Exklusivt: Sex frågor till Chris O’Neill

I en exklusiv intervju med King berättar Chris O'Neill om det ofrivilliga kändisskapet, sina år som toalettstädare och om äktenskapet med prinsessan Madeleine.

Niklas Natt och Dag  |  Publicerad 2018-02-12 10:37  |  Lästid: 3 minuter

När man tittar närmare på de val som Chris O’Neill – herr Christopher O’Neill – har gjort sedan sitt giftermål med prinsessan Madeleine kan man inte låta bli att undra om hennes kungliga status är en omständighet som mest komplicerat hans liv.
– Nja, det vet jag inte. Jag har ju träffat kvinnan i mitt liv, kvinnan jag älskar. Men det är klart att det har sina utmanande sidor att vara gift med en prinsessa. Givetvis har det komplicerat mitt liv, av uppenbara skäl. Men det är inte så att jag har tvingats slåss med näbbar och klor för att bevara min självständighet, det var något vi diskuterade med Madeleines föräldrar på ett tidigt stadium, och de har aldrig haft några invändningar, säger Chris O’Neill.

Var du fullt medveten om vad du ställde till för egen del genom att uppvakta en prinsessa?
– Till viss del. En del av medieuppmärksamheten har varit mer intensiv än jag hade förväntat mig, och det har väl att göra med att jag inte är svensk. I egenskap av utlänning kanske det blev mer intressant att försöka nysta i min bakgrund och ifrågasätta mina motiv. Jag var svår att placera i ett uppenbart fack, vilket ledde till granskningar som jag fann… en aning påfrestande, i början. Men man lär sig. Jag kommer ju från finansbranschen, och där får man lära sig att stå ut med det mesta.

Känner du att alla skelett vädrats ut ur garderoben vid det här laget?
– Det ligger i medias natur att kunna göra sensation av vad som helst. Personligen hittar jag inga skelett i någon garderob, men i det här sammanhanget handlar allt om hur det kan beskrivas.


Lekte du någonsin med tanken på att trots allt bli prins på heltid?
– Nej. Det var aldrig ett alternativ. Jag är inte född i någon kungafamilj. Jag är Christopher O'Neill, min far var Paul O'Neill. Han var en familjefar som hade sin egen identitet, arbetade hårt och lyckades bra med det. Jag ansåg att det var viktigt att bibehålla samma förhållande till honom som jag alltid haft, först och främst. Därefter var det mitt val att inte ta på mig några offentliga uppdrag, och därför är min roll i sammanhanget väldigt enkel: Jag finns med som stöd för min hustru. Det är en uppgift jag klarar av som herr Christopher O'Neill. 

Så vad är för- och nackdelarna med en kunglig maka?
– Den enda nackdelen är medieuppvaktningen. Allt hon gör, och i förlängningen allt jag gör, kommer att synas och nagelfaras, och det innebär att min frihet inskränks i viss mån. Jag kan tycka att det är obekvämt om jag springer in i en butik för att köpa en burk cola iklädd mysbyxor och någon börjar filma mig. Men man vänjer sig. Jag har ingen önskan att uppnå någon form av kändisskap, och har heller inga som helst fördelar av det i mitt yrke. Det händer att jag gnäller för Madeleine om det. Men i slutändan lär man sig att leva runt det.

Med en tillräckligt privilegierad uppväxt kan det finnas en risk att tappa all ambition, med tanke på att du saknar materiella motiv att själv lyckas: Dina föräldrar är rika; du kommer därmed att klara dig bra oavsett. Vips är du Bertie Wooster och tillbringar all din tid med att slå dank på Drönarklubben. Hade du någonsin den sortens problem?
– För mig löste sig det dilemmat väldigt naturligt av det enklaste av skäl: Min far hade aldrig tillåtit mig att tänka på det sättet. Jag har jobbat varje sommar sedan jag fyllde tretton, och det har varit inom det mesta du kan tänka dig: på byggen, inom hantverk, som hjälpreda på golfbanor. Jag har städat badrum och skrubbat toaletter. 

Tyckte du att han gjorde rätt?
– Ja.


 

Läs intervjun i sin helhet i King nummer 3 2018, i butik den 15 februari.

Exklusivt: Sex frågor till Chris O'Neill
Dela på Facebook
Tweeta