Jesper Parnevik om miljonklipp, ormmassage och golfrundor med Clint Eastwood

Sveriges mest älskvärde golfare om husaffärer, husbilsfärder och high-five-fails.

Joakim Almén  |  Publicerad 2023-11-16 09:42  |  Lästid: 5 minuter

Det sägs att Foppa lär dig åka skridskor i ditt nya tv-program Parneviks All in!

– Jag hade inte åkt skridskor sen jag åkte på lädret när jag var 8 eller 9 år. Foppa trodde att jag skulle vara mycket bättre. Nu när mitt barn Penny och hennes man Douglas Murray har barn är det bra om jag kan lära mig så jag kan vara med dem och åka.

Du och Mia gör 15 olika bucketlist-grejer i programmet och besöker 15 olika ställen i USA. Vad stack ut mest?

– Vi var i Yellowstone och gjorde verkligen den grejen på riktigt. Det var otroligt. En annan grej som lät väldigt bra på pappret var ormmassage. Jag trodde det skulle vara mer av en spaupplevelse – men det var det absolut inte. Det kan faktiskt vara en av de värsta grejer jag gjort i livet. Jag reagerade på ett sätt som jag inte visste en människa kunde reagera och började prata i tungor. 

Du och Mia har varit ett par i 37 år. Hur gör ni för att behålla gnistan?

– Min fru hade sagt bra sex. Ända sedan vi träffades har vi alltid velat umgås hela tiden. När jag var i 20-årsåldern och skulle ha en killkväll med grabbarna på stan så tog jag med Mia. Vi tycker alltid att det blir roligare om den andra är med. Det kanske är onormalt och osunt, men det har alltid varit så. Sen vi sålde vårt hus har vi varit tillsammans extremt mycket. Vi opererade oss i Vail samtidigt och gjorde till och med koloskopi ihop i samma rum.

Ni sålde Casa Mia i Florida för 63 miljoner kronor…

– Mycket mer! Runt 90 någonting, beroende på när man räknar på dollarkursen.

Nya huset vid Ocean Walk köpte ni för betydligt mindre. Vad gjorde ni med vinsten?

– Inte så extremt mycket mindre, faktiskt. Jag tror vi var uppe på 70 miljoner med allt när det var färdigbyggt. Däremot var tajmingen för försäljningen av Casa Mia inte den bästa. Jag var beredd att sälja för runt 60 miljoner när covid hände. Sen sålde vi något år efter det, innan den galna rushen kom. Nu är huset till salu för nästan 160 miljoner. Vi har aldrig varit bra på tajming. Det är viktigare att ha roligt.

Är du ofta för tidig med affärer?

– Ja, med allt möjligt. Men det har alltid varit väldigt bra grejer. J.Lindeberg revolutionerade golfmodevärlden, men Johan tänkte inte kommersiellt. Åtminstone inte då. Han ville mest att det skulle vara bra och coola grejer. Nu är ju Lindeberg ett stort märke över hela världen. Men jag är stolt över hur vi förändrade golfvärlden – golfmodet var extremt trist innan Lindeberg kom. Sen blev det väldigt modeinriktat och coolt med golf. Det var en häftig resa som jag och Johan gjorde och vi är fortfarande väldigt nära i dag. Han är fortfarande en galen Einstein inom fashion. 

Jesper Parnevik och Tiger Woods när det begav sig. Foto: Getty Images

Vad tycker du om golfmodet i dag?

– Det inte lika mycket fashion över det hela i dag som det var då. Nu är det mer funktion. Även Lindeberg har blivit ganska kommersiellt. Nu, när jag spelar på Champions Tour, har jag tagit hjälp av min dotter Philippa som jobbar med vintage och sustainable fashion. Jag tycker mer om att gå in i en vintagebutik och hitta de klassiskt coola grejerna.

Hade golfvärlden ett bredare karaktärsgalleri på din tid?

