Kulturkrock

Blodfredag

2016-10-21 09:04 19 kommentarer

maxresdefault.jpg

Yes y'all, jag sitter här med skadetabellerna för Sagan om Ringen: Rollspelet – ja! de legendariska skadetabellerna för Sagan om Ringen: Rollspelet – och står till din tjänst hela dagen fram till 13.30, med avbrott för lunch.

Allt du behöver göra är:
1. Rulla en T100 och redovisa resultatet.
2. Redovisa vilket vapen som trakteras.
3. Redovisa eventuella bonusar och modifikationer som du finner lämpliga.

samt

4. Nämna ifall det är en så kallad stor varelse du attackerar, eftersom de går på en separat uppsättning tabeller.

2016-10-21 09:04 19 kommentarer

Ökande bloggtrafik

2016-10-18 09:47 9 kommentarer

Det händer exceptionellt sällan att bloggen är inblandad i några trafikmässiga incidenter, och därför framstår gårdagens två (2) som värda extra uppmärksamhet. Måndag morgon innebär redaktionsmöte, varför bloggen snarare än att promenera in till kontoret på Odenplan tar bilen mot Solna. Sömndrucken och aningen ouppmärksam som jag var råkade jag vid utfarten till huvudled tränga en så kallad härskarcyklist, som hade företräde i sammanhanget men istället tvingades sänka farten och ta en lov runt min kofångare för att komma förbi. Han var inte sen att markera sitt missnöje med onda ögat.

I vuxen ålder har jag ofta förfasat mig över brist på artighet hos folk i gemen, och kan bara hoppas att det är ett innerstadsfenomen: Även om man råkar vara den felande parten reagerar människor ofta med aggression vid tillsägelse, hos bilister ofta exemplifierat med den så kallade kontrasignalen: Bilist 1 tutar på Bilist 2 för att Bilist 2 gjort en tveksam manöver, varpå Bilist 2 tutar tillbaka som för att säga att det minsann är du som kan dra åt helvete. Som konnässör av kontrasignaler han jag nämna en sällan hörd delikatess i sammanhanget, vilket är när Bilist 1 väljer att då tuta en gång till. It's on!

Tack vare citytrafikens sävliga natur hade jag och härskarcyklisten sällskap en bra bit nedför gatan. Han sökte under denna väg min blick så ofta han kunde, och jag insåg att vi skulle bli stående alldeles bredvid varandra vid trafikljuset, som för tillfället visade rött. Jag valde att föregå hellre än att föregås, och visa den jäveln var skåpet skulle så. Jag vevade ner rutan på passagerarsidan, lutade mig över bilbarnstolen och sa med myndig röst:
– Förlåt. Jag såg mig inte för.
Han nickade och vinkade att allt var förlåtet, och när ljuset slog om skildes vi åt som de bästa av vänner, och lämnade bakom oss en värld som plötsligt framstod som en lite bättre plats.

Hemkommen från redaktionsmötet en timme senare ställdes jag inför den sällan tacksamma uppgiften att hitta en parkeringsplats. Bloggen har i takt med familjens tillökning uppgraderat sin fordonspark, och framför istället för Pricken – en grafitgrå hallick-Corolla av 2005 års modell – en Volvo V70, i hemmet gemenligen känd som Volvorine. De fördelar som Volvorines enorma lastutrymme innebär för ägaren av flera barnvagnar balanseras mot svårigheterna att hitta en tillräckligt stor lucka att parkera i, men efter flera år som boende i innerstaden är bloggens förmåga att parallellparkera nästintill paranomal, och har inte blivit sämre av att Volvorine visade sig vara utrustad med ett för bloggen tidigare okänt science fiction-fenomen som backsensor. En parkering hittades, och bilen parkerades med minsta möjliga marginal till framförvarades dragkrok och bakomståendes registreringsskylt. En förbipasserande lapplisa gav mig en stående ovation när jag klev ut och såg ut som om hon just agerat ovetande gäst i en gatushow av David Blaine.

Senare på dagen fick jag ett samtal från ett för mig okänt nummer. Dess innehavare presenterade sig, och sade sig vara föraren till den bil framför vilken jag parkerat, och som måste fått mitt namn från Transportstyrelsen, till vilket jag råkar veta att man måste ringa personligen och tala med en automatisk tjänst. Utan att vara särskilt konfrontativ framförde han sitt ärende:
– Du står väldigt nära min bil.
Min första tanke här var givetvis att han ansåg att jag hade repat hans lack, bucklat hans plåt eller att han på grund av bristande krypkörningsfärdigheter tyckte sig inparkerad. Varken eller, visade det sig. Han fortsatte.
– Det är inte fysisk möjligt att parkera så. Det är ju liksom en millimeter till bilen framför och en millimeter till mig. Du måste ha knuffat dig in på något sätt.

Jag ska erkänna att jag blev rätt ställd, i synnerhet som jag till detta var oskyldig som en nyfödd lammunge. Men: Han satte fingret på någonting jag själv ofta funderat på. Hur är det möjligt att parkera så? Hur kan en bil ta sig in diagonalt och ställa sig på en plats där den knappt får plats rak? Ändå vet jag av mångårig empirisk forskning att det går. Men hur? Och är det, som mitt irrationella dåliga samvete gjorde gällande, på något sätt oansvarigt att genomföra handlingar som man inte kan redogöra vetenskapligt för? Men jag står ändå på jorden utan att sitta på hållbara matematiska bevis för tyngdlagen?

