Stockholmskrogen Tjoget på listan över världens bästa barer – igen

För fjärde året i rad har Tjoget, Stockholms internationella cocktail-go-to, placerat sig på den prestigefyllda listan ”The World´s 50 Best Bars”. Hela listan hittar du längst ner i artikeln.

Marlon Appelgren  |  Publicerad 2019-10-04 16:14  |  Lästid: 3 minuter

Den som vill sippa drinkar i allra högsta världsklass gör nog rätt i att boka en flygbiljett till London eller New York. Storstäderna toppar som vanligt årets prestigefyllda lista ”World’s 50 best bars”, som årligen röstats fram med hjälp av över 500 experter från hela världen.

Högst upp hittar vi New York-baren Dante, följt av Connaught bar i London på andra plats. Men den som nöjer sig med en välförtjänt 37:e plats på listan behöver inte resa så långt. För fjärde året i rad har den hyllade Södermalmsbaren Tjoget nämligen lyckats kvala in bland stornamnen.

När Tjoget tog sig in på listan för fyra år sedan var det första gången för en svensk bar. Att sedan lyckas hålla sig kvar fyra år i rad på en lista som för barer kanske lite är vad Michelin-stjärnor är för restauranger, får man ändå lov att säga är ännu mer sensationellt. I motiveringen beskrivs Tjoget som en sofistikerad krog som ändå aldrig blir pretentiös. King tog ett snack med personerna bakom baren som vi nu verkligen får lov att kalla för Sveriges bästa.
–Vi är väldigt glada och stolta över att finnas med i det här sällskapet, det är vi verkligen. Samtidigt hade vi varit väldigt besvikna om vi inte hade varit med, med tanke på det jobb som vi och vårt team lägger ner varje dag, säger Andreas Bergman, grundare och krögare.

Vad betyder en sån här internationell placering för er som bar?
– Ett enormt erkännande för oss att vår bar i lilla Stockholm tävlar med de största i världen – för fjärde året i rad dessutom. Det betyder även att vi levererat det bästa Sverige har att erbjuda i bar- och restaurangvärlden.

Ni är den enda svenska baren på listan i år igen. Hur har ni jobbat mot den placeringen?
– Vi levererar grym stämning, bra service och en bra produkt sju dagar i veckan året om. Vi har även haft lyckan att ha bra personal som jobbar mot samma mål som oss, och tar gäster från hela världen till Hornstull och Södermalm till hela världen.

Vilken drink ska man skölja strupen med på Tjoget i höst?
Man får inte missa Beets by Tjoget – vår cocktail med Absolut Vodka, rödbetor, ingefära, citron och kokosnöt. Vi släppte vår nya drinklista i måndags så kom och testa alla goda höstdrinkar! Favoriterna är Rolling Dunder, Fan Club och Let’s talk about sex.

Sedan öppningen för sju år sedan har Tjoget varit en av barerna i Stockholm som legat i framkant och varit nytänkande. Bara i år har baren fått utmärkelsen som Årets bar i White Guide, öppnat ett ölkafé i samma lokaler, lanserat boken “En drinkhistoria”, serverat sin tolkning av A$AP Rockys fängelsemeny och även anställt nya barchefen Leo Lahti, tidigare från baren Stranger i Göteborg.
– Nyckeln är att aldrig slå sig till ro, fortsätta vara noggrann och nyfiken på alla de outforskade möjligheter som finns inom den värld vi arbetar. Det är så vi hela tiden återuppfinner och utvecklar det vi gör, säger Joel Söderbäck, grundare och krögare.

Om några veckor slår teamet bakom Tjoget dessutom upp portarna till nästa projekt, men denna gång är det utanför hemvisten Södermalm. I väntan på premiären av det hittills hemliga projekt kan man åtminstone njuta av ”Beets By Tjoget”, ”Salty Caramel” och andra cocktails från världens 37:e bästa bar.

Hela listan: Världens 50 bästa barer 2019

 1. Dante – New York
 2. Connaught Bar – London
 3. Floreria Atlantico – Buenos Aires
 4. The Nomad – New York
 5. American Bar – London
 6. The Clumsies – Aten
 7. Attaboy – New York
 8. Atlas – Singapore
 9. The Old man – Hongkong
 10. Licoreria Limantour – Mexico City
 11. Manhattan – Singapore
 12. Native –Singapore
 13. Carnaval – Lima
 14. Katana Kitten – New York
 15. Guilhotina – Sao Paulo
 16. Three Sheets – London
 17. Himkok – Oslo
 18. High Five – Tokyo
 19. Salmon Guru – Madrid
 20. Paradiso, Barcelona
 21. Indulge Experimental Bistro – Taipei
 22. The Dead Rabbit – New York
 23. Coupette – London
 24. The SG Club – Tokyo
 25. Dr. Stravinsky – Barcelona
 26. Employees Only – New York
 27. El Copitas – St. Petersburg
 28. Scout, London
 29. Jigger & Pony, Singapore
 30. Operation Dagger, Singapore
 31. Baba Au Rum – Aten
 32. La Factoria – San Juan
 33. Presidente – Buenos Aires
 34. Schumann’s – München
 35. Speak Low – Shanghai
 36. Little Red Door – Paris
 37. Tjoget – Stockholm
 38. The Old Man – Singapore
 39. Lyaness – London
 40. Happiness Forgets – London
 41. Swift – London
 42. Trick Dog – San Francisco
 43. Maybe Sammy – Sydney
 44. 1930 – Milan
 45. Sober Company – Shanghai
 46. Electric Bing Sutt – Beirut
 47. Kwant – London
 48. Artesian – London
 49. COA – Hongkong
 50. Jerry Thomas Speakeasy – Rom

Se hela listan med tillhörande motiveringar här.
Adress: Hornsbruksgatan 24, Hornstull, Stockholm.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-10-04 18:22