Så blev New Balance 574 en odödlig modeklassiker – och den ultimata pappaskon

Med bra skor kan man gå långt, med New Balance 574 kan man gå längre. King berättar historien om den blygsamma sneakern som blev kung på Wall Street.

Joel Ågren
Joel Ågren  |  Publicerad 2022-05-06 06:54  |  Lästid: 2 minuter

Stan Smith och Chuck Taylor får ursäkta – när moderedaktörer och fashionistas världen över väljer sneakers för vårsäsongen så faller valet allt som oftast på New Balances utilitaristiska pappaskor. Och vem kan klandra dem? Med sin väl avvägda mix av funktion och stil har New Balance kommit att bli en av de dominerande sneakerstillverkarna i världen. Jämte jättar som Adidas och Nike har dock New Balance alltid varit något av en underdog. En position som tjänat dem väl.

Varumärket, som grundades 1906 i Boston av 33-årige britten William J Riley, hette ursprungligen New Balance Arch Support. Som namnet antyder nischade sig företaget initialt mot hålfotstinlägg, vilket också lade en stabil grund för varumärkets trovärdighet när det kommer till komfort och funktion. Sitt stora stilgenombrott fick New Balance med den i dag ikoniska modellen 574, en sko som kom att förändra streetwear-modet i grunden.

New Balance 574 är en diskret sneaker som funkar till både jeans och kostym.

Den fotriktiga lifestyle-skon, som lanserades 1988 som en prisvärd hybrid av de mer tekniska New Balance-löparskorna 575 och 576, blev en succé på egna meriter – helt utan draghjälp av dyr marknadsföring. I linje med varumärkets kaxiga devis ”endorsed by no one”, en blinkning till konkurrenternas massiva sponsrings- och reklamkampanjer på 80- och 90-talet, kom den mångsidiga skons framgångar i stället organiskt. Mycket tack vare den amerikanska yuppie-eliten som mer än gärna brände sina Wall Street-pengar på Range Rovers, Walkmans, Ralph Lauren-kostymer och box fresh New Balance-sneakers. Med sin anspråkslösa design, överlägsna komfort, attraktiva prisbild och mångsidiga allround-funktion stack New Balances 574 ut i den grälla konkurrensen av tekniska sportskor. Och framgångarna skulle snart sträcka sig långt utanför vältrampade löpspår.

I dag är den retrosnygga 574:an ett livsstilsattribut. Ett sätt att visa att man har koll utan att sticka ut. Den snart 25 år gamla modellen, som nyligen blivit uppdaterad till New Balance hållbarhetsprogram Green Leaf i  syfte att minska skoproduktionens miljöpåverkan, kommer i dag i en rad olika färgkombinationer och samarbetssläpp, men puristerna väljer givetvis ett par klassiker i grå mocka. Kombinera med mellanblå pappajeans och urtvättad collegetröja för den ultimata normcore-looken. 

Visste du att: En hög siffra i modellnamnet på en New Balance-sko signalerar en tekniskt avancerad sportsko, medan en lägre siffra signalerar en enklare och mer plånboksvänlig lifestyle-sko. 

Dela på Facebook
Tweeta