• Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 10 klassiska klockor som alla måste ha koll på

  Efter hundra år av armbandsur i luften, under vattnet, på racingbanan, i rymden och i skyttegraven tar King en titt på tio odödliga klockikoner.


  1. Rymdklockan

  Foto: Philip Karlberg

  Märke/modell: Omega Speedmaster.

  Historia/bakgrund: Omegas kronografklassiker Speedmaster såg dagens ljus 1957, då tänkt som ett sätt för tillverkaren att ansluta sig till rådande motorsporttrender. Det var dock inte racingförare utan astronauter som gjorde modellens lycka, detta efter att NASA testat marknadens då ledande kronografer i syfte att utrusta sin rymdpersonal med en pålitlig klocka som komplement till fast utrusning. Efter en sägenomspunnen testcykel full av allsköns misshandel var Omega Speedmaster den enda som tickade med korrekt tid, och blev den första klockan på månen då Buzz Aldrin klev ur månlandaren som andra människa någonsin den 21 juli 1969. Modellen har producerats med närapå identiskt utseende ända sedan dess, och för den som vill ta ut svängarna finns ett brett utbud av modeller där man valt att leka med estetiken på diverse mer eller mindre lyckade sätt.

  Samlarnas favoritreferens: 1963 års 105.012 och 145.012 var de referenser som utsattes för NASA:s berömda tester och som bars av Apollo 11:s astronauter. I modellen därpå, 1968 års 145.022, har utverket bytts från kaliber 361 till kaliber 861.

  Modellen på bilden: Speedmaster Moonwatch Black Black, ref 311.92.44.51.01.005, i keramik.

  Pris: 104 000 kr.

   

  2. Motorsportmästaren

  Foto: Philip Karlberg

  Märke/modell: Rolex Daytona.

  Historia/bakgrund: Rolex började befatta sig med motorsport då man blev sponsor åt 30-talets store fartdåre Sir Malcolm Campbell i dennes ständig jakt på att putsa sina egna världsrekord i bilhastighet. Daytona Beach var ofta skådeplatsen för dylika försök, och staden blev ett mecka för motorsport, i tät konkurrens med en handfull europeiska alternativ. Rolex lanserade först sin kronograf under namnet Le Mans, men kom fort på andra tankar och bytte till Daytona. Anledningen till namnbytet är, som så mycket i Rolex brokiga historia, höljt i dunkel. I decennier föreföll Rolex Daytona vara osäljbar trots ett tämligen överkomligt pris, en omständighet som höll produktionen nere och skulle bädda för våra dagars vintagehysteri. Till de få bärarna hörde Paul Newman, som fick en Daytona av sin hustru 1972 och bar den troget under resten av sitt liv. 1988 omdanades Daytona och förseddes med nytt urverk, ett automatiskt Zenith El Primero istället för de tidiga referensernas handjagade Valjoux 72. Kring denna era började en hysteri kring modellen. Priserna sköt i höjden, andrahandsvärdet översteg listpris, väntelistor på tre år eller mer blev standard. De numera sällsynta tidiga referenser som ingen velat ha började byta handled för astronomiska belopp. Sedan år 2000 är modellen försedd med Rolex eget urverk, och produktionen är numera av sådan skala att ingen behöver vänta.

  Samlarnas favoritreferens: Den mest eftertraktade Daytonan går under smeknamnet Paul Newman, en flytande term som försvåras av att Paul själv ägde mer än en tidig Daytona. De aktuella referenserna är alla fyrsiffriga och producerade mellan 1961 och 1987. Beroende på små detaljvariationer i urtavlan får man idag betala hundratusentals kronor i blodiga budkrig mot andra samlare. får man idag betala hundratusentals kronor i blodiga budkrig mot andra samlare.

  Modellen på bilden: Cosmograph Daytona, ref 116520-78590, i stål.

  Pris: 101 600 kr.

   

  3. Kvalitetsmarkören

  Foto: Philip Karlberg

  Märke/modell: Audemars Piguet Royal Oak.

