Instagrams favoritfotograf gör stor utställning på Fotografiska

Fotografiska gör största utställningen av Terry O'Neills klassiska bilder hittills.

Tom Cehlin  |  Publicerad 2022-06-02 13:50  |  Lästid: 2 minuter

Du har sett dem, du har växt upp med dem – du älskar dem. Bilderna på en rökande Brigitte Bardot 1971, David Bowie och en hoppande hund och den ikoniska bilden på Faye Dunaway i sitt hem morgonen efter sin Oscarsvinst är den typen av odödliga fotografier som är omöjliga att undvika.

Foto: Terry O’Neill / Fotografiska.

Mannen bakom linsen heter Terry O’Neill, och gissningsvis kommer du få se en hel del mer av hans fotografier inom kort. Den 18 juni öppnar nämligen Fotografiska sin nya utställning ”Stars”. Det är den största utställningen av Terry O’Neills bilder någonsin och innehåller hans mest ikoniska fotografier tillsammans med helt opublicerade verk.

– Vi har fått tillgång till hela Terry O’Neills arkiv och har även fått möjlighet att scanna in opublicerade bilder exklusivt för den här utställningen. Det är en otrolig bildskatt, säger Johan Vikner, kurator för Stars och Director of Global Exhibitions på Fotografiska.

O'Neill inledde sin karriär på den engelska nyhetstidningen Daily Sketch men började efter några år arbeta för magasin som Vogue, Rolling Stone, Time Magazine och Vanity Fair. Han plåtade både Beatles och Stones innan deras stora genombrott och kom under 70-talet att själv röra sig i Hollywoods innersta kretsar: Han blev nära vän med Frank Sinatra och gifte sig senare med Faye Dunaway. Vid sin bortgång 2019 var han ansedd som en av Storbritanniens mest betydande fotografer.

Terry O'Neill och Faye Dunaway 1980 i New York. Foto: Getty Images.

Utställningen pågår från 18 juni till 16 oktober.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-06-02 14:07