilikablad (tillsammans med stjälken) och kasta in det i en shaker tillsammans med de andra ingredienserna. Skaka och sila i ett glas fullt med krossad is.

Recepten är hämtade ur boken The Cocktail Edit – Everything You Need to Know About How to Make All the Drinks that Matter av Alice Lascelles på Quadrille Publishing, som bland annat finns att köpa här.

Dela på Facebook
Tweeta