Designhögtalarna som sätter tonen i hemmet

Fyra högtalare med öra för design.

Joel Ågren  |  Publicerad 2024-05-14 09:34  |  Lästid: 2 minuter

Minns du när hemmahögtalare var synonymt med en stereouppsättning svårmöblerade hifi-torn vars existens inte sällan gav upphov till lågintensiva bråk mellan dig och din teknikointresserade sambo? I dag är högtalarnas design minst lika viktigt som hur de faktiskt låter. Och det finns gott om modeller som högpresterar på båda områdena.

Danska audiofilerna Bang & Olufsen får anses som något av en expert på området. Deras senaste högtalare – slimmade skrytbygget Beolab 8 – låter lika bra på egen hand som i en del av ett större ljudsystem, och är designad för att se lika tilltalande ut från alla vinklar, oavsett var och hur den placeras. Högtalaren är designad för lång livslängd i allt från materialval till dess möjligheter att uppgraderas över tid, och dess utbytbara streamingmodul säkerställer att Beolab 8 kan uppgraderas till de senaste tekniska standarderna.

Välj mellan dansktillverkade trälameller i massiv ek och tygfront och tre olika färger på aluminiumskalet och placera hög-talaren där den syns bäst. Som alla Bang & Olufsens produkter är Beolab 8 en inredningsdetalj i sin egen rätt, väl värd sin plats i blickfånget. Om plånboken mot förmodan skulle tillåta. 

Bang & Olufsen, Beloab 8, 35 290 kr (per st).

Tre andra designhögtalare som sticker ut

Transparent, Acoustic Sculpture

Det mänskliga örat och snäckskal med hornform stod som som form-förebild när Stockholmsbaserade Transparent Sound designade Acoustic Sculpture, skulpterad för hand av företagets grundare Per Brickstad. Ett designföremål i sin egen rätt. 30 000 kr.

Samsung, Music Frame 

Samsung följer upp framgångarna med “tavel-tv:n” Frame med en högtalare på samma designtema. Music Frame, som presenterades på CES tidigare i år, ser ut som en tavla men låter som en högtalare och går alldeles utmärkt att använda både som fristående högtalare och del i  (Samsung)-surroundsystem. Pris: 4 999 kr.

Teenage Engineering, OD-11

Ljudgeniet Stig Carlssons klassiska högtalare OD-11 Ortho från 1974 har fått nytt liv i Teenage Enginee-rings trygga händer. Det varma och naturliga ljudet – populärt definierat som ”the Carlsson sound” – är intakt, liksom den minimalistiska designen. 10 000 kr. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2024-05-14 10:53