Därför är klassiska M65-jackan vårens bästa modeköp

Den ikoniska field jacket-modellen gör storstilad comeback i vår.

Joel Ågren | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2023-02-16 15:57  |  Lästid: 2 minuter

Trenchcoaten, ökenkängan, pilotbrillorna, bomberjackan – listan på funktionsdugliga militärplagg som förärats en hedersplats i herrgarde­roben kan göras lång. Men frågan är om det finns någon annan krigs­klenod mer värd att ta strid för än den ikoniska M65-jackan. Förlagan till dagens så kallade field jacket är en vidareutveckling av M51-jackan som i sin tur är sprungen ur den klassiska M43-modellen som den amerikanska militären bar med framgång under andra världskriget. Den olivgröna M65-modellen lanserades, som namnet antyder, år 1965 av Tennessee-baserade Alpha Industries och kännetecknas av sina fyra stora fickor, vida passform (för lager på lager-möjligheter vid köldknäppar), hoprullbara huva i kragen och kardborreknäppning i hals och vid ärmmuddar.

Modellen, som tillverkades i det funktionella nylon- och bomullstyget NYCO, användes flitigt av den amerikanska militären under Vietnam-kriget och levererade pålitligt skydd mot lynniga sydostasiatiska väderlekar, som präglades av kraftig vind och monsunregn. När soldaterna väl återvände hem till Staterna gjorde de det med M65-jackan i duffelbagen. Hippies, kändisaktivister som John Lennon och politiskt engagerade krigsveteraner som John Kerry började bära jackan under sina protestmarscher mot kriget, och M-65 blev snart en symbol för fred och motståndsrörelse. I dag har varje modehus med själv­aktning sin egen variant av M65-jackan i sortimentet, där italienska Aspesi och svenska Jeanericas varianter hör till redaktionsfavoriterna. En mångsidig vårjacka med historia, som matchar lika väl med kostym som med jeans och sneakers. Och duger det i krig så duger det som bekant även åt dig.

Visste du att:

M65-jackan spelar en nyckelroll i några av 70-talets största filmsuccéer. Den mest berömda bäraren, Robert De Niro, bar upp jackan med den äran i Martin Scorseses kultklassiker Taxi Driver, medan Al Pacino stod för den stilmässigt mest inspirerande looken i snutfilmen Serpico. Modellen har även skymtats på Woody Allen i Annie Hall och Arnold Schwarzenegger i Terminator, för att nämna några.

Originalet från Alpha Industries
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-02-16 16:01