Cassina har gjort årets snyggaste högtalare (som också är en möbel)

Årets mest eftertraktade pryl: En bordsradio.

Joel Ågren
Joel Ågren  |  Publicerad 2022-04-19 10:54  |  Lästid: < 1 minuter

När den italienske designern och arkitekten Franco Albini fick en måttligt eftertraktad bordsradio i trä i bröllopsgåva 1938 kunde han inte komma över känslan att det fanns mer potential att hämta under radions anspråkslösa yttre. Albini monterade isär högtalaren och slängde allt utom radions elektriska komponenter, som han sedan fäste mellan två tunna glasskivor.

Voilà – den perfekta mixen av modernism och minimalism.

Den uppseendeväckande högtalaren, som tävlade i Wohnbedarf’s Modern furniture competition i Zürich 1940, förblev en prototyp i Albinis hem, fram till dess att italienska designmöbelmakarna Cassina 80-någonting år senare beslutade sig för att ge högtalaren den uppmärksamhet den förtjänar.

Proportionerna för Cassinas nylansering av Albinis ikoniska Radio in Cristallo må vara identiska originalets, men tekniken har av förklarliga skäl fått sig ett rejält uppsving, med bluetooth-teknik och wifi-uppkoppling. Högtalaren, som säljs i begränsad upplaga på bland annat Nordiska Galleriet, kommer med en numrerad metallplatta på sidan och två olika val av stålknappar.

Komplettera med en subwoofer för extra maffigt ljud och en än mer avskräckande prislapp. 

Högtalaren säljs bland annat på Nordiskagalleriet.se. Pris: 65 185 kr. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-04-19 10:55