Kilgour

Visste du att: Kilgour åker ibland på USA-turné, och besöker amerikanska hotell under ett antal veckor för att ta emot beställningar av upptagna amerikaner med smak för Savile Row.

Kilgour

Fakta
Märke: Kilgour
Visste du att: Kilgour åker ibland på USA-turné, och besöker amerikanska hotell under ett antal veckor för att ta emot beställningar av upptagna amerikaner med smak för Savile Row.
Upplev mer på internet: www.kilgour.eu
Upplev mer utomlands: 5 & 8 Savile Row, London.

Savile Row-skräddaren Kilgour gick fram till 2003 under det advokatbyrålika namnet "Kilgour, French and Stanbury". Namnen kom från de tre skräddarfirmor som slagits ihop under årens lopp, där det äldsta, T&F French, hade anor från 1882. "Kilgour, French and Stanbury" nådde stora höjder under mitten av 1900-talet, och bars av folk som Fred Astaire, Cary Grant och Winston Churchill. Bland nutida fans finns Daniel Craig, Hugh Grant, Bryan Ferry, Noel Gallagher och Primal Screams Bobbie Gillespie.

Märkets långa anor märks i dag främst i butiken på 8 Savile Row, där märket visar sina klassiska eleganta och, så klart, svindyra kostymer som levereras måttsydda eller, för den som har råd, skräddarsydda. Med en fot stadigt i Savile Row-traditionen har Kilgour (som är ett skotskt namn och uttalas Kil-gar) samtidigt varit en moderniserande kraft på Londons ultrakonservativa skräddargata. Det har dock inte alltid varit så lyckat – 1969 var de till exempel först i kvarteret med att använda nya material som terylen i svidarna.

"Kilgour, French and Stanbury" satsade också tidigt på den utländska marknaden, genom en avdelning på New York-varuhuset Barney´s. Märkets amerikanska plagg hade dock inte samma goda rykte som de som brittiska, och samarbetet avbröts runt sekelskiftet. 1974 bröt företaget också ny mark då man anlitade en creative director, vilket då var en helt ny företeelse för skräddarfirmorna. Hans namn var Tommy Nutter, ett då redan känt namn på gatan genom butiken Nutters of Savile Row, som han öppnade 1969.

Dagens framåtanda möter man i Kilgours andra butik, på 5 Savile Row, som öppnade 2007. Här säljs märkets modelinje, skapad av den hyllade italienaren Carlo Brandelli, creative director sedan namnbytet 2003. Linjen är minimalistisk, i en avskalad färgskara och med fokus på ostrukturerade plagg.

Hösten 2008, under Paris modevecka, visade man för första gången upp sig på catwalken och visningen innehöll anmärkningsvärt nog, för att vara Savile Row vill säga, inte en enda slips.

Kilgour

Det finns tyvärr inga artiklar