Adidas och Wales Bonner gör årets snyggaste fotbollströja

Storbritanniens hetaste designer tar fram Jamaicas nya fotbollsställ tillsammans med Adidas.

Tom Cehlin  |  Publicerad 2023-02-07 16:10  |  Lästid: 2 minuter

Fotbollströjan är hetare än någonsin, framför allt utanför fotbollsplanen. Något slags möte har uppstått de senaste åren mellan fotbollen och modevärlden: rappare som Drake och Pusha T har burit fotbollströjor på scenen, Armani tog häromåret fram Napolis ljusblå ställ samtidigt som blokecore-trenden under förra året tog över Tiktok. Under senaste året har Gucci och Palace tagit fram matchtröjor, Zinedine Zidane har frontat en kollektion för Adidas Y3 och Nigo har designat Japans VM-ställ.

I skjutspetsen för allt detta hittas Grace Wales Bonner, hyllad designer på egna Wales Bonner och etta på bettingföretagens listor över vem som tippas ta över som chefsdesigner på Louis Vuitton efter Virgil Abloh. För alla som någon gång har googlat på dammiga bilder på Bob Marley eller Don Cherry (jazzmusikern, inte NHL-kommentatorn) så är varje kollektion hon gör som om alla ens våtaste kläddrömmar hade vaknat till liv, om man ska sammanfatta det kort.

Bonners skimrande skrädderi i världsklass kombinerat med hennes djupa kunskaper om subkulturellt mode och popkulturella referenser har gett henne fans som Solange och lett till flera slutsålda samarbeten med Adidas. En allians som nu fördjupas med en regelrätt fotbollskollektion. Bonners jamaicanska arv har löpt som en röd-grön-gul tråd genom det mesta hon har gjort och får nu blomma fritt när hon tar fram det officiella matchstället för ”Reggae Boyz” och ”Reggae Girlz” 2023.

Den kritstrecksrandiga hemmatröjan syntes redan under Wales Bonners visning i Paris för ett par veckor sen och kompletteras nu med en kampanj som inkluderar ultrahippa drum'n'bass-artisten Nia Archives och den legendariske grimeartisten Kano, också känd från tv-serien Top Boy. Förutom hemma- och bortatröja inkluderar minikollektionen bland annat också en vändbar uppvärmningsjacka och Fair Isle-inspirerad uppvärmningströja.

Kolla in Jamaicas nya ställ på adidas.com.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-02-07 16:11