Ingemar Johansson

Namn: Jens Ingemar "Ingo" Johansson
Vem är ikonen: Svensk amatör- och proffsboxare som var världsmästare i professionell tungviktsboxning 1959-1960.
Ålder: 85

Ingemar Johansson

Fakta
Namn: Jens Ingemar "Ingo" Johansson
Vem är ikonen: Svensk amatör- och proffsboxare som var världsmästare i professionell tungviktsboxning 1959-1960.
Född: 1932-09-22
Död: 2009-01-30
Karriär: När Ingemar Johansson 1963 drog sig tillbaka från boxningen hade han i proffsringen vunnit 26 matcher av 28, varav 17 på knockout. Han höll EM-titeln under två perioder; 1956-59 och 1962-63. År 2003 rankades han på tidskriften The Ring´s lista över "100 greatest punchers of all time".

Ingen boxare har under historien haft snyggare fotarbete än du.

Medan Floyd Patterson inför VM-matchen 1959 isolerar sig för att bygga upp en ilska med hjälp av sexuell frustration, njuter du av mamma Ebbas köttbullar, miljonären Max Ackermans lyxvilla samt fästmön Birgit. Sällan har sportvärden skådat en sådan livsnjutare!

Vi gillar dig för att du alltid tagit för dig och redan tidigt ser du till att göra dig ett namn utanför Sveriges gränser. 1959 gästar du såväl The Steve Allen Show och The Ed Sullivan Show, två av de största talkshowerna i USA under 50-talet.

Under din storhetstid medverkar du även i inte mindre än sju filmer, både svenska och amerikanska. Förutom de filmer där du spelar dig själv har du framträtt som direktör, busschaufför, malaj och amerikansk soldat.

I Koreakrigsfilmen All the Young Men från 1960 sjunger du Och jungfrun gick till källan i lägereldens sken. Inte ett öga är torrt – och de amerikanska tonårsflickorna faller som furor.

Du är alltid noga med ditt yttre. Under träningen är det hoods och t-shirts som gäller, utanför ringen strikt skräddarsytt. Förutom att ständigt bära kostym är du tidig med accessoarer som klockor, ringar och weekendbagar i skinn.

Och med den stilen är det inte konstigt att du gör boxaren till en stjärna. Att sporten i dag drar en mängd kändisar ringside har vi dig att tacka för. Själv hade du ofta Frank Sinatra på första parkett.

Trots att du blir den första och hittills enda svenska världsmästaren i tungvikt, stiger framgången dig aldrig åt huvudet. För vem mer än du tackar nej till segerfestande, för att istället gå till hamburgerhaket intill Yankee Stadium i New York för att äta två munkar och ett glas mjölk med fästmön? Givetvis iklädd skräddarsydd kostym.

Du har alltid unnat dig det bästa. När du vunnit titelmatchen mot Floyd tar du genast flygcertifikat och köper ett eget Cessnaplan för att kunna flyga runt mellan Europas hot spots.

Du tränade ofta i bara boxerkallingar och suspensoar. Respekt.

Få andra kändisar har påverkat läskkonsumtionen som du. Inför returmatchen 1960 släpps läsken Ingo – som efter din förlust görs om till klassikern Zingo.

Efter triumferna i boxningsringen satsar du helhjärtat på ett jetsetliv, och lägger pengarna på kläder, bilar och hus. Dina hemmabaser är främst USA och Schweiz. Givetvis av skattemässiga skäl.

Du har alltid umgåtts med de största. När Frank Sinatra fyller 70 år sänder han sitt privatplan för att hämta upp dig i Florida, så att du kan vara med på firandet i Los Angeles. I övrigt består entouraget av Marlene Dietrich, Charlie Chaplin, Elizabeth Taylor och racerföraren Joakim Bonnier.

Under dina år i USA betalar du aldrig en restaurangnota. Ofta kommer notan in helt blank, med hälsningen att maten är on the house. Stort.

Du har alltid varit cool och gått din egen väg. När du i början av 60-talet flyttade hem från USA retade sig många på att du körde omkring med utländska nummerplåtar på din Chevrolet Corvett, Porche och Jaguar E-type. Själv tyckte du att det var en självklarhet.

Ditt yttre går inte bara hem hos damerna. 1960 utser det prestigefyllda modemagasinet GQ dig till Årets mest välklädda, imponerade av din stilkänsla, charm och skräddarsydda kostymer. Vi kan inte annat än instämma.

Du har aldrig brytt dig om vad andra ska tycka. När du flyttar till Genéve1963 låter du fälla 200 träd i Sverige för att bygga en timmerstuga av, mitt bland jetsetarnas vräkiga villor.

Trots att du slutade boxas 1963 försvinner aldrig kämpaglöden. Arton år senare springer du bland annat Stockholm Marathon, 48 år gammal. Visserligen inte lika smärt som under glansdagarna – men vilken prestation att lägga fyra mil bakom sig med 120 kilo på kroppen!

När du 1981 är tillbaka på Yankee Stadium i New York där titelmatchen hölls, bär du boots, utsvängda jeans och fodrad jeansjacka. Ingen har imiterat en lastbilschaffis snyggare än du.

Du tummar aldrig på stilen. När det svenska klädmärket Ingo Boxers ska lanseras 1996 har du ett enda krav för att tillåta användandet av ditt namn: Kläderna ska vara av god kvalitet.

Läs om fler ikoner