Bukowskis auktionerar ut prylarna som satte Sverige på världskartan – här är expertens favoriter

Bukowskis hyllar Sverige med auktionen Made in Sweden. Vi bad auktionshusets designspecialist Jonatan Jahn välja ut sina tre favoritobjekt.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2022-08-31 17:58  |  Lästid: 4 minuter

Abba, Ikea, Zara Larsson, Roxette och Zlatan. Trots att Sverige är ett litet land har vi en lång tradition av att spänna musklerna internationellt inom allt ifrån konst, design och musik till mode, teknik och sport. Detta vill svenska auktionshuset Bukowskis uppmärksamma med auktionen Made in Sweden som går av stapeln den 9 september i Stockholm. I auktionen ingår saker som Kobratelefonen, modefotografen Mikael Janssons porträtt av kronprinsessan Victoria, Carl Johan De Geers klassiska ”Skända flaggan”, en matta från Ikeas samarbete med Virgil Abloh och en lång rad svenska designklassiker (här kan du se alla objekt).

Vi tog ett snack med Bukowskis designspecialist Jonatan Jahn.

Jonatan Jahn är specialist för samtida och modern design på Bukowskis.

Vilka föremål tror du kommer klubbas högst?

– Axel Einar Hjorths sportstugemöbler är en favorit som många med mig värderar högt både designhistoriskt och estetiskt. Om inredningstrenden håller i sig kommer dessa fina möbler att klubbas för höga belopp många år framöver. Den här typen av furumöbler ses idag både i de främsta internationella inredningsmagasinen, men även hemma hos Kim Kardashian med flera. 

Stolar av möbelarkitekten Axel Einar Hjorth.

– Ett annat konstnärskap som sticker ut och som många internationella kännare uppskattar är smyckesformgivaren Vivianna Torun Bülow-Hübe. Hennes egenhändigt formgivna och tillverkade smycken är fantastiska. Vi har ett fint exemplar av ett typiskt halssmycke i silver med en sten som hon plockade från stränderna i Frankrike och färdigställde under mitten på 1900-talet. Dessa tidiga och unika smycken är mycket efterfrågade hos samlarna.   

Har du några personliga favoriter i auktionen?

– I Made in Sweden-auktionen har vi inkluderat en betydande svensk samling från den nu bortgångna Torbjörn Lenskog. Lenskog var en av de främsta samlarna när det gäller 1900-talsdesign och en mycket respekterad reklamman, art director och formgivare med många tunga uppdrag och prisade arbeten i bagaget. Samlingen innehåller flera svenska designklassiker från den svenska guldåldern av bland annat Axel Larsson, Bruno Mathsson och Eskil Sundahl som alla ligger mig varmt om hjärtat.

Vi bad Jonatan Jahn välja ut sina tre främsta favoriter från Made in Sweden-auktionen.

1. Turnéaffisch Beatles 1963 (utrop 200 000 – 300 000 kr)

Signerad The Beatles-affisch.

– Som passionerad musikälskare är det extra roligt att få arbeta med den typen av designföremål och memorabilia med betydande provenienser och historia. The Beatles första internationella turné efter genombrottet skedde i Sverige 1963. Den här affischen är därför den första betydande konsertaffischen som trycks. Dessutom fullt signerad av alla Beatlar och tillägnad Bumba från Trio me' Bumba, som var den tilltänkta huvudakten inför turnén. Detta blev det dock snabbt ändring på efter Beatles radiosändning och Tv-program som genomfördes i Stockholm, vilket gjorde dem till stjärnor över en natt.        

2. Trumset från Abbas Europa och Aiustralien turné 1976-77 (utrop 120 000 – 150 000 kr)

Abbas trumset.

– Abba hade under turnéerna under 1970-talet och de mest betydande åren två trummisar live. Hur coolt är inte det? I auktionen har vi både Ola Brunkert och Malando Gassamas originaltrummor som användes under Abbas Europa- och Australien-turnéer. 

3. Hagström elgitarr, ”Deluxe Large model”, första serien från 1958, endast i 200 exemplar (utrop 30 000 - 35 000 kr)

Elgitarr av märket Hagström.

– Hagström är ett viktigt kapitel i svensk musik- och instrumenthistoria. Företaget var med och lanserade hela den svenska pop- och rockvågen genom att både importera amerikanska instrument och förstärkare till Sverige men framförallt för sina egendesignade instrument. Det här exemplaret är en av de absolut första elgitarrerna som tillverkades i Sverige och med stor sannolikhet den absolut första modellen utförd i rött glitter.

Visningen äger rum på Bukowskis (Berzelii Park 1 i Stockholm) den 3–9 september och avslutas med auktion den 9 september .

                              

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-08-31 18:00