• Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Philip: Att tänka på för ett lyckat kavajköp – passform

  Att hitta en kavaj med perfekt passform som inte är måttsydd är nästintill omöjligt. Däremot finns det mycket bra kavajer att köpa "ready to wear" som ofta har en mycket god passform och siluett direkt från galge. Vad ska du då tänka på när du köper en kavaj? Här listar jag de absolut viktigaste punkterna för att du ska göra ett så lyckat kavajköp som möjligt.  

  Philip: Att tänka på för ett lyckat kavajköp – passform

  Axelpartiet

  Det absolut viktigaste att tänka på är hur kavajen sitter över axlarna. En kavaj som sitter för tajt över axlarna framkallar ofta en "hylla", det vill säga att kavajen veckar sig över övre partiet på ryggen. Är istället kavajen för stor hamnar sömmen där axel och ärm möts för långt ner och du tappar kavajens siluett. Ett axelparti är för en ändringsskräddare det mest kritiska partiet att korrigera och skall därför helst undvikas i den utsträckning det går. Försök att hitta en kavaj där kavajens axel följer din axel utan att strama åt över ryggen.

  A post shared by NO LABEL (@worldofnolabel) on

  Bröstvidd

  För att få koll på din bröstvidd mäter du med måttband två centimeter under armhålan och helst på bröstets bredaste punkt. Är kavajen för tajt märks det när du knäpper kavajen då slagen ställer sig och inte längre följer inte bärarens kropp. Mycket viktigt är kavajknappens placering i förhållande till kavajens längd. Hamnar kavajknappens placering för högt upp blir resultatet detsamma. Att sänka knäppning kan ofta korrigera detta problem dock hjälper inte att sänka knäppningen om kavajens bröstvidd är för liten i förhållande till bärarens kropp.

  Midja och siluett

  Det råder ofta delade meningar om hur pass tajt en kavaj ska sitta, under många år har den tajt sittande kavajen verkligen varit överrepresenterad. Däremot ser vi återigen en rakare siluett och kavajen får oavsett rådande mode och trend aldrig vara så tajt att den stramar åt. Ett klassiskt knep när du provar din kavaj är att en knytnäve ska få plats vid naveln. Däremot förespråkar jag att två till tre fingrar får plats vid knäppningen för en aning smalare siluett.

  A post shared by Daniele Zaccone (@danielre) on

  Kavaj- och byxlängd

  En klassisk kavajlängd ska täcka hela stussen men i takt med att den generella passformen blivit smalare har även kavajerna blivit kortare. En korrekt kavajlängd bör åtminstone täcka halva stussen. Ett enkelt sätt att mäta om kavajs längd anses lång eller kort är att stå rakt upp och ner med armarna längst sidorna, kan du greppa kavajslutet med händerna när ärmarna är sträckta är kavajen i klassisk längd. Kan du inte greppa är kavajlängden kortare än en klassisk vilket generellt sett är den mest vanliga under de säsongerna.

  För mer stil, mode och inspiration – läs min blogg här 

 • Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!