Världens bästa bok om Gin & Tonic har skrivits av en svensk

Ska du bara läsa en bok som uteslutande handlar om Gin & Tonic i sommar, ska du nog köra på den som i juli utsågs till världens bästa i genren.

Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2019-08-16 11:55  |  Lästid: < 1 minut

Nog är det få drinkar som är så mytomspunna och högt ansedda som den på pappret bedrägligt simpla groggen Gin & Tonic. Det är något som inte minst GT-konossören Hans-Olov Öberg tagit fasta på. En man med den inte helt alldagliga karriärsprofilen författare, förläggare, oberoende finansanalytiker och jazz- och bluesmusiker. Nu har han skrivit en bok som är helt och hållet tillägnad den legendariska drinken. 

Boken Jakten på en perfekt Gin & Tonic gavs ut i slutet av förra året och kokar ner 30 års sökande efter den perfekta kombinationen av gin och tonic. På de 144 sidorna avhandlas frågor som hur man väljer rätt ginsort, vilken gin som passar med vilken tonic, hur isbitarna bör se ut, serveringsglasens betydelse och om det är tillåtet med fler ingredienser i en GT. Boken är den första svenska boken som enbart handlar om just Gin & Tonic.

Tidigare i somras blev Hans-Olov Öbergs romantiska avhandling utsett till den GT:n till den bästa boken om gin i världen. Detta av den världsomspännande kokbokstävlingen Gourmand Awards, som i år gick av stapeln i kinesiska Macau. Boken belönades också med priset ”Bäst i världen” i kategorin cocktailböcker.

– Jag är så lycklig att jag knappt hittar orden just nu. Men segern är också ett erkännande för världens i mitt tycke godaste drink och dess oändliga utvecklingsmöjligheter. Jakten på en perfekt gin och tonic går, kort sagt, vidare, säger Hans-Olov Öberg i ett pressmeddelande.

Sedan 1995 har Gourmand Awards prisat världens bästa kok- och dryckesböcker, och varje år tävlar böcker från över 200 länder om de prestigefyllda titlarna.

Boken Jakten på en perfekt Gin & Tonic finns att beställa här.

Artikeln publicerades först på Cafe.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-09-09 11:35