Michael Cain

Namn: Michael Cain, född Maurice Joseph Micklewhite
Vem är ikonen: Brittisk skådespelare
Ålder: 84

Michael Cain

Fakta
Namn: Michael Cain, född Maurice Joseph Micklewhite
Vem är ikonen: Brittisk skådespelare
Född: 1933-03-14
Karriär: Slog igenom på 60-talet som bland annat Harry Palmer i filmen Alfie. Har gjort flera kritikerrosade filmer och vunnit två Oscars, för Hannah och hennes systrar samt Ciderhusreglerna.

Precis som många andra framgångsrika män har du insett värdet av ett säljande namn. 1954 får du rådet av din agent att byta till något mer slagkraftigt än ditt dopnamn Maurice Joseph Micklewhite. Inspirerad av filmen The Cain Mutiny väljer du efternamnet Caine och det mer koncisa Michael. Att du under de följande åren medverkar i över hundra tv-dramer torde vara ett bevis för att namnet funkar.

Ikoner tenderar att kunna urskilja likasinnade. När du 1957 medverkar i en enmansföreställning vid Brighton University är det för att du gillar manusförfattaren David Baron så mycket. David ändrar senare sitt namn till Harold Pinter – samme man som 2005 vinner Nobelpriset i litteratur.

Vi gillar att din känsla för det goda livet inte enbart tar sig uttryck i garderoben. Sedan ett antal år tillbaka är du delägare i en av Londons absolut bästa restauranger, Langan's Brasserie. Faktum är att du faktiskt äger inte mindre än sju restauranger: sex i London och en i Miami.

Det är inte bara vi som tycks uppskatta din persona. År 2000 adlas du av drottning Elizabeth av Storbritannien och går nu under namnet Sir Michael Caine. Extra roligt i sammanhanget är att fyra av dina närmaste vänner gått samma väg, nämligen Sir Sean Connery, Sir Roger Moore, Sir Elton John och Sir Andrew Lloyd Webber. Lika barn leka bäst?

Ingen skådespelare har i sin ungdom varit lika lik vår svenska kung Carl Gustav som du. Det vågiga håret, de ljusblå kostymerna, den obekymrat självklara uppsynen. Det är givetvis en stor komplimang.

Vi älskar fabricerade rykten. En av våra absoluta favoriter är citatet "Not a lot of people know that" som du är vida känd för – men faktiskt aldrig har sagt.

Enligt designern Marc Jacobs är kopiering den yttersta formen av smicker. Att tre av dina mest minnesvärda filmer, Alfie, The Italien job och Get Carter, har blivit nyinspelade är i sammanhanget bara ytterligare en bekräftelse på din oerhörda storhet.

Vi gillar män som tar sitt jobb på allvar. Efter att i över två decennier ha spelat karaktärer med din medfödda brittiska accent, prövar du för första gången 1967 på att spela amerikan i filmen Hurry Sundown. Till din hjälp att skapa karaktärens amerikanska söderdialekt tar du talpedagogen Vivien Leigh, som i åtskilliga veckor får dig att gå runt och upprepa "four door Ford". Det kallar vi att vara hängiven sitt kall.

Ibland gör även den bästa snedsteg – och det är väl det som gör dig så mänskligt älskvärd? När du 1987 tackar nej till att medverka vid Academy Awards prisutdelning av bästa biroll för filmen Hannah och hennes systrar är det för att du är mitt uppe i inspelningen av filmen Hajen 4. Dessvärre visar sig beslutet inte vara särskilt lyckosamt för din karriär, eftersom du året därpå nomineras till sämsta biroll i Razzie Awards just för din rolltolkning i Hajen.

Visst har du haft en lång och imponerande filmkarriär, men det som vi kanske är allra mest häpnade över är att du vid 75 års ålder fortfarande är vid liv. Under 60-talet drar du nämligen i dig två flaskor vodka och minst åttio cigaretter – per dag. Det är först när Tony Curtis under en fest 1971 läxar upp dig i nikotinets negativa inverkan på hälsan som du slutar att röka cigaretter. Cigarrer däremot lägger du inte på hyllan förrän på din 70-årsdag 2003.

Vi vet inte riktigt vad den betyder i praktiken, men vi är djupt imponerade över titeln Commander Of The Most Excellent Order Of The British Empire som du erhåller 1993.

Genom åren har du på ett subtilt sätt ändrat frisyr lika ofta som Madonna. Från det ljusbrunt vågiga håret via det snedkammat raka, den blonda 70-talsmanen, det avskalat snaggade och den genomarbetade pannlocken, till dagens mer modesta man. Du har givetvis burit upp dem alla med samma bravur.

Du är en citatspruta av sällan skådad kaliber. Några av våra favoritcitat är: "Jag medverkar i så många filmer som visas på tv klockan två på natten att folk tror att jag är död", och, om filmen Hajen: "Jag har aldrig sett den, men den är gräslig. Däremot har jag sett huset som den byggde, och det är fantastiskt".

Trots att du är en av de största skådespelarna i dag, har du fortfarande ödmjukhet nog att erkänna dina svagheter. Under inspelningen av Batmanfilmen The Dark Knight blir du vid ett tillfälle så rädd för Heath Ledger som The Joker att du glömmer dina repliker.

Varje stor man vet när det är tid att kasta in handduken. Så även du, vilket inte minst följande citat är ett tecken på: "Jag brukade få flickan, nu får jag rollen. I Den stillsamme amerikanen får jag som du kanske har märkt både rollen och flickan. Det är en milstolpe för mig, eftersom det är sista gången jag kommer att få flickan. Jag är säker på det, nu när jag är närmare 70 år".

Läs om fler ikoner