25 tips inför ditt nästa kostymköp

Passform, matchning och trender. King svarar på 25 frågor som kan dyka upp inför ett kostymköp.

Kajsa Kalméus  |  Publicerad 2015-07-29 09:42  |  Lästid: 8 minuter
25 tips inför ditt nästa kostymköp

1. Vad betyder ”s160” som kan stå i kavajens foder?       

”S:et” står för super och numret anger tjockleken på ullfibern i kostymtyget. Ju högre nummer, ju tunnare, elegantare men också känsligare blir tyget. En kostym med till exempel super160 kan jämföras med en italiensk sportbil. Sofistikerad, superelegant men inget slitstarkt alternativ för vardagskostymen.

2. Vad är det som gäller vid klädkoden ”Mörk Kostym” ?

Mörk kostym är en klädkod som är vanlig vid exempelvis dop, bröllop, begravningar eller formella affärsmöten. Klädseln består av en kostym (vanligtvis i tunn ull) i en mörk nyans av vanligtvis blått eller grått men även svart. Till detta bär man vit skjorta med klassisk krage, en enfärgad eller diskret mönstrad slips och svarta skor i skinn.

25 tips inför ditt nästa kostymköp
Dunhill.

3. Vad är det som gäller när det kommer till matchning av bröstnäsduk och slips?       

Det finns oändliga alternativ av slips och näsduk till kostym och endast några få absoluta no-no´s. Ett färdigköpt kit med näsduk och slips i samma utförande är ett av dessa och även om ambitionen är fantasifull känns oftast resultatet som raka motsatsen. En bröstnäsduk får gärna kontrastera resten av klädseln och en modell i flera färger och mönster är ofta mer lättburen än en enfärgad. Undantaget är en vit näsduk i bomull eller linne som fungerar till allt. Alltid. 

4. När är det okej att bära bruna skor till kostym?

2015 vågar vi påstå att det är okej att bära bruna skor till kostym i alla situationer även om svart lämpar sig bäst för de allra mest formella stunderna. Ett par bruna skor till marinblå kostym är en verklig klassiker men tänk på att ju mörkare nyans, ju formellare känsla. Vill man bära brunt till mörk kostym rekommenderar vi snarare en nyans av mörkbrunt eller burgundy framför ljusbrunt. 

5. Hur lång skall en klassisk kavaj vara?

Traditionellt så brukar man säga att en kavaj precis skall täcka bärarens bak och framtill sluta mellan tummens bas och knoge när armarna hänger längs sidan. Detta är dock en generalisering som bör anpassas efter bärarens kropp och kavajens snitt. En ledigare kavajmodell fungerar ofta bättre i kortare utförande och en bärare med lite kortare ben kan med fördel förlänga intrycket av dessa genom valet av en lite kortare kavajlängd i kombination med en högre byxmidja. 

25 tips inför ditt nästa kostymköp
Ralph Lauren.

6. Vad är det egentligen som gäller när det kommer till kostymstorlekar?

Kavajer eller kostymer anges vanligtvis i storlekar avseende bröstmått. T ex 48(M), 50(L) eller 52(XL) vilket anger halva omkretsen av kavajens bröstmått. För amerikanska storlekar subtraherar man storleken med 10 dvs 38(M), 40(L) och 42(XL). Om man behöver en extra lång storlek brukar dessa skrivas ut med ett L efteråt i staterna (till exempel 38L) och med en 1:a före i Europa (till exempel 148). Detta innebär att kavajen har samma mått som standard men ca 3-4cm längre ärm- och kavajlängd. 

7. Vilka mönster bör man titta efter när man köper kostym?

Det finns flera klassiska mönster för just kostymtyger som alla passar för lite olika situationer. Kritstreckrandigt är supersnyggt men mer förknippat med affärskostymen, glencheckrutigt som populäriserades genom Hertigen av Windsors förkärlek till mönstret eller varför inte ett diskret fiskbensmönster som kan ge lite liv åt en formell enfärgad kostym. Värt att tänka på är att ju större mönster ju informellare blir känslan. 

8. Vilka tre baskostymer bör alla män äga?

Först en enkelknäppt mörkblå kostym i tunn ull med smickrande passform som fungerar till alla formella tillställningar året runt. Sen en mellangrå flanellkostym för semiformella stunder under höst- och vinterhalvåret och som kan brytas upp i separat byxa och kavaj för maximal användning. Sist men inte minst en ljusare kostym i bomull eller linne för sommarhalvåret som enkelt kan kläs upp eller ner. 

