• Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Philip: Att tänka på för ett lyckat byxköp

  Här kommer mina enkla tips och råd vad gäller byxans passform för att göra ett lyckat inköp.

  Philip: Att tänka på för ett lyckat byxköp

  I en tidigare artikel tog jag ett grepp om vad man bör tänka på rörande en kavajs passform innan köp. På samma sätt tänker jag följa upp den artikel men en ny artikel som istället för överdel fokusera på underdel, men andra ord kostymbyxan eller den skräddade uddabyxan.

  I den rådande stilbildningen är kostymen inte lika utbredd som den en gång var och inte längre en självklar uniform på jobbet. Däremot ter det sig mer och mer att kostymbyxan används som uddabyxa till en skjorta alternativt t-shirt och jacka eller udda kavaj. Ett gott råd kan vara att investera i en hel kostym där både överdel och underdel faktiskt går att använda separat. Det du dock bör vara medveten om är att byxan slits snabbare än din kavaj och använder du då byxan med högre frekvens än din kavaj kommer den fort ha en annan nyans än din överdel. Med det sagt behövs kostymbyxan självklart inte köpas som hel kostym då det finns mängder med bra alternativ som kan köpas just som udda.

  Midja & stuss

  En av de viktigaste delarna när det kommer till skräddade byxor är hur dem sitter i midjan och över din stuss. Byxan skall alltid sitta uppe utan bälte, allra helst utan bälteshällor då detta fenomen är något som historiskt förknippas med jeans eller chinos. Hur byxan sitter över stussen och höfterna bestämmer hur byxans fall kommer te sig. En för tajt siluett omöjliggör att byxan kan falla som den ska och kommer med största sannolikhet inte ens hålla en hel säsong efter inköp.

  Lårvidd

  Under de senaste åren har det gått en våg av tight sittande kostymbyxor. En klassisk byxa är egentligen motsatsen till det då den klassiska byxans vidd är rakare och aldrig får strama åt över varken lår eller vad, allt för att pressvecken ska hållas intakt. Den generella bilden och framförallt trenden av tight sittande byxor har trots allt nått sin pik och en rakare siluett träder återigen fram. Se till att byxan får ett snyggt fall och att pressvecket hamnar rakt över låret, hamnar pressvecket snett är byxans helt enkelt för tight.

  Fotvidd

  I samband med att byxan under senaste åren varit tightare än normalt har även fotvidden blivit smalare än normalt. Fotvidden bör korrigeras efter hur byxans generella vidd ser ut. En rakare byxa kräver en rakare fotvidd samtidigt som en smalare byxa kräver en smalare fotvidd. Vanligtvis pratar man om en fotvidd som är mellan 18-20 centimeter där jag personligen föredrar just måttet däremellan.

  Byxans längd

  Det största diskussionsämnet vad gäller en byxas passform är ofta byxans längd. Även här finns det vissa riktlinjer som är bra att ha med i beräkningarna. Däribland hur längd bör korrigeras med vidd. En smalare byxvidd kräver en kortare längd för att inte landa på skon och framkalla ett så kallat "dragspel" d.v.s. att byxan veckar sig. En bredare fotvidd möjliggör att byxan kan vara längre då den helt enkelt faller längre ner på skon. Prova dig fram och ha som riktlinje att byxan skall falla på skon om du är osäker. En byxans läng kan enkelt korrigeras hos en ändringskräddare och blir det för kort alternativt lång är det bara att lämna in igen.

  En perfekt skuren byxa i både midja, lårvidd, fotvidd och längd

  Du missar väl inte att följa min blogg? Där skriver jag mer om mode, stil och trender. 

 • Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!