Eftersom jag aldrig förstått fickparkeringens mekanismer själv trots erlagd tankemöda var jag inte förmögen att förklara dem för min påringare. Jag hann heller inte fundera över vilket motscenario han förfäktade: Skulle jag ha knuffat undan hans bil för att sedan på något sätt knuffa den tillbaka, kanhända för att undanröja spåren? Eller ville han anklaga mig för häxeri? Eller för att förhöra sig om huruvida jag hade en polare med en lyftkran, vilket vore orättvist mot andra bilister? Medan jag sysselsatte mig med bryderier som dessa tog han tillfället i akt att besvara frågan som vid det här laget hade blivit en elefant i rummet: Vad han ville egentligen.
– Du kan väl tänka på det i framtiden?
Jag hann gå igenom ett omfattande fuck you asshole/Terminator 1-artat kartotek av genmälen till någon som antingen inte kan ha tillbringat mycket tid på Stockholms gator eller också måste känna sig manad att ringa den här typen av samtal på daglig basis. Men fann att inget av dem skulle göra världen till en bättre plats, eller för den skull förkorta återstoden av samtalet. Istället ljög jag för den goda stämningen skull.
– Jag ska tänka på det.
– Tack.
– Tack själv.
Och som skepp i natten skildes våra vägar.

2016-10-18 09:47 9 kommentarer

Boken jag skrivit, del 1

2016-10-17 11:44 4 kommentarer

Det är ungefär ett år kvar till utgivningen av den bok som jag skrivit, som alltså ännu befinner sig på vad som i branschen kallas manuskriptstadiet. Ett år, har jag fått höra, räknas som snabba ryck i sammanhanget: Jag har mitt första manusmöte om några veckor, börjar arbeta med alla förändringar vi då enas om, med sikte att vara helt klar med all text senast i april. Parallellt ska det formges omslag och dylikt. Det finns en hel del grejer i prosan som jag vill fila på oavsett vad förlaget har att säga, inte minst en extrakoll av alla de källor som ligger till grund för mycket av bokens handling och miljöer. Det rör sig som eventuellt bekant om en historisk roman, förlagd till Stockholm år 1793, ett årtal som även råkar vara bokens titel.

Då denna roman som uttryck för mitt eget skrivande betraktat är vad bloggen Kulturkrock strävat mot ända sedan starten 2011 hoppas jag på att ha ork att ge dig, ärade läsare, inblick i arbetet med texten fram till dess att utgivningen är ett faktum. Och att du har ork att läsa det.

Så låt oss börja från början.

Jag har, så långt tillbaka jag kan minnas, alltid velat bli författare. Jag har lagt ut texten här åtskilliga gånger om hur mycket läsningen betytt för mig under hela mitt liv, och framför allt under min uppväxt. Ofta ensam som barn vände jag mig till böcker för distraktion och eskapism, och kände ett djupt men svårdefinierbart band till dem som skrivit dessa texter som kom att att påverka mig så fundamentalt. De delar av min personlighet, mitt sätt att tänka och att uttrycka mig som formas av miljö snarare än arv är på många sätt och vis en amalgam av allt jag läst och älskat. Och jag kände då som nu att en dag, någon gång, vill jag stå på andra sidan av den sortens kommunikation. När jag skriver tänker jag mig läsaren som en enda person – dig – precis som jag alltid läst text som en saga berättar bara för mig och ingen annan, må så vara av någon som är död eller okänd, men vars röst ändå hörs klart och tydligt i mitt huvud. Jag vill vara den rösten åt en annan, och om inte betyda någonting grundläggande så åtminstone underhålla för stunden.

Skribentbanan, som pågått i tretton års tid vid det här laget, har varit ett sätt att arbeta med språk och att försörja mig i väntan på att detta en dag skulle hända. Dessvärre gick det rätt bra åtminstone rent ekonomiskt, men tog i gengäld mycket tid i anspråk. Bokskrivandet lät därför vänta på sig. Lättprokrastinerat. Jag har nämnt att jag började skriva på någonting för ett antal år sedan, men avfärdade det som uselt. Jag konstaterade att jag uppenbarligen inte var mogen att skriva så som jag ville, och blev vid min läst.

1793 var nog inte tänkt att bli publicerad, tror jag. Eller också var det vad jag intalade mig själv för att lura mig själv att jag egentligen inte riskerade någonting. Mina inledande tankar var som följer: 1793 var den bok jag kände att jag var tvungen att skriva för att sedan acceptera att inget förlag skulle vilja ge ut något dylikt, varpå jag skulle tvingas kalibrera mig mer efter verkligheten och skriva någonting annat istället. I början fanns vidare tre antaganden:
1. Om jag börjar skriva kommer jag antagligen aldrig att bli färdig.
2. Om jag blir färdig kommer ingen att vilja publicera resultatet.
3. Om det blir publicerat kommer ingen att vilja läsa det.

Tes 1 och 2 har oväntat nog motbevisats, och tes 3 är upp till dig och ingenting jag egentligen kan påverka. Nu är väl drömmen en annan, och jag försöker hålla den ödmjuk: Jag vill att 1793 går bra nog för förlaget att vilja ge ut en bok till.

Många av oss som inte funnit den plats till vilken vi känner oss obönhörligt kallade, gissar jag, kompenserar genom en intern och inte sällan hemlighållen identitet. Du kan vara född till regissör, finansgeni, rekordmäklare, konstnär, astronaut eller racerförare, exakt vilket spelar ingen roll; djupt inne i den puppa som är ditt vardagliga liv finns någonting annat som bara väntar på rätt omständigheter för att bryta sig loss och sträcka sig efter sin fulla potential. Så har det alltid varit för mig, i alla fall. Mitt problem med att börja skriva 1793 var simpelt och lättbegripligt: Det var väldigt otäckt, för om jag gör ett medvetet försök att uppfylla mina drömmar riskerar jag att bevisa att de är bortom mitt räckhåll. I idévärlden är mitt bokmanus perfekt, det är ett mästerverk, det är felfritt och makalöst. I sinnevärlden är det bara ord i ett Worddokument på en datorskärm, vart och ett som antagligen skulle kunna bytas mot ett bättre, av intresse för ingen och nyttigt endast för att överbevisa mig om min egen medelmåttighet. Och jag måste fråga mig: Om jag misslyckas här, hur ska jag i framtiden definiera mig själv? Jag kan inte längre vara den framstående författaren utklädd till skribent, väl? Kommer någonting inom mig att släckas för gott? Riskerar jag mitt liv, kommer min läsning av andra verk framledes vara en bitter påminnelse om mitt eget tillkortakommande?