– Nu ska man inte säga att allting var bättre förr, men det fanns ju väldigt roliga spelare. John Daly är väl den enda som är kvar som är riktigt hardcore. En jäkligt skön kille faktiskt, fantastiskt ödmjuk. Men sen har han ju gjort galna grejer.

Vilket är ditt galnaste minne av honom?

– Han kör runt i en husbil på Championstouren. En gång frågade han mig på rangen om jag ville åka med från Seattle till Calgary. Det är 16 timmars bilresa, men tar två timmar att flyga. När jag var på väg till flygplatsen tänkte jag att det ändå kunde bli jäkligt kul – och det blev det. 16 timmar senare var vi framme i Calgary och jag luktade för jävligt illa. Daly kedjerökte konstant och hela bussen var fylld av hans uppdruckna Diet Coke-burkar. Han tog en ny cigg var femte minut. När jag skulle checka in på hotellet tyckte de att jag luktade för jävligt i receptionen. Jag hade dessutom inte med mig några kläder, för min resväska hade John Daly råkat slänga ut ur husbilen utan att själv fatta det. Jag hade passet, men inte mina kort, så jag fick låna pengar av spelare jag träffade i receptionen. Daly är en av de sanna rock’n’roll-golfarna. 

Det sägs att Henrik Stenson fick 510 miljoner för att gå över till LIV-touren. Vad hade du svarat om LIV uppvaktade dig med de summorna när du var i samma ålder som Stenson?

– Man kan aldrig säga att man hade varit bättre eller sämre. Alla har sitt pris. När jag diskuterar med vänner så säger jag alltid att jag hoppas att jag hade sagt nej. Jag har också tre döttrar som är stora aktivister inom allt från jämställdhet till mänskliga rättigheter och miljöfrågor. Vi har haft många heta, men hälsosamma, diskussioner inom familjen. Jag tror att världen mår bra av dem som säger nej. Det behövs att många står upp och ibland offrar någonting själva för att nå en förändring. Jag blir mer och mer imponerad av dem som vågar ta risker och står upp.

Vilken är ditt livs mest minnesvärda fyrboll?

– Fyrboll och fyrboll – jag hade en fyrlunch med Nicko McBrain från Iron Maiden, Lasse Berghagen och Max-grundaren Curt Bergfors. Första gången jag hade chans att vinna British Open var speciellt också, då spelade jag med Jack Nicklaus torsdag, fredag och Tom Watson lördag och söndag. Sen har jag spelat med Clint Eastwood och Kevin Costner på Pebble Beach. Det är galet att man fått fem timmar med dem. Plus att Mia tycker det är det mest pinsamma jag gjort i min karriär.

Pinsamt?

– Efter rundan med Kevin var vi på middag hos Clint Eastwood. Det här var när han spelade in Tin Cup och var så jävla inne på golf. Mia tyckte Kevin var ascool och under middagen försökte han gå fram och hälsa på mig, vilket jag inte uppfattade och ”left him hanging” i tio sekunder. Mia dunkade till mig i sidan och Kevins fru stod och skrattade.


Jesper Parnevik
Född: 7 mars 1965 i Botkyrka, Stockholm.
Familj: Frun Mia samt barnen Peg, Penny, Philippa och Phoenix.
Bakgrund: Jesper Parnevik, son till komikern Bosse Parnevik och Gertie Parnevik, blev golfproffs på  Europatouren 1986. Under karriären spelade han in nästan 16 miljoner dollar i prispengar och tog nio segrar som proffs, varav fem på PGA-touren. Förutom sitt golfspel revolutionerade Jesper Parnevik tillsammans med Johan Lindeberg golfmodet med märket J.Lindeberg under andra delen av 1990-talet. I dag spelar han på veterantouren Champions Tour – men för många är han mer känd som charmig tv-pappa efter fyra säsonger av realityserien Parneviks.
Aktuell: Med nya tv-programmet Parneviks All in! med premiär fredagen 24 november på Prime Video.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-11-16 15:27