Klättermusens designchef Isabelle Liahaugen: Här är säsongens bästa plagg

Klättermusen har sedan 1975 legat i framkant när det kommer till att förse äventyrare och bergsbestigare med utrustning som andas skandinavisk kvalitet. Vi bad företagets designchef Isabelle Liahaugen välja sina tre personliga favoritplagg.

Daniel Lindström  |  Publicerad 2023-01-06 12:59  |  Lästid: 3 minuter

Vilka är de viktigaste tekniska innovationerna inom outdoor de senaste tio åren?

– Hållbara material. När jag började jobba inom design så letade man med ljus och lykta efter den enklaste återvunna polyestern eller ekologisk bomull. I dag finns det ett överflöd, svårigheten ligger i att sortera vad som verkligen kan göra skillnad i längden. Många alternativ är inte så hållfasta. Då förlorar man hela idén med mindre påverkan på miljön eftersom den absolut största påverkan vi kan göra är att göra färre produkter som håller längre. Skulle jag ta fram en innovation så är det biobaserade syntetiska material. Allt från polyamider gjorda av bönor eller PLA-material som är baserade på till exempel majs. Vi har utvecklat både dunjackor och fleece i biobaserad fiber. 

Tänker du att plaggen du designar enbart ska användas på berget eller ser du användare i en urban miljö?

– Jag ser inte att det finns ett antingen eller. Vi har produkter som vi utvecklat med fokus på både och. Men vissa är helt klart mer inriktade på berget och andra mer inriktade på vardagen. Och jag hoppas verkligen att man använder alla produkter så mycket som möjligt. Ju mindre tid i garderoben, desto bättre.

Isabelle Liahaugen är designchef på Åre-baserade friluftsvarumärket Klättermusen.

Klättermusens hållbarhetsarbete har inspirerat många i branschen, vad är du mest stolt över?

– Att vi jobbar med hela kollektionen ur ett hållbarhetsperspektiv. Vi har ingen speciell linje eller typ av produkt där vi fokuserat på hållbarhet. Det är ett krav att vi inte utvecklar några produkter utan att ha försökt hitta det bästa alternativet för just den produkten och aktiviteten. 

Vilka är dina egna favoritaktiviteter?

– Något av det bästa man kan göra är att bara vandra rakt ut i skogen eller upp i bergen och se vad som finns runt hörnet. Men ska jag välja en aktivitet så blir det snowboard. Det är den sport som har format mig och mina val under hela mitt vuxna liv och det är fortfarande det härligaste och roligaste jag vet.

Har ni atleter/klättrare som är involverade i designprocessen och i så fall, hur går det till?

– Absolut, våra testare är grunden i vår utveckling. Vi har en ständig kommunikation genom vår utvecklingsprocess. Specialister som hjälper oss förstå och utveckla med säkerhet och funktion i fokus. 

1. Jackan

Pris: 6 599 kronor.

”Skirner är en vattentät och slitstark skaljacka idealisk för bergsbestigning. Den har en lång och lös passform, plats för flera lager under och ger extra skydd när du rör dig i avlägsen terräng.”

2. Byxan

Pris: 2 999 kronor.

”Byxa för tuffare friluftsupplevelser som ställer extra krav på stryktålighet och rörlighet. Misty 2.0 är bekväma, luftiga och samtidigt robusta nog att klara av krävande användning.”

3. Väskan

Pris: 1 599 kronor.

”En liten och extremt tålig väska designad för komfort och perfekt passform. Anpassad för alla sorters tillfällen oavsett om det är under dina äventyr eller när du pendlar till jobbet.”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-01-06 12:59