Det var skrämmande att börja skriva en kort prolog, och därpå det första kapitlet, och att fortsätta därifrån. Jag gjorde det ändå, och enda anledningen till att jag vågade göra det var genom konstruktionen av ännu en lögn: Jag intalade mig själv att jag, som hade framförhållning att förutse allt detta, bättre skulle kunna hantera besvikelsen den dagen den gjorde påhälsning. Den överanalytiskt lagdes kardinalfel är att tro att hens tankar har makten att förändra någonting när de i själva verket står sig slätt mot känslor.

Grågryning hjälpte förstås, den tungt rollspelsinfluerade följetong i 20 delar som gick här under vintern 2013. Helt och hållet tack vare dig som läste och deltog. Vilken enormt positiv upplevelse det var för mig. Jag blir alldeles varm inombords bara jag tänker på det, tre år senare.

Jag började skriva 1793 under mellandagarna 2013. Det ursprungliga manuskriptet (avsevärt längre än dagens) var kring 850 000 tecken långt, vilket är en rätt diger lunta. Arbetet skedde på kvällar och helger, och kunde genomföras mycket till följd av att min hustru var gravid med vårt första barn och fick ett stort sömnbehov. Den ursprungliga planen var att bli klar före månadsskiftet september-oktober, då förlossningen var att vänta. Det hanns inte med, och istället sattes sista punkten av den första manusversionen nästan exakt ett år efter påbörjat arbete.

Det stod klart i samma stund som manuset skickats iväg till förlag, bara ett i mängden av de tusental som vart och ett av dessa tar emot årligen, att jag i väntan på ett positivt besked förvandlat mig själv från en hyggligt framgångsrik magasinsjournalist till en misslyckad författare. Och att det trots allt var vad jag hellre ville vara, men också att allt det där som jag inte trodde stod på spel ändå visade sig göra det.

2016-10-17 11:44 4 kommentarer

Dramaturgisk vilda västern

2016-10-14 10:53 12 kommentarer

1474583239-westworld-vintage.jpg

Om du, ärade läsare, tagit del om bloggens utlåtande om Stranger Things – eller för den delen någonting annat som bloggen publicerat förut – kan du redan vara bekant med bloggens olyckliga benägenhet att låta sig distraheras av små detaljer i diverse verk, och att antingen höja detsamma till skyarna eller förkasta det i sin helhet baserat på dessa. Bloggen är, för att låna gastronomins språk, väldigt mån om att råvarorna är de bästa. Så hur påverkar denna trista egenskap intrycken av de första två avsnitten av HBO:s nya mastodontsatsning Westworld? Vi kommer dit. Men först något långt viktigare: Trivia!

Westworld är från första början ett fantasifoster signerat författaren Michael Crichton (RIP 2008). Vi kan lite elakt kalla Crichton för förra generationens Dan Brown: Crichtons böcker klär ofta verklighetsfrämmande premisser i kvasivetenskaplig dräkt, och inkluderar förklarande partier som får den godtrogne att känna att hen inte bara har uppskattat en fartfylld skildring av en nöjespark full av återuppväckta urtidsdjur, utan också att hen har lärt sig någonting om kloning och genmanipulation på köpet. Ja: Crichtons största genomslag inom populärkulturens mittfåra är Jurassic Park, kioskvältande roman famöst filmatiserad av Steven Spielberg. Efter Jurassic Park blev rättigheterna till Crichtonböcker högvilt i branschen, men sällan med lika lyckat resultat: Nämnas kan Antonio Banderas-debaclet The Thirteenth Warrior, Congo och Sphere (varav den sistnämnda bloggen råkar vara lite svag för eftersom vi beundrare av undervattens-sci-fi sällan har råd att vara kräsna). Han var också upphovsman till den monumentalt inflytelserika sjukhusserien Cityakuten. Personligen har jag endast läst en enda bok av Crichton, detta då goda råd var dyra under någon annars bortglömd semester och hotellets andrahandsbibliotek plundrades. Boken ifråga var Timeline (1999, även av mig osedd film 2003), och jag minns den som katastrofal.

Westworld handlar om en framtida nöjespark befolkad med robotar som imiterar människor från vilda västern kan den läsare för vilken informationen om Crichtons koppling till Jurassic Park kommer som en nyhet misstänka att han plagierat sig själv en aning. Sheriffer i stället för dinosaurier, liksom. Det är dock tvärtom, i så fall. Crichton gav sig själv in på en bana som cinematisk auteur under 70-talet, och hans andra egenhändigt skrivna film var just 1973 års Westworld, där västern- och flintskalleikonen Yul Brynner spelar en skarpskjutande duellrobot som löper amok och gör kaos med parkens olycksaliga besökare. Filmen är idag tämligen bortglömd, och jag har själv inte sett den, men konsensus gör gällande att den var verkshöjd även bortom sitt självskrivna kultvärde. En nyinspelning har befunnits sig i vad som brukar kallas development hell sedan nittiotalet, och HBO tog över projektet, nu i serieform, 2013.