25 tips inför ditt nästa kostymköp
Ralph Lauren.

9. Vad finns det för alternativ till skjorta och slips om man inte vill vara så formell?

Under tidig vår och sen höst skulle vi verkligen vilja slå ett slag för den tunnstickade polotröjan. Ett utmärkt alternativ som tar ner den formaliteten utan att för den delen kompromissa med stilkänslan. För allra bäst resultat rekommenderar vi en ton-i-ton styling med t ex mörkblå polotröja till mörkblå kostym och i en tunn kvalitet av kashmir- eller merinoull.

10. Funderar på att köpa en tredelad kostym. Klassiskt eller Clownigt?         

Tveklöst klassiskt! En tredelad kostym är såklart ett något större statement som gör sig allra bäst i mer formella kostymer men fortfarande supersnyggt. En stor fördel är att de olika delarna inte måste bäras tillsammans beroende på situation. T ex kan byxa och väst vara perfekt på kontoret eller kavaj och byxa om man vill åt den lite mindre iögonfallande estetiken.

11. Hur långa skall ett par klassiska kostymbyxor vara?

Ett par klassiska byxor kan variera i både längd och vidd beroende på vilken era man syftar till. Efter några år av väldigt smala och korta kostymbyxor ser vi nu återigen ett lite vidare ideal. En fotvidd på ca 19-20cm som sträcker sig precis över skons kant så att byxan faller fritt utan bryt på skon är enligt oss allra snyggast. 

25 tips inför ditt nästa kostymköp
Cucinelli.

12. Jag står i valet och kvalet mellan en enkel och dubbelknäppt kostym. Hjälp mig!

Vi älskar dubbelknäppta kostymer men det är inget tvivel om att det är för många en lite svårare produkt att bära. Är det din första kostym skulle vi definitivt rekommendera en enkelknäppt, enfärgad med två knappar men om du redan täckt basen med en eller ett par kostymer är dubbelknäppt ett utmärkt alternativ.

13. Jag har sett mängder med snygga vita kostymer men går det att bära upp i Sverige?

En vit kostym är ett plagg som tyvärr tenderar att alltid dra tankarna till Scarface eller P Diddys White Party. Plagget är ju i sig intressant men minst sagt svårburet annat än möjligtvis på en yacht utanför Amalfikusten i slutet av juli. Om man prompt skall investera i en vit kostym rekommenderar vi att man väljer ett benvitt alternativ och gärna i linne där strukturen i tyget underlättar. Då kan man dessutom med gott samvete bära byxan till övriga kavajer under sommarhalvåret. 

14. Vad menas med en så kallad skjortaxel på kostymen?

Skjortaxel eller Spalla Camicia som italienarna kallar det är en axelkonstruktion som är helt befriad av uppbyggnad så som axelvadd och kanvas. Konstruktionen härstammar just från hur man fäster ärmen till kroppen på en skjorta och resultatet blir mjukt och följsamt och framhäver bärarens naturliga axel. Konstruktionen kännetecknas ofta av en veckbildning eller ”vattenfall” som uppstår då överärmen har en större dimension än ärmhålet. Det möjliggör för grunda ärmhål utan att kompromissa med rörligheten och en av de viktigaste detaljerna i en välsydd kostym.

25 tips inför ditt nästa kostymköp
Attolini.

15. Vilka kostymtrender gäller under 2015? 

Vi ser tydliga tendenser av en dressad siluett som går från sent 50-tal mot tidigt 70-tal. Rent konkret så betyder det att du ska satsa på en enfärgad kostym i tunn ull som har lite bredare slag på kavajen och en byxa som inte är fullt så smal som vi sett de senaste åren. Kavajens slag får gärna vara lite bredare och byxans midja lite högre.

16. Var hittar jag en kostym som är såväl snygg som någorlunda billig?

Kedjor som H&M och Zara (samt den sistnämndes storebror Massimo Dutti) är riktigt duktiga på kostymer, så vi råder dig till att börja leta där. Kan du tänka dig att ta ett litet kliv upp prismässigt så har Brothers, Oscar Jacobson och Sverigedebuterande italienaren Boggi riktigt prisvärda alternativ. Har du inget emot att handla online – och kan bortse från de gubbflåsiga kampanjbilderna – så kan även holländska Suitsupply vara ett gott alternativ.

17. Funkar fluga till kostym?

Ja det gör det. Förutsatt att den är handknuten. Och att du som bärare är minst 70 år gammal och founding partner på en engelsk investmentbank utan hemsida. Annars gör du rätt i att bära en snygg slips istället.

