Barchefen Jimmy Dymotts helgtips: ”Jag är besatt av jordgubbsdrinken Röda linjen

Jimmy Dymott, barchef på Freyja Söder i Stockholm, listar sina spritiga favoriter.

Joel Ågren  |  Publicerad 2023-10-27 11:31  |  Lästid: 3 minuter

Svensk bar: Häktet Vänster, Stockholm

Det finns många barer i Sverige som är ”bra på det de gör” och som levererar på hög nivå. Jag föredrar snarare att välja bar baserat på vilka som står bakom bardisken. På Häktet Vänster står Svante Garsten-Schön, som länge jobbade för mig på Marie Laveau, och Björn Kjellberg, som jag jobbade med på min bar Little Quarter. Svante och Björn är tveklöst ett av de vassaste barteamen därute, i samma klass som Brian Flanagan och Doug Coughlin i filmen Cocktail.

haktet.se 

Internationell bar: Snake and Jake’s Christmas Lounge, New Orleans

Få barer kan leverera som detta ställe, inhyst mellan två fallfärdiga ruckel och med en bar som ser ut att vara byggt av överblivna trädgårdsmöbler och korrugerad plåt. Har man tur får man beställa en billig Miller High Life och Jack Daniels som serveras Kentucky style, direkt ur frysen. Har man otur får man en stående utskällning av en av de mäktigt otrevliga damerna som rattar baren. Missa inte att heja på ägaren Dave Clements som oftast sitter i hörnan och garvar och babblar.

Snakeandjakes.com

Drink: Röda linjen

Jag är besatt av jordgubbsdrinken Röda linjen som vi serverar på Freyja. Vi satte upp den på öppnings­menyn och den blev så bra att vi nog aldrig kommer att ta bort den. Grunden är Stockholms Bränneri Navy Gin, färska jordgubbar och en skvätt malört i form av bitters. Receptet är inte särskilt knepigt, men som med alla riktigt bra drinkar kräver den en del tekniskt kunnande. Min rekommendation: Kom till Freyja och få den levererad över bardisk av en trained professional.

Sprit: Laird’s Applejack

Riktigt bra äppelsprit från New Jersey som jag ofta återkommer till som fördricka, trots att jag alltid svär att jag ska sluta kröka dagen efter varje utgång. Sen kan man ju alltid skryta och säga att man älskar Old Rip Van Winkle och gärna Van Winkle Family Reserve 12 yo ”Lot B”, men sånt håller inte jag på med. 549 kr (nr 86358).

Vin: Orin Swift Cellars, Papillon 2018 

Jag och min fru delade på en flaska Papillon från amerikanska kultproducenten Orin Swift Cellars nyligen, och det minnet bär jag med mig för alltid. Mycket tack vare sällskapet såklart, men även vinet var fantastiskt. När det kommer till öl föredrar jag min bärs kall och blaskig. Luz från Omnipollo kan närmast beskrivas som en svensk Corona och fyller med andra ord alla tänkbara krav.

Bok: Imbibe av David Wondrich 

Jag rekommenderar alla som är intresserade av drinkar och deras uppkomst att läsa Imbibe, Punch – The Delights (and Dangers) of the Flowing Bowl och att skaffa sig ett ex av The Oxford Companion to Spirits and Cocktails – alla författade av drinkhistorikern Dave Wondrich. Den sistnämnda kanske man inte plöjer igenom, men den är jävligt najs att ha hemma i hyllan. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-10-27 11:32