Så börjar du samla på konst – 3 tips från Market Art Fair-experten

Nordiska konstmässan Market Art Fair är tillbaka.

Tom Cehlin  |  Publicerad 2021-09-14 10:38  |  Lästid: 3 minuter

Konstmässan Market Art Fair har fokus på nordisk samtidskonst och marknadsförs som Nordens ledande konstmässa. Mässan huserar sedan några år tillbaka på Liljevalchs Konsthall i Stockholm. Inför öppnandet av årets upplaga pratade King med mässans managing director för att ta reda på vad man inte får missa, och hur man ger sig in i konstsamlandet.

Vad ska man inte missa på årets Market Art Fair?

– På årets mässa samlas 35 gallerier, som tillsammans visar närmare hundra konstnärer, så som besökare kan man ta del av många spännande presentationer och konstverk från de mest aktuella och spännande konstnärerna just nu, berättar Sara Berner Bengtsson som är managing director för Market Art Fair.

– Förutom detta tycker jag man inte får missa vårt samtalsprogram, Market Talks. Där har vi i år samlat experter och debattörer om allt från situationen för konstnärer i Belarus; hur klimatkrisen speglas i samtidskonsten; till att Moderna Museets chef berättar om hur de köper konst, men också mer lättsamma samtal som om just vad man ska tänka på när man börjar samla konst!

Vilka konstnärer ska man hålla utkik efter?

– Intressanta konstnärer att spana in är norske skulptören Håkon Anton Fagerås som gör fantastiska kuddar i marmor, nya verk av svenska internationella stjärnan Miriam Bäckström, och stora bronsskulpturer av de danska giganterna Per Kirkeby och Tal R.  Missa inte heller isländska Shoplifter eller svenska Joakim Ojanen och Hanna Hansdotter för färgsprakande och eklektiska verk!

Spana in Miriam Bäckströms verk på Market Art Fair.

King bad också Sara att ta fram sina tre bästa tips för hur man ger sig in i konstsamlandet.

– Börja med att besöka seriösa gallerier så kommer du snabbt komma in i ett sammanhang och lära dig mer. Gallerier jobbar med att stärka och promota sina konstnärers karriärer långsiktigt, så om du börjar handla på ett galleri lovar jag att du snart kommer bli inbjuden till förhandsvisningar, middagar och få uppdateringar om utställningar “din” konstnär är med i. Dessutom så går hälften av priset till konstnären, så du stöttar konstlivet, till skillnad från om du köper på auktion, säger Sara.

– Besök en bra konstmässa för att få en överblick över vilka gallerier som finns och vilken typ av konstnärer de jobbar med. På mässor visar gallerierna de konstnärer de tror mest på just nu och som är representativa för deras program. Utställarna är också utvalda av en urvalskommitté så någon annan har gjort förarbetet för dig. De viktigaste mässorna internationellt är Art Basel och Frieze och här i Norden är det så klart Market Art Fair.

– Rama in och häng upp snyggt så kommer även de enklaste grafiska blad framstå som en proffsig samling hemma hos dig. Gå till en kunnig rammakare (fråga galleriet om vem de rekommenderar) och be om reflexfritt glas. Lite dyrare, men värt det. Och häng oftast lägre än vad du tror! En tumregel är att mitten av verket ska ligga på 145 cm höjd.

Market Art Fair pågår den 17-19 september på Liljevalchs Konsthall.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-09-14 10:40