Det är sant – värmen gör oss faktiskt dummare

Känns det som att tankarna går lite långsammare än vanligt under värmeböljan? Det är du inte ensam om. Enligt en studie från Harvard School of Public Health har höga temperaturer en direkt inverkan på vår kognitiva förmåga.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-07-19 08:53  |  Lästid: < 1 minuter

Det är ovanligt varmt i Sverige just nu – och om man ska tro Harvard School of Public Health har det inte bara förödande konsekvenser för våra bönder och får skogen att börja brinna. Värmen gör oss också dummare – i alla fall de som inte kan fly undan den. 

Universitetet har nyligen genomfört en studie där de jämför den kognitiva förmågan hos de studenter som har luftkonditionering hemma med de som inte har det. Det är framför allt inomhustemperaturen som spelar roll, eftersom de flesta spenderar mest tid inne.

I experimentet fick studenterna svara på en rad frågor direkt när de vaknade på morgonen – och resultaten visade att de som hade ett svalt sovrum hade bättre reaktionstid och svarade rätt på fler frågor än de som hade det varmt. Under experimentet togs även hänsyn till fukt-, ljud- och koldioxidnivåer hemma hos studenterna. 


Resultat från en annan studie visar också att höga temperaturer gör oss mer otrevliga. Många sover också sämre när det är varmt, vilket naturligtvis också har konsekvenser – för både intelligens och humör.

Med det sagt är det nog fortfarande klokt att njuta av värmen medan vi har den. I det här vädret är det lätt att glömma beckmörkret, minusgraderna och ösregnet och vinterdepressionen som väntar om några månader.

Dela på Facebook
Tweeta