35 klocktermer du måste kunna för att kalla dig för klocknörd

Boett, månfas och evighetskalender? Kings klockexpert Andreas Weinås reder ut begreppen en gång för alla så att du enklare kan hänga med i klocksnacket.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2023-01-13 15:44  |  Lästid: 4 minuter

Arabiska siffror

En typ av index baserat på de siffror vi använder i väst (2, 3, 4, 5 etc) som har sitt ursprung i det arabiska språket. Obs! Ej att förväxla med östarabiska siffror. 

ATM 

En av de måttenheter som används för att indikera vattentålighet och trycktäthet i en klocka. 10 ATM motsvarar t ex 100 meters tryck. 

Balanshjul

Urverkets hjärta som tar emot energin från gångpartiet och oscillerar i en cirkelrörelse mellan fem och tio gånger per sekund. 

Beater

Ett uttryck bland klockentusiaster för en vardagsklocka som ska tåla hårda tag. Det kan, men behöver inte vara, en dykarklocka och tillhör inte sällan den lägre prisklassen.

Bezel

En klockas vridring eller krans. Den kan antingen vara fast eller roterande och ha exempelvis en tachymeter-skala, 60-minutersvisning eller 24-timmarsvisning beroende på modell och komplikation. 

Boett

Klockans kropp som inhyser urverk, urtavla och visare. 

Breguetindex

En typ av kursiva arabiska siffror som designades av Abraham Louis Breguet år 1790 och som i dag finns hos ett flertal producenter. 

Evighetskalender

En komplikation som, utöver tiden, visar dag, datum och månad samt tar hänsyn till antal dagar per månad inklusive skottår. 

Fjädern

Den del i mekaniska klockor som vrids upp via kronan eller rotorn för att förse urverket med energi. 

Flyback-kronograf

En funktion inom vissa kronografverk som gör att sekundvisaren kan återställas till noll och omedelbart startas om via ett knapptryck. 

Franken Watch

En klocka som byggts ihop med reservdelar som inte är original för referensen eller från producenten. Ett uttryck som främst förknippas med vintageklockor där delar i urverk, visare eller urtavla bytts mot icke-original. 

Full set 

En begagnad samlarklocka med alla tillbehör som ingick vid ursprungsköpet inkluderade.

GMT-visning

Står för Greenwich Mean Time och syftar på en klocka som kan visa tiden i två eller fler tidszoner samtidigt. 

GMT.

Gångreserv

Den mängd timmar som en klocka i fullt uppdraget läge kan ticka tills den stannar utan att fjädern vrids upp. 

Horologi

Vetenskapen om tidsmätning. Personer som ägnar sig åt horologi kallas horologer, vilket innefattar bland annat urmakare. 

Kaliber

En benämning av ett specifikt urverk. 

Kronograf

En komplikation som fungerar som ett stoppur, där man med knappar på boettens sida kan starta respektive stoppa en separat sekundvisare. 

Kronograf.

Kronometer

Historiskt syftade kronometer på en klocka med tillräcklig precision och tålighet för att användas i astronomisk navigering på sjön. I dag certifieras alla schweiziska klockor av den fristående organisationen COSC där uren kontrol-leras i 16 dygn avseende precision under tre temperaturer och fem olika positioner. 

Kvartsurverk

Ett urverk som via en kvartskristall omsätter ström från ett batteri till vibrationer som i sin tur driver klockan. En teknik som när den lanserades ansågs helt revolutionerande för sin precision och låga tillverkningskostnad. 

Mekaniskt urverk

Klockans manuella eller automatiska motor som drivs av att fjädern vrids upp antingen via kronan eller en rotor som roterar när klockan rör på sig på handleden. 

Minutrepetition

En av klockindustrins mest avancerade komplikationer som med små hammare utlöser ett ringverk som anger den aktuella tiden per timme, kvart eller sekund med hjälp av ett reglage på boettens sida.

Monopusher

En kronograf som kan manövreras med endast en knapp på boettens sida. 

Månfas

En komplikation som visar var månen är i sin måncykel (29,5 dagar). Vanligtvis visas detta genom ett litet fönster i klockans urtavla där du lätt kan avläsa om det rör sig om till exempel nymåne eller fullmåne. 

Månfas.

NOS

Står för New Old Stock och syftar på vintageklockor i absolut nyskick som aldrig använts. Ej att förväxla med bättre begagnade klockor som använts sparsamt. 

Packningar

De tätningar i gummi som säkerställer klockans vattentäthet.

PVD

Står för Physical Vapor Deposition och är en ytbehandling i form av en tunn film som klockors boett och länk kan förses med för exempelvis en mattsvart finish. 

Rattrapante

En mer avancerad version av kronografverk där två sekundvisare drivs parallellt men kan stoppas oberoende för att registrera en mellantid. När du åter trycker på kronografknappen återgår den stillastående visaren till den löpande igen. 

Romerska siffror

De siffror som härstammar från det romerska riket (I, II, III, IV, V etc) och ett signum på många av Cartiers klockor.  

Salmon dial

Ett populärt uttryck i samlarkretsar som syftar på de urtavlor som har en laxrosa eller orange urtavla. 

Salmon dial.

Skeletonerat urverk

Ett urverk som integrerats med urtavlan, vilket ger bäraren möjligheten att se mekaniken även från klockans framsida.

Tachymeter

En skala som kombineras med kronograf för att fastställa bärarens hastighet. Vanligt förekommande på racingklockor.

Tourbillon

En komplikation patenterad av Louis Abraham Breguet år 1801 med syfte att kompensera för jordens gravitation, som kan påverka klockans gångavvikelse. 

Vibrograf 

Maskin som används för att läsa av en klockas gångavvikelse.

Viklås

Ett spänne som uppfanns av Cartier på 1920-talet för att öka säkerheten och minska slitaget på klockans armband. 

Vintageklocka

En klocka med samlarvärde
och äldre än 30 år.

Winder

Maskin med en eller flera roterande kuddar där man kan placera sina automatiska klockor för att de inte ska stanna när man inte bär dem på handleden. 

Worldtimer

En klocka som kan visa tiden i 24 av världens huvudsakliga tidszoner samtidigt på urtavlan. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-01-13 15:44