5 frågor vi inte riktigt fick besvarade från Game of Thrones-finalen

Världens största tv-serie är i mål. Trots det kvarstår ett antal frågetecken som aldrig riktigt rätades ut.

Marlon Appelgren  |  Publicerad 2019-05-20 16:58  |  Lästid: 4 minuter

Till alla som ännu inte tagit sig så långt som genom hela sista avsnittet av Game of Thrones säsong 8; ja, spoilers är på väg. Kanske har du slutet framför dig, kanske har du redan dragit igenom det en och en halv timme långa avsnittet och står på andra sidan av den, tja, måhända största seriefinalen någonsin och kliar dig i huvudet. Hur som helst gör den som befinner sig i den förstnämnda situationen rätt i att inte fortsätta läsa, så länge hen inte vill få allting avslöjat. 

I natt släpptes som sagt finalen för en av världens största och mest påkostade tv-serier som någonsin producerats. Kingredaktionen har sett avsnittet och vet därför om det hela slutar med is, eld, varken eller, samt vem (om ens någon) som slutligen sitter på den ständigt eftersträvansvärda järntronen.

I det sjätte och sista avsnittet ställs det mesta som byggts upp under säsong 8 på sin spets. Bland annat lyckas Tyrion övertyga Jon Snow om att han har chans att ställa ett och annat i kungadömet till rätta genom att svika sin drottning och ta hennes liv. Vi får alltså veta hur det går för den allt mer tyranniska drakdrottningen Daenerys Targaryen, som en halvtimme in i avsnittet går ett väntat men likaså rimligt öde till mötes när hon under en kyss med sin älskare/brorson knivhuggs i bröstet och dör.

Visst är det så att det sista avsnittet gav oss svar på många stora frågor som serien kretsade kring som exempelvis fallet av järntronen och kröningen av Westeros nya härskare. Men trots denna rätt så definitiva avslutning – som på flera sätt knyter ihop berättelsepåsen av åtta säsongen och 73 avsnitt – finns det ett och annat som hade behövt redas ut. Här är fem frågor som alltjämt är obesvarade

Vad hände egentligen när Tyrion tog med sig en vaxkaka och en åsna till en bordell?

Tre gånger under seriens gång – inklusive det sista avsnittet – har den klipska karaktären Tyrion försökt att dra ett skämt om ”den där gången han klev in på en bordell med en vaxkaka och en åsna” men blivit avbruten på olika sätt. Hur skämtet slutar förblir emellertid en gåta då vi aldrig får höra honom avsluta detsamma. Mer tråkigt än mystiskt tillförande till berättelsen, tycker vi.

Vart tog Drogon vägen med Daenerys?

En fråga som tv-seriens karaktärer också verkar vilja veta svaret på är vart draken Drogon tar vägen med sin bortgångna drottning. När Daenerys dött plockar Drogon upp hennes kropp med klorna och flyger iväg mot horisonten för att…ja? Bra fråga. Bran frågar sina rådgivare om den försvunna draken, men allt vi får veta är att han siktats österut – vilket förvisso är att betrakta som en ledtråd.

Varför gör inte dothrakierna uppror?

Lite oklart ändå, va? I en scen står ett antal dothrakier och chillar vid hamnen i Kings Landing medan Jon sorgset lunkar till båten som ska ta honom till Night’s Watch. Här kvarstår det fortfarande ett frågetecken kring varför de inte gör uppror, dödar Jon Snow och erövrar staden. dothrakierna, som tydligen inte verkade se rött när deras drottning mördades åkte trots allt bara till Westeros för att slåss vid Daenerys sida och döda männen i metallrustningar och krossa deras stenhus. Vad som sker härnäst i livet för gemene Dothraki står därmed som högst oklart. Speciellt nu när deras Khaleesi har strukit med.

Hur mycket framtid kan han egentligen se, den där Bran?

Brans mystiska krafter blir aldrig helt klarlagda. Det verkar stå klart att han figurerar som själva minnet av mänskligheten och att han bär på förmågan att se in i det förflutna, men med hela säsong 8 i bagaget känns det även som att han besitter krafterna att se in i framtiden. Saker som att förutse Aryas Night King-dråp och därmed förse henne med valyriskt stål, och sedan lura nattkungen till rätt plats för att få honom dödad, pekar på att han har mer sikt i framtiden än han ger sken av.

Och inte minst det faktum att han tog sig hela vägen till King’s Landing för att han visste att han skulle erbjudas kronan, vilket tycks tyda på att han även har en viss grad av spågummekrafter i sig. Det borde förstås vara användbart för en kung, men säkerligen väcker det många frågor om alla gånger som han faktist inte ingripit i berättelsen. Allt kanske gick precis som han ville?

Varför stack Jon Snow upp i norr med vildingarna?

I slutscenen får vi se Jon Snow rida in i skogarna bortom muren i norr tillsammans med vildingarna. Men vart är vår kära nordbo egentligen på väg? Skulle inte han tillbaka till sin tidigare post som var att leda Night’s Watch i Castle Black? Well, om så är fallet är det en sak som är säker. Han är rätt genomusel på sitt nya jobb.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-05-20 19:07