Loggade alla sina kläder varje dag i tre år – här är hans 7 knep för att byta köpvanor helt

Datanörden Olov Hoverfält bestämde sig för att logga sin klädanvändning under ett helt år för att få reda på hur hållbar klädkonsumtion ser ut på riktigt.

Kristofer Steneberg  |  Publicerad 2021-03-19 10:22  |  Lästid: 2 minuter

Det började som ett enkelt experiment men efter några veckor växte det. Olof Hoverfält loggade kontinuerligt sin användning av varje plagg med start 1 januari 2018. Hittills har han loggat 426 plagg, accessoarer och skor, mer än 1 150 dagar och över 300 000 datapunkter kring användning och icke-användning.

– Att ta hand om kläder är lika viktigt som att veta när man ska göra sig av med dem. Vad jag upptäckte är att vissa kläder, exempelvis undertröjor, når slutet av sin livscykel efter att ha använts 35 gånger. Jag insåg också att jag aldrig använder mina stickade kläder, och att det finns några utvalda varumärken som alltid fungerar för mig, säger Olof Hoverfält som till vardags jobbar som strateg på det digitala strategiföretaget Reaktor.

Alla artiklar är delades upp i tolv kategorier: jackor och huvtröjor, kavajer, stickade tröjor, T-shirts, byxor, shorts, bälten, strumpor, skor, underkläder och boxershorts. Sportkläder skippades.

– Enkel dataanalys fungerar för alla produkter eller tjänster som används över tid, vare sig fysiska eller immateriella. Jag var mest intresserad av kläder, säger han.

Projektet lades upp på Olof Hoverfälts blogg och har fått närmare 100 000 sidvisningar. Genom att analysera data om plaggens användningsfrekvens, kostnad per användningsgång samt faktisk jämfört med uppskattad användning upptäckte Olof Hoverfält en rad sätt att maxa nyttan av sina plagg.

Han sammanfattar sina slutsatser i sju punkter:

1. Hitta vad du behöver och älskar - köp bara dessa plagg. Det låter enkelt. Ändå är det svårt att vara disciplinerad med sina inköp.
2. Handla på lång sikt. Kom ihåg att dyrare kläder faktiskt kan vara billigare i det långa loppet.
3. Undvik kläder som är trevliga att ha men som aldrig används eftersom du föredrar snarlika men bättre plagg.
4. Se till att alla kläder är så kompatibla som möjligt och fungerar i så många sammanhang som möjligt. Maximera kompatibiliteten mellan olika klädkategorier. Ett sätt är att begränsa garderobens färgpalett.
5. Ta hand om dina plagg. Kontinuerlig vård och enstaka små fixar kan fördubbla plaggets livstid.
6. Vet när du ska göra dig av med plaggen. Även om vi strävar efter lång livslängd finns det en gräns för när det inte längre är motiverat att fortsätta använda ett visst plagg.
7. Acceptera din speciella svaghet. En av mina är kavajer. Trots all denna prestandaoptimering köper jag fortfarande för många.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-03-19 13:14