Valet av kombinerad manusförfattare och regissör föll på Christopher Nolans bror Jonathan, för mig mest nämnvärd för att han skrivit förlagan till brorsans regidebut Memento, men även medförfattare till Dark Knight-trilogin. Inspirationskällorna har inte bara varit Crichtons ursprungliga film, utan också uppskattade spel som BioShock, Elder Scrolls, Red Dead Revolver/Redemption och sistnämndas kusin Grand Theft Auto, närmare bestämt den etiska och moraliska problematik som eventuellt kan uppstå i gränslandet mellan fantasi och verklighet. Ett exempel ur bloggens eget liv: När jag hade utarmat alla sidouppdrag i GTA5 brukade jag bestycka mig med en betydlig arsenal, sno en polishelikopter och förskansa mig högst upp i en skyskrapa för att därifrån regna död och förintelse medelst granatkastare och skarpskyttegevär över oskyldiga förbipasserande och, med tiden, representanter för den digitala ordningsmakten. Helt okej i ett tvådimensionellt spel, lika oacceptabelt i verkligheten. Men vad händer om spelet vore mer realistiskt? Så realistiskt att dess värld befolkades av varelser intill förväxling lika människor, men helt utan människovärde, med vilka det står spelets deltagare att ta sig vilka friheter som helst, mord, tortyr, våldtäkt? Jag vill tro att min insikt i ett spels fiktiva natur besparar mig sociopatdiagnos, och att asociala böjelser per automatik skulle avta i takt med att spelets realism blev allt mer påtaglig; att det är juridiskt opraktiskt är trots allt inte det enda skälet till att jag avhåller mig från dylikt beteende i köttvärlden. Eller? Denna problematik vilar i centrum för Westworld, som utöver seriens titel är en park dit båda barnfamiljer söker sig för en stund äventyr, sida vid sida med fullblodsdårar som får chansen att leva ut sina vildaste fantasier.

Det tog inte många sekunder för bloggen att försöka definiera de regler som styr denna fantasivärld. Hur är de vapnen beskaffade som skjuter blodiga hål i parkens artificiella värdar, men inte kan avfyras mot andra gäster? Hur skiljer gästerna varandra från värdarna? Hur lappas värdarna ihop nattetid, och avfolkas Westworld under dessa timmar på värdar? Finns överhuvudtaget någon form av orsak och verkan som uppmuntrar visst beteende från gästernas sida, och beivrar ett annat: Till och med i GTA:s amoraliska tillvaro blir du trots allt jagad och ihjälskjuten av aina om du lever rövare tillräckligt mycket? Hur hålls mer godhjärtade gäster separerade från anarkin? Och så vidare.

Vad Jonathan Nolan åstadkommit är en perfekt demonstration av en urgammal dramaturgisk sanning: Ingen förklaring är bättre än en dålig förklaring. Det finns så många hål i premissen för Westworld att ett heltäckande försök att förklara dem alla hade gjort manus oskrivbart. Följdfrågefaktorn hade varit enorm. Nolan väljer att låta allt som är irrationellt och ologiskt stå helt oskymt rätt framför våra näsor, och att inte anstränga sig alls för att förklara dem. Och därmed har vi ingen annat val än att acceptera dem; det finns inga utstickande kanter där en luttrad besserwisser kan få fäste med sina ifrågasättande klor. Det är lika fräckt som det är mästerligt, och Nolan kan istället lägga speltid och kompetens på andra saker än exposition. Det är ett magnifikt balansnummer, och serien, två avsnitt in, fascinerande och sevärd. Låt oss hoppas att Nolan även framledes avhåller sig från att försöka förklara den oförklarliga, även om oddsen lär bli mer och mer till hans nackdel ju längre Westworld får fortgå.

2016-10-14 10:53 12 kommentarer

À la minute

2016-10-13 13:05 Kommentera

Jaha, då är det bara att hålla tummarna för en Grammy till Cormac McCarthy då.

Edit: Det är säkert ingen annan som kommer att dra variationer av det här skämtet. Åh, så skönt det är att vara en vacker och unik snöflinga.

2016-10-13 13:05 Kommentera

Facit: Det kunde varit värre

2016-09-26 10:29 13 kommentarer

1. Hostar blod, 0% av rösterna. Tur för mig att det inte var den här boken jag skrev. Eller? Det finns trots allt fler potentiella läsare utanför Kulturkrocks publik än i den, och sådana däringa deckare har man ju sett på topplistorna i åratal nu, väl? Nåja. Det blev inte så, i alla fall, och därmed undviker vi ett rungande antiklimax och potentiellt tryckt stämning.

2. Annas sista sommar. 7% av rösterna. Detta är en faktisk bokidé som ligger på lager, även om premissen är lite mer komplicerad än redovisat. Om inte det antagna manuset blivit antaget var det förmodligen detta jag hade tagit mig an som ett andra försök, med mål att landa i gränslandet mellan spänningsroman och någonting mer pretentiöst. Kan fortfarande hända.

3. De svarta fåren och de mörka åren. 11% av rösterna. Nog var vi svarta får, och nog var åren mörka, men de är ingenting jag någonsin vill återuppleva i bokform. För många år sedan började jag skriva på något liknande: Vagt självbiografiska romaner om förfluten tid är ju den lägst hängande frukten i den manlige romandebutantens tillvaro, och jag kom ungefär 50 000 tecken innan jag insåg att detta var navelskådande skräp som jag själv inte skulle läsa under hot om våld. Manus huserar i cylinderarkivet där det hör hemma. Jag vill minnas att arbetsnamnet var Illvilja. av skäl som jag är glad över att jag inte längre minns.

4. Kulturkrock! Allt du behöver veta om saker du inte visste att du behövde veta något om.
13% av rösterna. Det är inte en bok, egentligen, väl? Mer en sämre version av en blogg, till på nedköpet befriad från den läsarinteraktion som under årens lopp bidragit med ett sådant enormt mervärde. I hopp om att slippa äta upp dessa ord den dagen min musa vänder mig ryggen anser jag att internetmaterial gör sig allra bäst i sitt originalmedium.