  Historia/bakgrund: 70-talet var en mörk tid för den schweiziska urmakerinäringen: Quartzuret var uppfunnet och förändrade marknaden. Plötsligt kunde japanerna massproducera armbandsur som var billiga, driftsäkra och till råga på allt mer exakta i sin tidvisning än komplicerade mekaniska ur som utvecklats under århundraden. Audemars Piguet insåg att de inom loppet av några få år skulle stå inför konkurs, och blev de första av de stora schweiziska klockhusen att tänka utanför boxen: Man kunde inte konkurrera med quartzindustin. Istället måste man skapa sig ett eget segment där allt det som nu föreföll vara svagheter istället blev fördelar: Hantverksskicklighet, historia, kvalitet – allt detta marknadsfört mot en målgrupp som hade råd att betala. Man skulle skapa världshistoriens första lyxsportklocka. Formgivarnestorn Gerald Genta fick en natt på sig att ta fram ett förslag på utseende, och skapade under en fuga av kreativ inspiration modellen Royal Oak, som han själv kom att kalla sin karriärs mästerverk. Modellen var med sin 39 millimeter breda boett stor för sin tid, och bars än större med tanke på de komplexa integrerade länkarna i armbandet. Inga kostnader sparades i produktionen, och prislappen blev därefter. Den möttes av ett ramaskri vid lanseringen 1972. Idag är den allmänt erkänd som klockan som räddade en hel bransch från utplåning.

  Samlarnas favoritreferens: Av den första serien producerades endast tusen exemplar, kända som A-serien och med referens 5402. De kännetecknas av att AP-logotypen är placerad vid klockan 6-positionen snarare än vid 12.

  Modellen på bilden: Royal Oak, ref 26120ST.OO.1220ST.01, i guld

  Pris: 491 900 kr.

   

  4. Art deco-favoriten

  Foto: Philip Karlberg

  Märke/modell: Jaeger-LeCoulte Reverso.

  Historia/bakgrund: Ett irriterande problem för de indienstationerade brittiska officerare som fördrev sin fritid med hästpolomatcher var att få sitt armbandsur krossat när någon motståndare förivrat sig med klubban. En förgrymmad officer anbefallde gästande schweiziske klockkonnässören César de Trey att lösa problemet, och snilleblixten infann sig kvickt: En vändbar boett. de Trey gick med sin idé till Jacques-David LeCoultre och hans ständige parhäst, boettmakeriet Jaeger SA, och en prototyp togs fram. Även om den ursprungliga problematiken inte längre utgör ett irritationsmoment i de flestas liv har modellen bestått tidens tand, inte minst då den vändbara boettens baksida lämpar sig väl för gravyr och på så vis kan göras personlig. Den utpräglade art deco-formgivningen skänker omedelbar sofistikering under vilken skjortärm som helst. Sitt namn fick klockan på latin, och enligt samma principer som Volvo: Medan det sistnämnda kan översättas till "jag rullar" betyder Revereso "jag vänder mig". Där upphör likheterna.

  Samlarnas favoritreferens: Reverson har under sina mer än 80 år på marknaden gjorts i mängder av utföranden. Dyrast av dem alla är Reverso Complication a Triptyque, som inte nöjer sig med att ha en separat urtavla på baksidan, utan även en evighetskalender i svängbotten. Tidsekvation, zodiakindikator, tourbillon. Originalpris: 600 000 dollar.

  Modellen på bilden: Grande Reverso Ultra Thin Tribute to 1931, ref Q2788570.

  Pris: 67 500 kr.

   

  5. Drömklockan

  Foto: Philip Karlberg

  Märke/modell: Patek Philippe Nautilus.


  Historia/bakgrund: Efter att Audemars Piguet hittat en räddning ur quartzkrisen bestämde sig likaledes anrika Patek Philippe för att gå samma väg: En iögonfallande stålsportklocka tillverkad för den välbeställde mannen av värld. Man vände sig till samme man som frälst AP, och denna gång behövde Gerald Genta inte en hel natt på sig: Han designade klockan med papper och penna under en sittning på en restaurang i Basel mitt under pågående klockmässa. Nautilus delar många likheter med Royal Oak: Det integrerade armbandet, den åttkantiga boetten, den strukturerade urtavlan, de många facetterna med olika slipningar, den för sin tid väl tilltagna storleken. Från början hade man också samma urverk, en variant av Jaeger-LeCoultres kaliber 920. Lanseringen skedde 1976, och en av klockvärldens stora ikoner vad född.

  Samlarnas favoritreferens: Referens 3700/1A, den allra första modellen med sina väl tilltagna 42 millimeter.

  Modellen på bilden: Nautilus, ref 5711/1A-10, i stål.

  Pris: 230 400 kr.

 • Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!