Tommy Myllymäki tar över Bobergs Matsal på NK: ”Jättespännande”

Tvåstjärnige kocken Tommy Myllymäki tar över Bobergs Matsal efter trestjärnige Björn Franzén. King fick förhandsprova den k-märkta krogen i NK-huset.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2024-08-16 16:06  |  Lästid: 2 minuter

En av Sveriges mest folkkära kockar Tommy Myllymäki tar över kulturinstitutionen Bobergs Matsal i NK-huset i centrala Stockholm. Myllymäki och vapendragaren Pi Le, som tillsammans driver tvåstjärniga Michelinkrogen Aira på Djurgården, tar över driften i de k-märkta lokalerna efter trestjärnige Björn Frantzén.

– Det har varit en lång väntan under de senaste månaderna med mängder av förberedelser, men nu är det äntligen dags att öppna dörrarna till vårt Bobergs. Det känns jättespännande, och jag är verkligen stolt över det team som Pi och jag förfogar över, med den expertis vi har att arbeta med varje dag. Menyn vi har satt ihop är liten, med endast nio rätter, där varje rätt är varsamt skapad. Bland annat har vi en quenelle till förrätt ihop med kungskrabba och kaviar, en vaktel med mangold, och en tartelette med hallon och lakrits, säger Tommy Myllymäki.

Quenelle på pilgrimsmussla, kungskrabba, kaviar och tagetes.

Till sin hjälp har de konstnären och formgivaren Martin Bergström som med sin abstrakta stil har verk på prestigefyllda institutioner som Nationalmuseum, Nordiska museet och Röhsska museet. Bergström kommer bland annat visa upp verk som visas på skärmar inne på Bobergs.

– Att tillsammans med Tommy och Pi få vara med och ta fram uttrycket i Ferdinand Bobergs sista verk är en otroligt stor ära. Mitt uttryck är väldigt blandat och jag rör mig fritt i den kreativitet som jag älskar. Till Bobergs har vi skapat skärmar som förenar nutid med tradition och en vägg med konstverk och blommor från så tidigt som 1890. Det känns redan nu livfullt men det händer alltid något mer när folk rör sig bland verken, säger Martin Bergström.

Bobergs Matsal öppnar idag den 16 augusti på plan fyra inne på NK. Bredvid lokalen finns också restaurangen Nordiska Kantinen som även ska drivas av Tommy Myllymäki och Pi Le.

För bordsbokning och öppettider för Bobergs Matsal, vänligen se bobergsmatsal.se.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2024-08-16 16:07