5. Boken om F och N. 14% av rösterna. Undrar om det finns en marknad för en sådan bok? Någon sorts bakom kulisserna-skildring av ett av vår tids mest framgångsrika svenska författarskap? Det är väl i och för sig inte omöjligt, men hur tillrådligt det vore är en annan femma, då jag värderar den aktuella vänskapen långt mer än vilka materiella och icke-materiella fördelar som än skulle kunna bli resultatet av en sådan publicering. Vidare vill jag framhålla att premissen är fiktiv: F:s framgångar har ingalunda lett till några friktioner. Han är värd varenda uns, och få utomstående har känt av dess positiva effekter mer än jag själv. Han är baske mig värd ett fyrfaldigt leve nu när vi ändå är inne på ämnet.

6.. Efter Sverige. 15% av rösterna. Baserad på faktisk bokidé, men helt och hållet oskriven och heller inte särskilt genomtänkt. Men bloggens svaghet för dystopi kommer säkert inte som en överraskning för den som läste Grågryning då det begav sig.

7. De gick mot natten. 23% av rösterna. Där ser man. En knapp fjärdedel av bloggens huvudsakligen Lawful Evil-orienterade läsekrets tror på denna titel. Och kanske är ni någonting på spåren, ju mer jag tänker på det: Jag ser en blandning av Sagan om Ringen och Roberto Bolanos The Savage Detectives, där alla bikaraktärer får komma tills tals och berika en fantasivärld där dylika statister sällan får säga sitt. Opålitliga berättare skulle stå som spön i backen, handlingens dramatik skymta mellan olika utsagors rader. Och inför vem är det egentligen de avlägger sin vittnesbörd? Anar vi en twist?

8. 1793. 17%. Detta är det bokmanus jag faktiskt skrivit, och som efter arton månader – herregud, det känns mycket längre – av om och men, refuseringar, omskrivningar och feedback, slutligen antagits. Om du visste, ärade läsare, hur mycket jag har för avsikt att tråka ut dig med utläggningar om arbetet med detta manuskript framöver skulle du falla på knä och be om döden redan nu. Ett styckmord under 1700-talet, nämnde jag visst, och det är väl i och för sig att förenkla saker och ting.

Handlingen är förlagd till 1793, året efter mordet på Gustav III. Landet står på ruinens brant, Stockholm är till stora delar förslummat. Boken följer en samling karaktärer vars liv alla påverkas av fyndet av ett lik i Fatburen på Södermalm, en igenslammad sjö som långt in på 1800-talet låg där Bofills Båge idag står. Mickel Cardell, en före detta artillerist plågad av fantomsmärtor i den vänstra arm han miste vid Svensksund, Cecil Winge, extraordinarie vid Stockholm poliskammare med markerad hosta, och några fler. Bokens fyra delar följer säsongerna i bruten kronologi: Höst, vår, sommar, vinter, och bildar på så vis året 1793 i sin helhet. See what I did there?

Konnässören av svensk 1700-talslektyr – det är trots allt välexploaterad litterär mark; Carina Burman, Niklas Rådström, Ernst Brunner, den store stockholmianaikonen Per Anders Fogelström himself med fler har alla utfört stordåd här – kan eventuellt glädjas av att jag försökt undvika de vanligaste konventionerna för genren: Mordet på Gustav III förekommer ej, inga cameos från Bellman och endast smakfulla Bellmanreferenser, ett minimum av hemliga sällskap och jakobinska konspirationer, inga hovromanser. Jag vill dock framhålla att ingen möda sparats vad gäller efterforskningar: Jag har inte räknat efter exakt, men källmaterialet, merparten inköpt från antikvariatsväsendet och Bokbörsen, men även från digitala källor och självaste Kungliga Biblioteket, omfattar tiotusentals sidor. Allt i hopp om att göra någon sorts rättvisa åt ett Stockholm som en gång fanns, och över vilket ett raster av förhoppningvis underhållande fiktion läggs.

I unga år leddes jag in på historisk fiktion via fantasy, vilket vi säkert kan ha talat om förr. Jag fann en besläktad exotism vad gäller värld och miljö, men med en högre grad av verklighetsförankring. Jag har tjatat om James Clavells böcker många gånger, och om Patrick O'Brians alster, men den åtminstone stämningsmässiga grundinspirationen för 1793, skulle jag säga, var Umberto Ecos Rosens namn, Alan Moores From Hell och Cormac McCarthys Blood Meridian. Därmed inte sagt att den handlar om franciskanermunkar som jagar skalper i det viktorianska England… men det borde den ju förstås ha gjort nu när jag tänker på det.

I väntan på att De gick mot natten ska bli skriven är det således bloggens förhoppning att detta besked fyller dig med pepp och tillförsikt inför hösten 2017.

2016-09-26 10:29 13 kommentarer

Du och jag och vår framtid tillsammans

2016-09-23 09:35 14 kommentarer

Medan Kulturkrock hasar sig vidare som med avskurna hälsenor kan det kanske ändå glädja dig, ärade och återkommande läsare, att bloggen har skrivit en bok, att kontrakt signerats med förlag och att utgivning är planerad till hösten 2017. Men vad är det egentligen bloggen har skrivit? Är det:

1. En samling av tidigare bloggtexter med kompletteringar och uppdateringar. Titel: Kulturkrock! Allt du behöver veta om saker du inte visste att du behövde veta något om.
2. En spänningsroman om en barnmorska som återvänder till sin barndoms glesbygd och finner sin syster oförklarligt försvunnen. Titel: Annas sista sommar.
3. En burlesk och vagt självbiografisk skildring av magasinsjournalistik med manlig fokus under det tidiga 2000-talet. Titel: De svarta fåren och de mörka åren.
4. En nitiskt efterforskad roman om ett styckmord i det sena 1700-talets Stockholm. Titel: 1793.
5. En fantasyroman vars handling berättas uteslutande av vänner, subjektiva bekanta och vittnen till hjältarna. Titel: De gick mot natten.
6. En urban dystopi med ett ungdomsgäng i fokus, vars matriark avfärdar de pojkar som utgör medlemsbasen i samma stund som de når puberteten. Titel: Efter Sverige.
7. En deckare om en kommissarie vars lungcancerdiagnos utlöst en existentiell kris. Titel: Hostar blod.
8. En feel good-roman om två frilansjournalisters bromance där den enes framgångar leder till utmaningar för vänskapen. Titel: Boken om F och N.

