Andreas Weinås listar stilreglerna han aldrig bryter. Foto: Andreas Johansson

Andreas Weinås: 10 stilregler jag aldrig tummar på

Andreas Weinås är stilexpert på King och redaktör på Manolo.se, nyligen valdes han som en av världens tio bäst klädda män av brittiska GQ. Här listar han sina personliga favoriter bland världens alla stilregler och klädkoder.

AV Andreas Weinås 15:31 / 23 / Februari / 2016

1. Mörka skor till mörk kostym och tvärtom

Ljusare skor till ljusare byxor ger mindre skarp kontrast. Skorna behöver inte gå i exakt samma ton men gärna i halva av spektrat.

Många av de här punkterna kommer fokusera på kontraster. Kontraster kan vara fint men något jag själv ofta försöker undvika i för stor utsträckning. När det kommer till val av skor och byxor föredrar jag att inte bära exempelvis väldigt ljusa skor till mörka kostymbyxor eller tvärtom. Skor i ljusbrunt ser fantastiskt ut med byxor i mellan- eller ljusgrått, beige eller benvitt men tenderar att sticka ut väl mycket mot en mörkblå kostym där ett par skor i oxblod, mörkbrunt eller svart passar bättre.

 

2. Alltid minst ett mönstrat plagg

Enfärgad kavaj och skjorta kompletteras i min mening bäst med en mönstrad slips.

Detta syftar till att antingen kavaj, skjorta eller slips bör ha någon form av mönster. Det kan vara en randig skjorta, en rutig kavaj eller kanske en småmönstrad slips. Anledningen till detta är för att ge lite liv till klädseln som annars väldigt lätt kan bli endimensionell. Missförstå mig inte nu. Man kan absolut vara välklädd utan ett enda mönster (tänk Cary Grant) men det är något jag själv föredrar att alltid ha med.

 

3. Alltid minst ett (till synes) omönstrat plagg

Randig skjorta och mönstrad slips krävde i min mening en enfärgad kavaj.

En fortsättning på föregående devis är att precis som total brist på mönster kan kännas platt så kan för många mönster kännas rörigt. Jag försöker att alltid ha åtminstone ett plagg på överkroppen som uppfattas enfärgat. Det kan självklart ha en struktur eller liknande men fyller funktionen att balansera intrycket lite. Har man exempelvis en kavaj med stor ruta, skjorta med stor rand och slips med stor paisley är det svårt att veta vart man ska fästa blicken.

 

4. Alltid enfärgade uddabyxor

Enfärgade byxor är ofta betydligt lättare att kombinera i en hel klädsel.

Jag älskar mönstrade kavajer och även kostymer. Kritstreck, glenchecks och windowpane kan alla fungera utmärkt i just dessa plagg. Till byxor håller jag mig dock gärna till enfärgade versioner. Jag vet inte om det är min förkärlek till just mönstrade kavajer och svårigheten att kombinera dessa med byxor i annat mönster som ligger bakom men jag är överlag inte någon förespråkare av byxor med mönster. Tvärtom ger väldigt ofta enfärgade byxor en solid bas mot just mönster på överkroppen.

 

5. Alltid slag på uddabyxor

En uddabyxa gör sig i min mening i princip alltid bäst med slag.

Det finns absolut byxor som gör sig bättre utan slag. Byxor till Smoking, Frack eller mer formella kostymer kan vara exempel på dessa. När det kommer till uddabyxor däremot föredrar jag alltid ett slag på ca 4-5cm vid byxans avslut. Det handlar dels om att slaget ger mer tyngd och därmed bättre fall men framför allt att jag föredrar det rent estetiskt till en byxlängd som sträcker sig precis till där skon börjar.

5 kommentarer | Skriv kommentar

Detta innehåll är skapat av Kings besökare

 • Rapportera #1 Re: Andreas Weinås: 10 stilregler jag aldrig tummar på
  Arvid Postat: 2016-02-24 14:09

  Kan detta vara bra att applicera även på "vanliga" outfits? Såsom ett mönstrat plagg, ljusa jeans=ljusa skor osv.?

 • Rapportera #2 Re: Andreas Weinås: 10 stilregler jag aldrig tummar på
  Andreas Weinås Postat: 2016-02-24 14:47

  Arvid - Det kan man absolut men det är främst kombinationen kavaj/skjorta/slips som jag hade i åtanke med mönstren. Angående ljusa skor och byxor tycker jag jeans är ett undantag som bekräftar regeln då det är ett så pass ledigt material med mycket struktur. Exempelvis mörkblå råjeans fungerar i min mening utmärkt även med ljusbruna skinn- och mockaskor eller vita sneakers för den delen.

  Viktigast av allt med dessa tips är att man utgår från sin egen smak när man bestämmer sina regler. Detta är saker jag föredrar men det är absolut inte några sanningar man måste följa.

 • Rapportera #3 Re: Andreas Weinås: 10 stilregler jag aldrig tummar på
  Stefan Postat: 2016-02-24 17:46

  Snygga skor, vad är det för några?

 • Rapportera #4 Re: Andreas Weinås: 10 stilregler jag aldrig tummar på
  Hoffa Postat: 2016-02-26 14:56

  Tack för orden om byxslag!
  Jag vill utöka detta till att kostymbyxor utan slag är näst intill en styggelse...

 • Rapportera #5 Re: Andreas Weinås: 10 stilregler jag aldrig tummar på
  Carl Postat: 2016-02-28 16:32

  En av världens tio bäst klädda män, wow!! Grattis!

Skriv en kommentar

Namn
Meddelande

Snabblänkar

Kings världsunika märkesgalleri