Sveriges 5 bästa nya cocktailbarer, enligt barproffsen

Din stammisbar har precis fått hård konkurrens.

Joel Ågren  |  Publicerad 2023-01-10 10:30  |  Lästid: 3 minuter

Bartävlingen Bartenders’ Choice Awards har sedan starten 2010 växt till en maktfaktor i branschen och bland Skandinaviens professionella barhoppare. Vad som började som en svensk angelägenhet inkluderar sedan 2017 även Danmark, Norge, Finland och Island.

Juryn består av 500 yrkesverksamma bartenders och dryckesexperter som varje år utser nordens vassaste törstsläckare i åtta kategorier: Bästa bartender, Bästa cocktailbar, Bästa nya cocktailbar, Bästa atmosfär, Bästa cocktailmeny, Bästa restaurang, Branschförbättrare och Folkets val.

2023 års vinnare i varje kategori kommer att presenteras under festliga former på The Plant i Köpenhamn den 12 mars, men det hindrar oss inte från att redan nu inspirera till besök hos någon av de fem nominerade rookiebarerna i kategorin Bästa nya svenska cocktailbar. Håll till godo.

Brännerian, Stockholm

I höstas slog ginproducenten Stockholms Bränneri upp dörrarna till sin ginbar Brännerian, vägg i vägg med det populära destilleriets lokaler på Folkungagatan på Södermalm. Ambitionen är att själva producera all spritdryck som serveras i baren. Förutom den lokalproducerade dryckesmenyn erbjuder Brännerian även mat med fokus på hållbarhet, framtagen i samarbete med kocken Joel Åhlin.

Adress: Folkungatan 136, brannerian.se

Facit, Umeå

I prisade bartendern och Café-medarbetaren Emil Årengs hjärteprojekt till cocktailbar blandar man drinkar på uteslutande svensk sprit och råvaror. Till det, modern svensk husman och "helt okej sällskap". Målet är att skapa en av världens bästa barer och sätta Umeå på cocktailkartan.

Adress: Utopia, Kungsgatan 63, facitbar.se

JQ's, Göteborg

Högst upp i huset på nyöppnade lifestyle-hotellet Jacy'z i Göteborg huserar speakeasy-baren JQ's, som endast nås med nyckel. Baren och dess lounge är endast till för gästerna som bokat rum på JQ, ett exklusivt slags "hotell i hotellet", och inbjudna gäster. Inspirationen andas 1920-tal, vilket avspeglar sig på både mat- och cocktailmenyn.

Adress: Drakegatan 10, jacyzhotel.com

Nori Bar, Stockholm

Adam Dahlberg och Albin Wessman har förutom finkrogen Adam/Albin, grannkonceptet Tvätteriet och extremt populära sommarkrogen Ön på Långholmen i Stockholm gjort succé med Misshumasshu, en mishmash av Tokyo och Stockholm som i våras växte sig ännu större. På Nori Bar i Birger Jarlspassagen har den prisbelönta bartendern Josephine Sondlo skräddarsytt en drinkmeny med japanska tolkningar av klassiska cocktails.

Adress: Birger Jarlspassagen, misshumasshu.se/noribar

Rumble/Sway, Stockholm

Cocktailkonceptet Rumble/Sway på Birger Jarlsgatan verkar i gränslandet mellan ambitiös premiumbar och stökig nattklubb. Bakom bardisken står Leo Bjurenstedt och Aron Firouzbakhsh, tidigare kollegor på omhuldade cocktailklubben Corner Club i Gamla Stan. Här står cocktails i fokus, men en bred öl- och vinlista, generösa öppettider, vällagade mellanrätter och personliga (!) spritskåp agerar också dragplåster.

Adress: Birger Jarlsgatan 33, rumblesway.se

Övriga nominerade 2023

BÄSTA BARTENDER
Hampus Thunholm
Hanna Oscarsson
Hedda Bruce
Josefine Thorén
Svante Garsten Schön

BÄSTA COCKTAILBAR
Facit
Häktet Vänster
Lucy’s Flower Shop
Röda Huset
Tjoget

BÄST ATMOSFÄR
Bar Bruno
Coquetel Social
Lucy’s Flower Shop
Paradiso
Tjoget

BÄSTA COCKTAILMENY
Cadierbaren
Häktet Vänster
Lucy’s Flower Shop
Röda Huset
Stjärtilleriet

BRANSCHFÖRBÄTTRARE
Barkonsult
David Kringlund
Hampus Thunholm
Isac Melander
Isbudet

BÄSTA RESTAURANG
Animo
Brasserie Astoria
Bar Agrikultur
Schmaltz
Sturehof

BÄSTA SIGNATURCOCKTAIL
Beets By Tjoget
Hoot Hoot – Le Hibou
Kolagräs – Röda Huset
Thai Basil - APO
Vodka Soda – Lucy’s Flower Shop

FOLKETS VAL
Facit
Häktet Vänster
Lucy’s Flower Shop
Röda Huset
Tjoget

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-01-10 11:39