Boken är utan tvekan:
 
pollcode.com free polls

2016-09-23 09:35 14 kommentarer

Harry Potter and the Butterfly Effect

2016-09-21 10:43 Kommentera

IMG_20160921_104536.jpg

Efter att ha stött på patrull flera gånger har bloggen sent omsider lyckats ta sig an Harry Potter and the Cursed Child, det vill säga det i bokform utgivna pjäsmanuskript som skrivits av Jack Thorne – kanhända redan indirekt känd för läsaren som manusförfattare till brittiska tv-serier som Skins och flera olika inkarnationer av This is England – baserat på en handling uppskissad av JK Rowling i egen hög person. Pjäsen spelas i skrivande stund i Londons West End, och det till fina recensioner.

I Harry Potter and the Cursed Child befinner vi oss i den framtid som skymtar i den frekvent hånade epilogen till Harry Potter and the Deathly Hallows: Harry och Ginny är gifta och har tre barn tillsammans, Harry jobbar på Ministry of Magic, Ron och Hermione är gifta, Hermione har blivit Minister for Magic och minnet av Voldemort börjar blekna medan en ny generation befolkar Hogwarts för att där erhålla sin magiska skolning. I centrum för handlingen står Albus Severus Potter, Harry yngste son, som när pjäsen inleds just står i begrepp att anträda perrong 9 ¾ för att ta tåget mot sin första skoldag. Nervös, förstås.

Handlingen i Harry Potter and the Cursed Child anknyter till två av mina personliga favorittitlar i Pottersviten: …and the Prisoner of Azkaban och …and the Goblet of Fire. I den förstnämnda stiftade vi bekantskap med den så kallade Time-Turner som först introduceras som ett hjälpmedel för Hermione att plugga dubbla lektioner, men vars förmåga att låta sin ägare färdas i tiden snart antar långt större dramatisk vikt. En Time-Turner utgör katalysator för händelserna i Harry Potter and the Cursed Child, då Albus Potter blir besatt av att resa tillbaka i tiden för att rädda livet på Cedric Diggory, ni minns, Hufflepuffs Brad Pitt, som togs av daga medelst Avada Kedavra efter att han och Harry tog en delad seger i Triwizardturneringen och gemensamt greppade den pokal som av Voldemort förvandlats till en portkey och oväntat bjöd beröraren på en enkel resa till kyrkogården i Godric's Hollow med dödsätare som välkomstkommitté.

Den som ger sig in i tidsresans förlovade land hamnar omedelbart i en värld av paradoxer och bristande logik. Eftersom varje läsare som lägger ner tillräcklig tankemöda förr eller senare kommer att dra slutsatsen att hela konceptet är absurt gäller det att med medryckande dramaturgi distrahera densamme från reflektion, och inte ge utrymme för någon som helst fritid att använda hjärnan. James Cameron har gjort det med hjälp av halsbrytande actionsekvenser, och JK Rowling lyckades utmärkt med samma balansnummer i …and the Prisoner of Azkaban, men nöjde sig där också med att begränsa tidsresandets konsekvenser till några enstaka händelser. I …and the Cursed Child leder dessa brott mot de temporala lagarna till världsomspännande konsekvenser, dock, och Albus vilja att rätta till sin fars misstag visar sig gång på gång få radikalt annorlunda konsekvenser mot de avsedda. Fler tidsresor måste till för att korrigera effekterna av tidigare tidsresor, och så vidare. En negativ nidbild av Potterromanernas lyckliga slut träder plötsligt fram som en parallell och eventuellt permanent verklighet. Man sitter givetvis på nålar.

JK Rowlings genialitet, för mig, har alltid legat i hennes häpnadsväckande förmåga att skapa sympati för sina karaktärer. Vår omtanke om dem antar snabbt sådana proportioner att hon som författare kan komma undan med nästan vad som helst: Deus ex machina som hade blivit förödande antiklimax var som helst annars förvandlas till tillfredsställande avslutningar under hennes Midasberöring. Talangen har inte gått förlorad trots att protagonisterna är delvis andra. Intressant nog åstadkoms samma effekt dock på ett annat sätt.

Vi kan enkelt sammanfatta figuren Harry Potter som någon med de sämsta av förutsättningar, men som övervinner alla hinder genom sin egen goda karaktär, på många sätt en gestalt kliven rakt ur Charles Dickens universum. Han är föräldralös, uppvuxen i misär och utan vetskap om den värld i vilken han hör hemma, men vinner vänner och framgång genom begåvning och inneboende godhet. Hos hans son Albus är situationen den omvända: Albus är son till sin tillvaros mest berömde och omhuldade person. Döm av omvärldens förvåning när han redan på Hogwartsexpressen inleder en intensiv vänskap med Draco Malfoys godmodige son Scorpius, och kort därefter sorteras in i huset Slytherin. Res dig från golvet och ta dig samman, ärade läsare: Ja, en Potter i Slytherin. Inte heller uppvisar han någon begåvning för vare sig magi eller quidditch. Fadersarvet väger tungt, frustration och ilska följer, och förhållandet mellan firad far och besvikelse till son blir snabbt kyligt. Harry visar sig inte vara lika bekväm i rollen som pappa som han alltid varit som hjälte. De passager där dessa ting skildras, handlingens känslomässiga kärna, hör till pjäsens starkaste.

