Sonos lanserar två nya värstinghögtalare

En ny era väntar för ljudjätten.

Joel Ågren  |  Publicerad 2023-03-07 22:36  |  Lästid: 3 minuter

Hör och häpna. Ryktena stämde. Sonos är inte bara på väg att lansera en, utan två sprillans nya smarta högtalare. Era 100, en upphottad version av bästsäljaren Sonos One, och storebrorsan Era 300, utrustad med det hajpade ljudformatet Dolby Atmos, kommer enligt ljudjätten själva att ”markera ett nytt kapitel inom ljud- och designinnovation”. King var på plats under Sonos Europalansering i Köpenhamn och vi kommer att återkomma med våra intryck om högtalarna i Kings majutgåva. Tills dess, håll till godo med en summering av ljudjättens nya generation smarta högtalare.

Era 300

Den dyrare och mer avancerade Era 300 är en kompakt högtalare, utrustad med sex komponenter som riktar ljud till höger, vänster, framåt och uppåt. Den lite udda designen möjliggör för högtalaren att fylla hela rummet med rumsligt ljud. Målet är att erbjuda en maxad ljudupplevelse, oavsett var du står i rummet. Hejdå, sweet spot.

Dolby Atmos-kompabiliteten bidrar till att skapa en omslutande musik- och filmupplevelse, och Era 300 är Sonos första högtalare som levererar multi channel-surroundljud när den används som bakgrundskanal i ett surroundsystem. Cineaster kan parkoppla två högtalare med soundbaren Arc eller Beam för att skapa en maxad Dolby Atmos-upplevelse. En mäktig, men svindyr, 7.1.4-ljudlösning som går loss på hela 32 500 kr om man väljer Sonos premiumuppsättning (soundbaren Arc, subwoffern Sub och två Era 300).

Era 100

Den superkompakta bokhyllehögtalaren Era 100 är marginellt större (och dyrare) än sin föregångare, utgående storsäljaren Sonos One, och uppdaterad med en rundare form och en ny hård- och mjukvara. Två vinklade diskantelement skickar ljud åt höger och vänster och midwoofern utlovar större ljud än vad storleken skvallrar om. Ett toppenval för mindre rum där en behändig storlek står högre upp på priolistan än stort hifi-ljud. Precis som storebrorsan 300 så kan Era 100 användas som bakhögtalare i ett surroundsystem, dock utan Dolby Atmos-fördelarna.

Både Era 100 och Era 300 har begåvats med ett nytt användargränssnitt som bland annat inkluderar en ny touchkontroll som låter dig byta låt, höja och sänka volymen och pausa musiken, med mera. Högtalarna kan även styras med Sonos Voice Control, Sonos egen app, Apple Airplay 2 och Bluetooth. Med en aux-kabel och Sonos egna linjeingångsadapter kan du ansluta exempelvis en vinylspelare eller en dator direkt till högtalarna. Självklart är högtalarna även fullt integrerade med streamingtjänster som Spotify, Tidal och Apple Music.

Smarthögtalarna är tillgängliga i Sverige den 28 mars och kommer, Sonos vana trogen, i färgerna svart och vitt. Pris: 5 999 kr (Era 300) och 3 399 kr (Era 100).

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-03-07 23:58