Därför slits dina jeans i grenen

Jeans har som allt för många killar vet en otrevliga förmåga att slitas i grenen. Byxor som i övrigt knappt är inslitna kan helt plötsligt ha ett mindre klädsamt hål mellan benen. Vi pratade därför med denimkonnässören Jonas Rådberg, jeansinköpare för Solo, om problemet. Och vi fick en ordentlig utläggning.

Redaktionen  |  Publicerad 2006-11-06 05:53  |  Lästid: 2 minuter
Jeans har en otrevlig egenskap att ofta gå sönder i grenen på killar. Vad tror du att det beror på?
– Så som jag ser det är det kombination av konstruktionen, rent modellmässigt samt ägarens modepreferenser. Man får inte glömma att jeans från start är ett arbetarplagg med helt andra funktioner än att se trendig ut. Gruvarbetare, cowboys och järnvägsarbetare använde alla sina jeans som skydds/arbetsplagg där midjan drogs upp betydligt högre än idag. Detta för att ge skydd från allt från damm och grus till kyla. Idag trycker användarna snarare ner midjan. När det gäller jeans talar man ibland om ”Points of stress”, dvs områden där påfrestningar på tyget är större än i övrigt. Skrevet har alltid varit ett sådant område. Fram till sent 30-tal använde sig tex Levi´s av en kopparnit som extra förstärkning. Den försvann enligt sägnen efter en incident vid en lägereld, mer om det en annan gång. Summa summarum: Ju längre ner mot knäna skrevet på jeansen sitter, desto större påfrestning.
Varför då?
– Benen tillåts inte röra sig tillräckligt fritt och det är jeansen som får ta stryk vid varje steg som tas. Rörelsefriheten hämmas ytterligare av att många inte vill ha för mycket överflödigt tyg runt höfter och lår. En smäll man får ta helt enkelt om man inte vill se ut som Seinfeld eller Brando. Trivs man i jeansen är det sällan fel modell och de sitter då följaktligen inte fel. Denim är ett bomullstyg av den mer stryktåligare sorten, men håller inte för vad som helst. Att jeans håller för evigt är en myt som snarast möjligt bör avlivas.

Finns det något man kan göra för att förhindra att det slits hål?
– Antingen förstärka från start, köpa en luftigare modell eller göra som Jerry.

Vad ska man tänka på när man köper jeans för att de ska hålla?
– Man kan undvika de mest tvättade modellerna. Många modeller är relativt hårt slitna redan i fabrik. Kör på otvättat i en något tyngre kvalité runt 13-14 oz. Det är dessutom snyggare än mycket förtvättat knas.

Hur lagar man snyggast?
– Personligen gillar jag att laga dem med en lapp inifrån med en herrans massa sömmar som mer eller mindre tapetserar fast lappen. Helst ton i ton på sömmarna så lagningen inte syns. Bortsett från att det är stiligt, ger detta dessutom, för att använda ett slitet uttryck, en skön vintagekänsla när lagningen och jeansen efter ett tag bleks i olika blåtoner. En effekt inte många fabriker grejar att massproducera. Detta förutsatt att brallan är hyfsat mörk från start.

 
 Bild 429066
Varken Marlon Brando eller Jerry Seinfeld riskerar att slita jeansen i förtid enligt Jonas Rådberg.
 
 
Bild 429067
Bästa sättet att inte slita i grenen – dra upp byxorna till armhålan.

Av: Text: Emelie Samuelsson

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-06-11 13:17