Hur läsbar är en pjäs, jämfört med de Harry Potter-fixar man tidigare fått i bokform? Tillräckligt läsbar för att läsningen ska kunna rekommenderas. Men den är i grund och botten tänkt att ses, förstås. Jag blir själv väldigt nyfiken på hur föreställningen så som den beskrivs ens är möjlig, med tanke på att den dels förefaller innehålla en hel del spektakulära specialeffekter, och dels växlar mellan scener på ett sätt som snarast för tankarna till filmens värld – där detta manus givetvis borde hamna illa kvickt, och jag förvånas av att produktionen inte redan är på banan. Harry Potters värld behöver vi i biopubliken å andra sidan inte vänta länge på att få återbesöka, i och med november månads Fantastic Beasts and Where to Find Them, till skillnad från Harry Potter and the Cursed Child med manus skrivet direkt av författaren själv.

2016-09-21 10:43 Kommentera

Långfredag: Robert Mapplethorpe

2016-09-16 09:31 Kommentera

IMG_1778.jpg

På fredagar skriver bloggen så långt den vill om vad den känner för. Denna fredag i form av en artikel om Robert Mapplethorpe, som tidigare gått i tryck under Kings vinjett Ikon.

Självporträtt idag är en given del av många smartphoneägande människors vardag. Så var inte fallet i mitten av 70-talet, då både kameror och bilddistribution var mer komplexa saker. Ändå lyckades Robert Mapplethorpe under sin karriär som fotograf skapa självporträtt med en sådan bestående kraft att de står sig väl även jämfört med dagens stenhårda konkurrens. När han 1975 fotograferade sig själv som en del av den lika välrenommerade som ökända samlingen X Portfolio valde han att porträttera sig själv som Satan själv, med ryggen vänd mot linsen, kisandes mot betraktaren över sin egen axel med ett svårtolkat ansiktsuttryck. Som svans använde han en svart oxpiska med handtaget inkört i sitt eget anus. Även i den mån mer moderna efterapare kommit på snarlika idéer är det få av dem som kan sälja negativen för över tre miljoner kronor.

I likhet med många provokatörer var Robert Mapplethorpe frukten av en på ytan trygg men ideologiskt konservativ miljö. Han växte upp i en medelklassfamilj i Queens i New York under ett femtiotal då detta var själva sinnebilden av en lugn förort. Kärnfamiljen stod i fokus, män var män och kvinnor var kvinnor, homofobin underförstådd. Själv blev han inte medveten om sin sexualitet förrän i tidiga tjugoårsåldern, men revolten mot hemmets normer kom tidigare. Istället för att satsa på en konventionell karriär valde han estetiken som föräldrauppror och började studera grafisk form i Brooklyn. Inte heller den utbildningen lyckades han slutföra, utan lämnade skolan före avlagd examen. Livet i staden lockade, och skulle också bli katalysator för hans konstnärliga bana.

Det händer att två sedermera världsberömda människor känner varandra långt före sina respektive genombrott, vilket i efterhand framstår som ett osannolikt sammanträffande. I Mapplethorpes fall handlade det om Patti Smith, poet och tongivande postpunkartist, än idag mest känd för Bruce Springsteen-skrivna brottarhitten Because the Night. Smith och Mapplethorpe blev vänner och eventuellt mer än så, och flyttade tillsammans in i ikoniska Hotel Chelsea, nedgången och vid ett eller annat tillfälle billig hemvist för en uppsjö konstnärer, författare och vinddrivna existenser: Dee Dee Ramone, Bob Dylan, Tom Waits, Charles Bukowski, Janis Joplin, Iggy Pop. Arthur C Clarke bodde här när han skrev 2001: Ett rymdäventyr, förlagan till Stanley Kubricks klassiska film. Några få år efter att Mapplethorpe och Smith flyttat ut mördade Sid Vicious av allt att döma sin flickvän Nancy Spungen och gömde hennes kropp under handfatet i rum 100.

Patti Smith och Robert Mapplethorpe bodde tillsammans på Hotel Chelsea i sju år. Ingen av dem hade några pengar att tala om, och det blev Smith som fick försörja paret genom att knäcka extra bakom kassan i en bokhandel. Mapplethorpe letade fortfarande efter den konstform med vilken han ville uttrycka sig. 1970 skaffade han sig en Polaroidkamera som ett verktyg för att skapa kollage, men kom att bli allt mer intresserad av fotografiet som ett uttryck i sig. Några år senare skaffade han sig en mellanformatskamera signerad Hasselblad, och fokuserade helt på fotografi. Han eftersträvade en särskild sorts ärlighet i sina bilder, och valde att gräva där han stod och dokumentera personer han kände i miljöer där han själv rörde sig, vilket både blev en exceptionell tillgång och ett ständigt problem för diverse gallerister och konsthandlare som insåg potentialen i Mapplethorpes talang och gärna ville ställa ut honom. Miljön ifråga blev New Yorks underjordiska homosexuella bondage- och fetischscen, där den nu öppet homosexuelle Mapplethorpe tillbringade en betydande del av sin tid. Hans fotografiserie X Portfolio slog ner som en bomb på dåtidens pryda kulturscen. Läderklädda män i sexuella positioner, fotograferade i svartvitt. Samtidigt var det uppenbart att de omsorgsfullt riggade fotografierna tagits av någon med både omfattande tekniskt kunnande och kännedom om konsthistoria: Här fanns referenser till renässansens homoerotiska målningar som tveklöst placerade X Portfolio i en lång konstnärlig tradition.

