Breguet

Breguet

Fakta
Märke: Breguet
Upplev mer på internet: www.breguet.com
Upplev mer i Sverige: www.nymansur.se

Frågar man världens klockkunniga vem tidernas främsta urmakare är tenderar svaren att bli desamma – Abraham-Louis Breguet, schweizaren som blev fransk hovurmakaren i slutet av sjuttonhundratalet.

Breguet, född och uppvuxen i klockbygden Neuchatel grundade sitt urmakari 1775 i Paris efter att gift sig med en förmögen fransyska. Han blev snart uppmärksammad av det franska hovet varpå Louis XVI köpte klockor, och Marie Antoinette beställde en klocka som innehöll alla vid tiden kända funktioner. Abraham-Louis Breguet beskrivs ofta som ett geni, och han var med och bidrog till en mängd teknik som idag känns självklar; den automatiska klockan, repeatern, tourbillonen, spiraler, klockans gång, stötsäkring och mycket mer.

Under det sena sjuttonhundratalet och artonhundratalet var Breguet världens mest kända och prestigefyllda urmakeri, och det sägs att klockorna från Breguet var de första som piratkopierades just eftersom namnet och stilen var så eftertraktad. Breguets stil lever kvar än idag; ljusa guillochetavlor, enkla boetter med räfflade sidor och blånerade visare i en egen stil som än idag är känd mer eller mindre bara som Breguetvisare.

Breguet är också kända för att ha levererat klockor till franska stridspiloter under femtiotalet under benämningen Type XX (vilket fler tillverkare, däribland Auricoste och Dodane, också gjorde), en modell som finns kvar än idag i ett starkt retroinspirerat utförande (precis som den sportiga Marine-linjen).

Breguet

Det finns tyvärr inga artiklar