13 bilder som visar varför Pelé är tidernas stiligaste fotbollsspelare

En hyllning till fotbollsvärldens största stilikon.

Tom Cehlin | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2023-01-03 11:41  |  Lästid: 3 minuter

När Pelé gick bort i mellandagarna var det kanske världens kanske bästa fotbollsspelare någonsin som lämnade oss. Som spelare bombade han in över tusen mål (1 281 mål på 1 363 matcher, med 77 mål på 92 landskamper). Utanför planen är han kanske den stiligaste fotbollsspelaren i historien. King har samlat tretton bildbevis som visar varför Pelé var O Rei både på och utanför planen.

Trots anbud från världens alla toppklubbar förblev Pelé sitt Santos troget under hela 60-talet. Under början av 60-talet försökte bland annat Real Madrid värva honom men fick glömma det efter att hela det brasilianska folket protesterat och landets president utnämnt honom till en ”official national treasure” för att se till att han skulle stanna i landet.

Mellan matcherna under sitt sista VM (som han också sköt hem till Brasilien) satt Pelé allt som oftast och spelade gitarr.

... eller piano. Som här under början av 60-talet efter att Santos precis hade slagit Roma.

70-talet är kanske hans största period som stilikon. 1973 såg Pelé ut att ha klivit ut ur en katalog för något napolitanskt skrädderi.

När den eviga debatten om fotbollsvärldens bästa genom tiderna dras ytterligare ett varv glöms en sak ofta bort: Förmågan att bära upp en mockajacka med krage i Godzilla-format.

I Brasilien kallas Pelé ofta för O Rei – Kungen. Det är svårt att argumentera emot.

Dagens fotbollsspelare, vad hindrar er från att se ut så här när ni sitter på bänken? Förvisso finns det väl, utöver förmåga och smak, säkert en rad Fifa-regler i dag som Pelés rakbladsvassa kavajslag bryter mot.

Överlag verkar det som att en del av Pelés uppdrag i USA under 70-talet gick ut på att utmana Al Green om vem som bar en vit kavaj allra skarpast.

... eller att lära olika presidentkandidater spela fotboll. Om man googlar på Pelés tid i USA så verkar en ansenlig tid ha spenderats vid Vita Huset. Pelés diplomatiska förmåga och ambitioner är omtalade och omdiskuterade. Kritikerna menar att han själviskt svassade för pengarna och makten och ignorerade folket i hans hemland. Andra pratar gärna om hur Biafra-kriget 1969 stoppades ett par dagar för att invånarna skulle få se Pelé och hans Santos spela i Nigeria.

Som sjuttonåring blev Pelé ansiktet utåt för det nya Brasilien som var tänkt att växa fram på 50-talet.

Rod the Mod tillsammans med Pelé under 70-talets gladaste dagar.

Det finns en bild på Miles Davis, tidernas bäst klädde man, under 70-talet när han bär en liknande päls och de största solglasögonen som undertecknad någonsin har sett. Han ser ungefär hälften så bra ut som Pelé gör här, 1977.

Pelé har blivit känd som mannen som fick uttrycket ”the beautiful game” (o jogo bonito) att förknippas med fotbollen. Här tillsammans med en annan ambassadör för det vackra spelet, George Best.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-01-03 13:04