25 tips inför ditt nästa kostymköp
Dunhill.

18. Vilka av kavajens knappar ska knäppas?

En klassisk regel är sometimes, always, never och åsyftar knäppningen på en treknäppt kavaj räknat uppifrån och ner. Bär du en tvåknäppt kavaj knäpper du med andra ord bara den översta knappen. Bär du en dubbelknäppt kavaj med dubbla knapprader så kan du knäppa den översta raden och lämna den nedersta knappen uppknäppt. 

19. Vad menas med termerna halv kanvas respektive full kanvas?

Det har att göra med huruvida kavajens mellanlägg sträcker sig över halva eller hela kavajens framstycke. Med mellanlägg menas det tunna kanvasmaterial (som enligt traditionen ska tillverkas av vattulin och tagel) som är avsett för att ge plagget struktur i framförallt bröstparti, axlar och slag. Om en kavaj har flyttande mellanlägg så är kanvasen sydd med små stygn och inte fixerad med lim. Detta ger ökad följsamhet och hjälper kavajen att forma sig bättre efter bäraren.  

20. Kan man bära sneakers till kostym?

Det beror på vilket tillfälle, vilka sneakers och vilken kostym som avses. Ett par monokroma sneakers i mocka eller bomull kan funka riktigt bra till linnekostymen under en födelsedagslunch i solen medan ett par neongula löpskor kanske inte känns riktigt lika bra till den mörkblå ullkostymen på bästa vännens bröllop.

25 tips inför ditt nästa kostymköp
Eidos Napoli.

21. Funkar en dubbelknäppt kostym att bära uppknäppt?

De figursydda och nätta dubbelknäppta kostymer vi ser idag fungerar utmärkt att bära öppna. Talar vi däremot om gamla fladdriga second hand-kostymer från sent 80-tal så blir svaret ett annat. Det du kan ha i åtanke är att en öppen kavaj känns mer avslappnad än en stängd och sänker på så vis helhetens formalitetsgrad en aning.

22. Hur ska jag tänka när det kommer till bredden på slipsen?

Allt handlar om symmetri. Med andra ord bör du utgå från kavajens slag och skjortans krage när du väljer bredden på din slips. Har kostymen smala slag så är en skjorta med mindre krage och en smal slips att föredra. Har kavajen breda slag så bör du tänka motsatt. Om vi talar om trender så går vi mot en tid då den riktigt smala siluetten börjar försvinna. Med andra ord är du helrätt ute om du väljer en väldigt klassisk kostym med någorlunda breda slag, en skjorta med ordentlig cut away-krage och en slips som är runt 8 cm på det bredaste stället.

23. Ska jag köpa en blå, grå eller svart kostym som min första?

Rent generellt är en mörkblå kostym det mest klassiska du kan bära. Om du dessutom väljer en variant i tunn ull så kan du i princip bära den när som helst året runt. Om du väljer en grå och vill att den ska kännas någorlunda formell så bör du tänka på att den bör vara mörkt antracitgrå. Svart kostym är såväl snyggt som trendigt, men har något mer begränsade användningsområden en tidigare nämnda. 

25 tips inför ditt nästa kostymköp
Ralph Lauren.

24. Vad menas med rullade kavajslag?

Rullade kavajslag avser den mjuka övergången från kavajens knäppning till slagen. Denna detalj syns extra tydligt på en treknäppt kavaj då man med fördel bara knäpper den mittersta knappen och låter den översta kamoufleras av slagets ”rullning”. Motsatsen är pressade slag där slaget är vikt och sedan pressat mot kavajens bröst. King föredrar den rullade varianten då den oftast ger ett elegantare och mer följsamt intryck.

25. Vilka ändringar kan en skräddare göra på en kostym?

En skräddare brukar, med vissa reservationer, kunna ändra följande. Kavaj: Ärmlängd, ärmvidd, midjevidd, nackhylla (det diagonala veck som ibland kan bildas på utsidan av kavajen där nacke och rygg möter varandra). Byxa: Byxlängd, byxvidd och midjevidd. Med andra ord bör du undvika kostymer där kavajen inte sitter bra över exempelvis axelpartiet då detta är en ändring som är både invecklad och kostsam att ändra.

Läs mer:

22 bilder från Polo Ralph Laurens senaste kollektion

Bryt en stilregel: ”Aldrig sportklocka till kostym”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-06-26 10:38