Kings stora New York-guide: 12 bra restauranger

Mexikanskt, koreanskt, hawaiianskt – här hittar du allt med extra allt. Men att få bord på rätt ställe vid rätt tid kräver planering. Här är 12 grymma restauranger i New York.

Joel Ågren Rasmus Blom  |  Publicerad 2017-09-19 11:28  |  Lästid: 5 minuter

1. Momofuku Ssäm Bar

Kings stora New York-guide: 12 bra restauranger

Det är svårt att hitta roligare ställen att äta på än på Momofuku Ssäm Bar i East Village. Menyn är full av saker du aldrig har hört talas om och atmosfären är en fullpoängare. Restaurangnamnet kommer från den koreanska mattraditionen ssäm som går ut på att man rullar in saker i något. Momofukus specialitet – och något av det godaste man kan äta – är till exempel en tunn mjölpannkaka fylld med rivet fläskkött, shiitakesvamp och kimchisås. Till det dricker du antingen vin eller sake, men vi vill slå ett slag för det japanska veteölet Hitachino, smaksatt med koriander. Missa inte heller deras nudelbar två kvarter bort.

Ssambar.momofuku.com

2. Le Coucou

Kings stora New York-guide: 12 bra restauranger

Trots att Le Coucou bara funnits i ett år har det redan blivit omnämnt som en av århundradets bästa restauranger av New York Post. Och trots dess franska rätter lagade på klassiskt franskt vis är det trendigare än något annat. Mannen bakom succén är den geniförklarade kocken Daniel Rose.

Lecoucou.com

3. Superiority Burger

Kings stora New York-guide: 12 bra restauranger

Västra halvklotets bästa vegoburgare hittar du på Superiority Burger. Burgaren heter som restaurangen och är framtagen helt på konstgjord väg. Ägaren (en gammal punktrummis, givetvis) vägrar att avslöja receptet, förmodligen för att slippa konkurrenter, men lovar att ingen ko kom till skada under processen.

Superiorityburger.com

4. Chinese Tuxedo

Kings stora New York-guide: 12 bra restauranger

Asiatisk fusion står på schemat hos nyöppnade Chinese Tuxedo. Beläget i en dunkel lokal i en gränd i Chinatown serveras smårätter som delas broderligt. Missa inte deras roasted duck salad, den är värd att ta en kula för. Efter avslutad pangmiddag tar du en drink på Apotheke (se tips 9) som ligger alldeles bredvid. 

Chinesetuxedo.com

5. Clinton Street Baking Company

Bakishäng majore! Amerikanska pannkakor, french toasts och Bloody Marys i mängder. Recensenterna är eniga om detta Lower East Side-bageri, enligt The New York Times är det en ”brunchmagnet”, enligt The New York Daily News ”stans bästa frukosthak” och enligt Time ”en kultfavorit”. Missa inte.

Clintonstreetbaking.com

6. The Waverly Inn

Kings stora New York-guide: 12 bra restauranger

Ingen New York-restaurang har definierat 2000-talets glammiga krogliv som The Waverly Inn. När Vanity Fair-chefredaktören Graydon Carter tog över krogen 2006 vallfärdade A-listeskådisar, supermodeller och rockstjärnor hit. Den värsta haj-pen har lagt sig, men du kan mycket väl hamna bredvid Madonna.

Waverlynyc.com

7.Buvette

Kings stora New York-guide: 12 bra restauranger

Frukost på Tiffany’s i all ära, men är du en beundrare av livets riktigt goda bör du genast förlägga dagens viktigaste mål till den franska bist-ron Buvette. Presentationen kommer att få dina sömndruckna ögon att vattnas och dofterna av nybryggt kaffe och pocherat ägg kommer att få din mun att göra detsamma.

Newyork.ilovebuvette.com

8.21 Club

Kings stora New York-guide: 12 bra restauranger

”Try the steak tartare. It’s off the menu but Louis’ll make it for you.” Den berömda Wall Street-scenen där Gordon Gekko och Bud Fox äter råbiff utspelar sig på 21 Club. Precis som i filmen är du omgiven av rika män i 70-årsåldern med kritstrecksrandig kostym och hängslen. 2009 skrotades kravet på slips, men klädkoden är fortfarande kavaj. Har du av någon outgrundlig anledning glömt kavajen hemma finns lånekavajer från Ralph Lauren och Hugo Boss som hovmästaren vänligt men bestämt hänger på dig.

21club.com

9.Luke’s Lobster

Kings stora New York-guide: 12 bra restauranger

Skaldjurskedjan Luke’s Lobster lang-ar havets läckerheter i snabbmats-tappning. Som kräsen svensk kan det kännas tveksamt, men rätterna är garanterat fräschare än gemen SJ-räkmacka, Luke’s Lobster lägger stor vikt vid sitt hållbarhets-tänk. Lobster-rollen är utan tvekan den godaste som står att finna anno 2017.

Lukeslobster.com

10.Peter Luger Steak House

Kings stora New York-guide: 12 bra restauranger

Kött är gött! Vid foten av Williamsburg Bridge ligger Peter Luger Steak House – New Yorks enda steakhouse med en stjärna i Michelinguiden. Här äter du abnorma stycken kött tills du hallucinerar, och sväljer ner det hela med whisky. Lokalen påminner om en ölhall, och om du inte är mätt när du lämnar den bör du söka professionell hjälp. Veganer: Cirkulera, det finns inget att se här.

Peterluger.com

11.The Polo Bar

Ralph Laurens hjärteprojekt The Polo Bar är en rustik restaurang, hårt trafikerad av kändisar och allmänt löst societetsfolk. Inredningen och menyn är precis som modelegendaren själv, den amerikanska drömmen personifierad. Ingenting är lämnat åt slumpen när den gode Ralph sitter bakom spakarna.

Ralphlauren.com

12. JG Melon

Glöm allt du vet om hamburgare! Enligt vår svenske mästerkock Johan Jureskog gör JG Melon världens bästa hamburgare, och vi är beredda att hålla med. Restaurangen har en systerkrog nere i Greenwich Village, men satsa på originalet från 1972 på Upper East Side. Kom hungrig.

Jgmelonnyc.com

Profilernas bästa NY-tips

Alex Lundqvist, modell: 

Kings stora New York-guide: 12 bra restauranger

Brooklyn Bowl

”Williamsburg i Brooklyn har massor av bra ställen. Ett av dem är Brooklyn Bowl med bowling och livemusik. Du måste testa deras supergoda blue ribbon fried chicken. Ett annorlunda och kul ställe.”

Brooklynbowl.com

Shake Shack

”Extremt god snabbmat, särskilt deras burgare. Numera finns det lite överallt, men är det fint väder så är originalet i Madison Park det absolut bästa. ”

Shakeshack.com 

Westlight

”På 22:a våningen av hotellet The William Vale i Brooklyn ligger Westlight med New Yorks bästa utsikt. Ta med kamera!”

Westlightnyc.com


Dela på Facebook
Tweeta