Årets sommardryck? Omaka gör blandning av öl och cider

Svenska bryggerier kokar ihop en ohelig allians.

Tom Cehlin  |  Publicerad 2022-06-09 14:00  |  Lästid: 2 minuter

Kampen om vad som ska bli sommarens dryck är hårdare än på länge. Naturvin, gindrinkar, pet nat eller en obegripligt ljus lager – valet begränsas enbart av din pretentionsgrad. Bryggeriet Omaka har tillsammans med cidermakarna Brutes tagit fram ytterligare en kandidat till titeln.

Gränsland kallas drycken som beskrivs som en blandning av öl och cider. Och vin, till och med. Den har en bärig och syrlig smak med inslag av svartvinbär, röda äpplen, blodapelsin, ljust bröd och aroniabär.

– Vi började med att blanda upp ölbasen med en päroncider men det blev inte helt rätt smak direkt. Först efter 8-9 månader hade basen jäst till sig, och sedan dess har vi adderat saker över tid. Vi alla var säkra på att slutresultatet skulle bli bra och har därför låtit det få ha sin naturliga gång och ta sin tid, säger Tobias Eriksson, medgrundare på Brutes.

Omaka är både ett bryggeri och restaurang som startats av bryggmästaren Hedda Spendrup vid gamla Arkitekturskolans i centrala Stockholm. Gränsland kommer på flaska och är kraftigt kolsyrad.

– Vi startade samarbetet med den gemensamma viljan att pröva nytt och testa gränser, men samtidigt ville vi få till en slutprodukt som fungerar som ett somrigt komplement till både öl och cider. Gränsland fungerar perfekt till säsongens första skörd jordgubbar med vispad grädde eller i sig själv som en svalkande sommardryck, säger Hedda Spendrup.

”Gränsland” kostar 190 kr och lanseras i limiterad upplaga på Systembolaget den 7 juni. Drycken finns även tillgänglig hos Omaka, Uggelviksgatan 2 i Stockholm. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-06-09 14:00