Michael Jordans svettiga gamla sneakers klubbade för rekordsumma

22 miljoner kronor – det är vad ett par sneakers kostar idag. I alla fall om de har tillhört basketikonen Michael Jordan under en historisk NBA-final.

Rasmus Blom | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2023-04-12 16:46  |  Lästid: 2 minuter

Basketlegendaren Michael Jordan fortsätter att slå nya rekord även långt efter sin högtflygande karriär. Det är det exklusiva auktionshuset Sotheby’s som har sålt Jordans gamla sneakers, som spelaren bar under den andra matchen i 1998 års klassiska NBA-final mellan Chicago Bulls och Utah Jazz.

Michael Jordans rekordskor Air Jordan XIII i storlek 46, signerade av basketstjärnan.

Den brittiska auktionsfirman räknade med att skorna skulle gå under klubban för minst två miljoner dollar – budgivningen slutade på hela 2,2 miljoner dollar, vilket motsvarar cirka 22 miljoner kronor. Det gör 46:orna till världens dyraste sneakers som har sålts på auktion, enligt Sotheby’s.

Michael Jordan är en av världens bäst betalda idrottsmän genom tiderna och det är inte första gången hans gamla skor och kläder klubbas för rekordsummor. 2021 såldes hans vita Nike Air Ships från 1984 för motsvarande 15 miljoner kronor och 2022 auktionerades tröjan som Jordan bar under första matchen i finalserien mot Utah Jazz 1998 för hisnande 107 miljoner kronor.

Michael Jordan under NBA-finalen mot Utah Jazz, 1998, med vad som skulle bli världens dyraste skor på fötterna.

Michael Jordans karriär, som återaktualiserades 2020 med Netflix-serien The Last Dance där just NBA-finalen 1998 skildras, är en av de mest episka som idrottsvärlden skådat. Basketikonen vann sex NBA-titlar med Chicago Bulls under 1990-talet och revolutionerade även sneakerkulturen med varumärket Air Jordan tillsammans med sportjätten Nike.

Air Jordan är just nu dubbelt aktuellt – förutom auktionsrekordet har filmen Air med Matt Damon och Ben Affleck precis rullat upp på bio som handlar om hur det banbrytande samarbetet mellan Nike och Michael Jordan startade.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-04-12 17:58