Philip guidar: Så klär du dig för nyår

Rätt klädd för nyårsafton.

Philip Conradsson  |  Publicerad 2017-12-19 09:30  |  Lästid: 3 minuter

Inför nyår är det verkligen tillfälle att klä upp sig lite extra och att göra det i smokingen är utan tvekan det absolut bästa och mest eleganta alternativet. I vår mening är det verkligen inte nödvändigt att tillämpa smokingen på nyår, trivs du bättre i en mindre formell klädsel skall du alla gånger satsar på det. Var även noggrann med att följa klädkoden för inbjudan, säger inbjudan mörk kostym eller kavaj bör det respekteras, hellre rätt välklädd än överklädd.

Idag har jag valt ut en förhållandevis klassisk nyårslook men med en aningen modernare twist. Jag har istället för den enkelknäppta smokingen i tunn ull valt en dubbelknäppt alternativ i svart sammet med sjalslag. Var inte rädd för att ta ut svängarna men håll koll på detaljerna, vissa regler är inte till för att brytas.

Smokingjacka – Morris Heritage

Morris premiumkollektion Heritage har under de senaste säsongerna verkligen levererat eleganta smokingjackor i en modern design och samtida passform. För hösten ser vi ett otroligt smakfullt alternativ i svart bomullssammet i ett dubbelknäppt utförande med breda sjalslag.

Ni hittar kavajen här.

Philip guidar: Så klär du dig för nyår

 

Smokingbyxor – Morris Heritage

En smokingjacka i sammet bärs alltid med klassiska smokingbyxor i tunn ull med revärer i kontrasterande sidenväv. I detta fall ser vi ett par svarta smokingbyxor som gör sig bäst till den svarta smokingjackan. Skulle smokingjackan vara midnattsblå gör sig ofta en mörkblå byxa bättre än den svarta. Bär du en hel smoking skall byxa och överdel givetvis alltid vara i samma ton och material.

Ni hittar byxorna här.

Philip guidar: Så klär du dig för nyår

 

Skjorta – Eton

När smoking väl bärs är det otroligt viktigt att den matchas med en smokingskjorta och inte en vanlig vit skjorta. Skillnaden ligger framförallt i skjortans frontparti som kommer i ett räfflat eller som i detta fall vävd pikéfront med ett vagt glimmer. Givetvis skall skjortan vara utrustad med dubbelmanschett för ett så elegant uttryck som möjligt.

Ni hittar skjortan här.

Philip guidar: Så klär du dig för nyår

 

Skor – Rubinacci

När det kommer till skor är givetvis ett par snörskor i lack aldrig ett dumt alternativ men verkligen inte ett måste. Ett par tofflor i sammet kan vara precis lika elegant och framförallt snyggt till en smokingjacka i sammet. Idag har vi däremot inte valt varken en snörsko i lack eller toffla i sammet utan ett par nättare loafers i svart mocka. Den mycket nätta loafern kommer med en tunn lädersula som påminner om hur tofflan vanligtvis är uppbyggd där dess läst mer påminner om en klassisk tassle loafer. När nyår inte längre står runt knuten kan skon med enkelhet bäras till en mindre formell klädsel under sommarhalvåret eller på semestern.  

Ni hittar skorna här.

Philip guidar: Så klär du dig för nyår

 

Fluga – Rose & Born

Flugan är till smoking är lika självklar som manschettknapparna till smokingskjortan. Ett otroligt gott råd är att satsa på en oknuten fluga som i alla lägen är snyggare än en färdigknuten. För den ovane knytaren kan flugan till en början vara lite knepig at få till men efter föga träning inte ett dugg svårare än att få till en klassisk slipsknut. Se till att träna någon vecka innan så kommer du garanterat vara redo när dagen väl är där.

Här har jag skrivit en guide om hur du knyter flugan. 

Ni hittar en otroligt hjälpsam film hos Neckwear här och flugan här.

Philip guidar: Så klär du dig för nyår

 

Manschettknappar

Manschettknappar är en otroligt viktigt detalj till smokingskjortan. Äger du inga manschettknappar sedan tidigare är det verkligen väl värt att investera i ett par som du kommer kunna ha resten av livet. Tänk klassiskt och investera i ett par som du verkligen inte kommer tröttna på, less is more!

Ni hittar manschettknapparna här.

Philip guidar: Så klär du dig för nyår
Dela på Facebook
Tweeta