Mapplethorpes fotokonst startade en närmast evig diskussion om var gränsen ska dras mellan konst och pornografi, i allra högsta grad aktuell än idag. Själv tvekade han inte att kalla sina verk för porr när han var på det humöret, och erkände öppet att dess syfte var att väcka åtrå hos betraktaren. Det erotiska och det sensuella skulle även fortsättningsvis bli fokus för hans skapande. Samtidigt gjorde kontroverserna honom världsberömd, och med berömmelsen kom andra uppdrag. Medan gallerister tvingades vika ner sig inför religiösa protestdemonstrationer sköt priserna på hans arbetet i höjdebn, och många kända ansikten insisterade på att låta sig porträtteras av Robert Mapplethorpe: Andy Warhol, Debbie Harry, Richard Gere, Peter Gabriel, Grace Jones och, alltid, den ständiga musan Patti Smith.

Mycket av Robert Mapplethorpes tidiga åttiotal gick ut på att dokumentera den kvinnliga världsmästaren i bodybuilding Lisa Lyon, där han ständigt hittade vinklar där hennes muskulösa kropp antog androgyna dimensioner och fotografierna lekte med konventionerna om vad som är manligt och kvinnligt. Få räknar idag Lyonporträtten som hans karriärs största stund, men ännu färre trodde nog att Mapplethorpe skulle lyckas bli lika ifrågasatt som under sjuttiotalets BDSM-storm. De hade fel.

Under en period i början av åttiotalet blev Robert Mapplethorpe besatt av en film vid namn Mandingo, ett vid tidpunkten rätt ljummet mottaget historiskt drama om en färgad slav och slagskämpe ägd av en plantageägare i sydstaterna. En djupt fascination för afroamerikanska kroppar slog rot hos Mapplethorpe, och 1986 presenterade han sin utställning Black Males och fotoboken The Black Book, enhetligt dedikerad till homoerotiska bilder av svarta män. Mapplethorpe skulle i intervjuer motivera sina val med att lystern i huden gav ett makalöst djup åt hans svartvita bilder, men denna förklaring motiverar inte direkt den ymniga förekomsten av penis i bild, allra minst i den mest kända av alla bilder från perioden: Man in Polyester Suit, en halvfigur av en torso iklädd tredelad kostym där gylfen är uppknäppt och en väl tilltagen lem hänger ut. Debatten blev frenetisk. Skulle bilderna betraktas som en hyllning eller som exploatering? Kunde man dra paralleller mellan muskulösa svarta kroppar som passivt posterade framför en vit mans kameralins och det slaveri som avskaffats för knappt tvåhundra år sedan?

Debatten skulle rasa i åratal framöver, och förföljer bilderna än idag. Robert Mapplethorpe skulle bara behöva utstå ökändheten i ytterligare tre år, dessvärre: Han avled 1989, bara 42 år gammal, i komplikationer till följd av AIDS. Sina sista år använde han till att skifta fokus till det minst väntade man kunnat tänka sig med hans tidigare verk i åtanke: Stilleben med orkidéer i centrum. Idag räknas dessa finkänsliga bilder till hans högst värderade. Hans avtryck i fotografikonsten är och förblir enormt, och hans känsla för komposition och stämning svår att ifrågasätta oavsett val av motiv. En Richard Avedon med vassare kant, en Terry Richardson utan ironi.

Sammanfattningen
1946: Föds i Floral Park, Queens, New York, ett av sex syskon.
1967: Flyttar in i Hotel Chelsea tillsammans med Patti Smith.
1969: Avslutar sin utbildning utan examen.
1969: Införskaffar sin första polaroidkamera.
1970: Möter modellen David Croland och ömsesidig förälskelse uppstår.
1972: Möter konstsamlaren och kuratorn Sam Wagstaff och inleder ett förhållande som ska vara av och till i femton år.
1974: Lämnar Patti Smith och Chelsea Hotel.
1975: Gör skandalsuccé med BDSM-tematiska X Portfolio.
1986: Blir på nytt ökänd med fotoboken The Black Book.
1989: Avlider i sviterna av AIDS.

Snacket
Med hur många av sina anonyma modeller hade Robert Mapplethorpe egentligen sexuella förhållanden? De allra flesta, enligt många källor. Den genuina erotiska stämning han eftersträvade i sina bilder kunde bara bli följden av att skapa samma stämning i studiomiljön, löd testen, och den som inte ville inleda ett sporadiskt förhållande med fotografen själv gjorde bäst i att låta någon annan ta bilderna.

Sällskapet
Patti Smith
Mångdubbelt kultförklarad outsider inom såväl poesi som artisteri.

Grace Jones
Kontroversiell artist som inte blev mindre så tack vare en serie bilder i krigsmålning tagna av Mapplethorpe.

Arnold Schwarzenegger
Arnold, då på toppen av sin kroppsbyggarkarriär, och Robert fann gemensam mark i sin dyrkan av den manliga kroppen.

Stölden
Mapplethorpe tvekade inte att ändra stil under sin alltför korta livstid, men höll sig konsekvent trogen läderjackan som kontrast till en missvisande oskuldsfull uppsyn, samt som en påminnelse om sina rötter i fetischkulturen.

1. Läderjacka
2. Polokrage
3. Bar överkropp
4. Rockabillyfrisyr
5. Lågt BMI

Vidare läsning:
Just Kids av Patti Smith, en självbiografisk skildring av hennes tid med Mapplethorpe, samt inom kort föremål för en tv-serie signerad Netflix och Penny Dreadful-skaparen John Logan.

2016-09-16 09:31 Kommentera

Affärsidé bortskänkes!

2016-09-15 14:00 1 kommentar

"Mad Men: Fury Road".

2016-09-15 14:00 1 kommentar

Niklas Natt och Dag

Gör på King: Redaktör.
Vilket innebär: Skriver, intervjuar, redigerar.
Född: 1979.
CV i korthet: Värnpliktig fänrik, filosofie kandidat, kuverteringsmaskinsoperatör (nattskift), reporter, redaktör, seniorredaktör, chefredaktör, frilans, konsult.
E-post: niklas.nattochdag@gmail.com

Snabblänkar

Kings världsunika märkesgalleri