• Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sverige är under attack i Crazy Pictures nya thriller

  Den 20 juni är det biopremiär för Crazy Pictures dystopiska thriller "Den blomstertid nu kommer". Vi träffar huvudrollsinnehavaren och manusförfattaren Christoffer Nordenrot och pratar om resan från kortfilmer på Youtube till långfilm på vita duken.

  Sverige är under attack i Crazy Pictures nya thriller
  Foto: Skärmdump, Crazy Pictures

  "Jag har drömt om det här. Men jag trodde aldrig det skulle hända". En stillsam berättarröst hörs över snabba, kaosartade klippbilder. Någon skriker. Västerbron i Stockholm sprängs i bitar. Det bekanta, hesa skränet från flyglarmet ljuder. 

  Trailern till "Den blomstertid nu kommer" lovar tittarna en film som inte har gjorts i Sverige tidigare. En thriller som handlar om ett Sverige under attack av främmande makt – ett fullmatat katastrofscenario med exploderande byggnader, störtande flygplan och totalt kaos. 
  – Vi frågade oss hur vi som sitter här nu skulle reagera om flyglarmet skulle gå och det inte var någon övning. Man vet inte vad som händer, telefonerna slås ut, det finns inget internet, ingen information, man kan inte ens ringa sin mamma och kolla om hon är okej. Det är den känslan vi försöker få till, säger Christoffer Nordenrot.

  Foto: Wepix

  Foto: Wepix

  Han spelar huvudrollen Alex i filmen, och har skrivit manus tillsammans med Victor Danell från Crazy Pictures.
  – Idén kom för sju år sedan. Man har ju hört flyglarmet ibland, och undrat på hur det skulle vara om det var på riktigt, säger han.

  Men filmen handlar inte bara om kris, kaos och sprängda broar. Genom eländet följer vi karaktären Alex, som gör en personlig resa genom filmen.
  – Han är ganska blyg, försiktig och nedtryckt när vi tar vid. Han har otur i relationer och tar på sig skulden för saker som inte är hans fel. Men i den andra delen av filmen har han byggt upp försvarsmekanismer och blivit hård och cynisk i stället, även om den blyga personen finns kvar där inne. Han har mycket känslor inom sig men har svårt att visa dem, säger Christofer Nordenrot.

  Alex bor i Stockholm och har en lovande karriär som musiker, men tvingas tillbaka till den barndomsby han lämnat. Där återförenas han med sin ungdomskärlek Anna (Lisa Henni) och sin pappa. När attacken sker tvingas han samarbeta med dem för att överleva.

  "Den blomstertid nu kommer" är Crazy Pictures första långfilm. Gruppen från Norrköping, som beskriver sig själva som ett filmkollektiv, har tidigare nått en miljonpublik med kortfilmsserien "Poesi för fiskar" på Youtube. När de bestämde sig för att göra långfilm var det fansen de vände sig till i första hand. 
  – Vi gjorde inte på det gamla sättet, att man skriver ett manus och går till SFI och får pengar. Vi hade ju en publik, så vi började med en Kickstarter-kampanj i stället. Vi gick ut och sa "Hej, vi har den här idén som vi skulle vilja göra en långfilm av. Vad tror ni om det? Vill ni gå och se den när den kommer?" Vi fick ett överväldigande ja, och så fick vi med oss branschen på det sättet.

  Målet var att dra in 300 000 kronor på Kickstarter. Det var avklarat på mindre än ett dygn, och efter en vecka hade filmsugna anhängare donerat mer än 800 000 kronor. Efter det fick filmen stöd av bland annat SF och TV4, och har haft en budget på totalt 18,5 miljoner.

  En stor del av pengarna har gått till att skapa de ambitiösa specialeffekterna. Några är på riktigt, medan andra är skapade i postproduktion. En av många komplicerade tagningar är en scen där ett transportflygflan störtar ned på en motorväg. Den är skapad med ett miniatyrflygplan och små krutladdningar – en teknik inte helt olik den som användes när skeppet sänktes i "Titanic".

  Efter år av arbete och mer än 100 inspelningsdagar är filmen nu färdig – och trots att väldigt få faktiskt har sett filmen är den redan såld till 15 länder inför premiären den 20 juni. 
  – Det är helt fantastiskt härligt att veta redan nu att filmen faktiskt får ett liv utomlands. Enligt SF är det också väldigt unikt att det händer för en svensk film med okända filmskapare och originalmanus, säger Christoffer Nordenrot.

  Vad det är för attack som Sverige utsätts för i filmen är det få som vet än så länge. Det får vi se den 20 juni.

   

  Rättelse: Vi angav tidigare Victor Danell som regissör och medmanusförfattare. Det skulle ha stått Crazy Pictures. 

 • Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!