Girard-Perregaux

Kategorier: Accessoarer

Girard-Perregaux

Fakta
Märke: Girard Perregaux
Upplev mer på internet: Girard Perregaux
Kategorier: Accessoarer

Girard-Perregaux är ett märke som till mångt och mycket liknar Jaeger-LeCoultre på sättet att man har stor respekt i branschen, tillverkar utmärkta urverk (inte sällan med hög teknologisk nivå) men är ett riktigt "sleeper"-märke för den stora marknaden. I Sverige kan klockorna beskådas hos Fredmans ur i Stockholm (som dessutom för andra nischmärken).

Den som grundade märket 1791 var Jean-François Bautte, som bara nitton år gammal skapade sin första klocka – han var ett underbarn, trots att han blev föräldralös vid tolv års ålder, och gjorde sig snart känd för ultratunna klockor. Hans familj fortsatte att driva företaget som då var en sann manufacture; allt skedde i huset. På ett annat håll startade Constant Girard 1852 sitt urmakeri, och när hans 1856 gifte sig med urmakardottern Marie Perregaux fick företaget sitt nuvarande namn. 1906 köptes Bauttes företag av Girard-Perregaux, och fick därmed samma namn.

Girard-Perregaux är historiskt kända för bland annat den första större ordern av armbandsur (2000 stycken!) som man fick 1879 av den tyska flottan och framförallt kända för sin Tourbillon sour Trois Ponts d'Or, en tourbillonmodell med tre bryggor i guld. Först konstruerad 1865 kom den tillbaka som armbandsur för att fira företagets 200-årsjubileum och finns ännu kvar, om än i liten upplaga. Under sextio- och sjuttiotalet var man extremt aktiv i utvecklingsarbete och presenterade bl.a. den första 36000-klockan och var drivande i utvecklingen av quartztekniken (som sedemera höll på att döda hela branschen). 1975 hakade man dessutom på lyxsporttåget med modellen Laureato, som finns kvar än. Senaste stjärnskottet i sortimentet är den kanske roligaste toolwatchen nånsin – ww.tc Financial, en klocka som hjälper aktiehandlare att hålla koll på fyra börsers (London, Hong Kong, Tokyo och New York) öppettider.

Girard-Perregaux

Det finns tyvärr inga artiklar