Nöjesbloggen

James Cameron gör en sjätte och, förhoppningsvis sista, ’Terminator’

2017-01-23 11:45 Kommentera
Kategori: Film

e11d366e6bab50dadfc0668cc278fe03bd17a344a0a74011a813ab545779e38a.jpg

Trots att Terminator: Genisys, där man faktiskt lyckades övertala Arnold Schwarzenegger att återvända i rollen som framtidsroboten T-800 med österrikisk accent, floppade rent kommersiellt och ekonomiskt verkar det som att James Cameron kommer återvända i franchisens sjätte installation, efter att ha regisserat de två första filmerna.

Någon som också är involverad i projektet är Tim Miller, som tillsammans med Ryan Reynolds lyckades göra Deadpool, ett projekt som länge haft ökänd status i Hollywood och stora bekymmer att bli gjord, till en megasuccé.

Tanken är att Cameron och Miller tillsammans ska tänka så det knakar och utveckla en helt ny Terminator-film tillsammans. Miller kommer axla regissörsrollen och Cameron agerar antagligen producent, manusförfattare eller exekutiv producent. Det är oavsett bara titlar som inte alltid skvallrar om sanningen. Vill Cameron att något ändras kommer det med största sannolikhet ske utan några invändningar.

Frågan är då var man kommer dyka ned i Terminator-tidslinjen? Kommer den fortsätta där T2: Judgement Day slutade, eller vill Cameron och Miller försöka göra något mer vettigt av den tidvis röriga Terminator: Genisys? Oavsett så bör Arnold få ett samtal ganska så snart.

2017-01-23 11:45 Kommentera
Kategori: Film

Carrie Fisher, som spelade Princess Leia i 'Star Wars', är död

2016-12-27 19:15 Kommentera
Kategori: Film

Princess-790x444.jpg

I förra veckan nåddes världen av ett dyster besked: skådespelaren Carrie Fisher hade råkat ut för en kraftig hjärtattack ombord på ett plan mellan London och Los Angeles, då bara 15 minuter flygtid återstod. Skådespelarens tillstånd beskrevs inledningsvis som kritiskt, även om hon var vid liv. Under hela julhelgen var hennes tillstånd oföränderligt..

På tisdagen den 27 december somnade Carrie Fisher till slut in, efter sviterna av den kraftiga hjärtattack hon drabbats av precis innan julhelgen. Simon Halls, en talesperson för familjen Fisher, uttryckte sig så här:

– It is with a very deep sadness that Billie Lourd confirms that her beloved mother Carrie Fisher passed away at 8:55 this morning.

Billie Lourd är dotter till Carrie Fisher, och hade faktiskt en liten roll i Star Wars: The Force Awakens, som Lieutenant Connix.

screen-shot-2016-12-21-at-12358-pmpng.png.jpeg
Mamma Fisher (höger) instruerar dotter Fisher under inspelningen av The Force Awakens.

Carrie Fisher gav nyligen ut en självbiografi – hon har skrivit en hel del, men denna var den första som på djupet beskrev livet bakom kulisserna under inspelningarna av den ursprungliga Star Wars-trilogin – där hon avslöjade att hon haft en affär med den då gifte och fjorton år äldre Harrison Ford.

Sin långfilmsdebut gjorde Carrie Fisher i filmen Shampoo från 1975, och var under en kort period efter det registrerad på skolorna London's Central School of Speech and Drama samt St. Lawrence College, men hoppade av båda två och endast 19 år gammal fick hon rollen som Princess Leia i George Lucas kommande klassiker.

Carrie Fisher skulle ha medverkat i de båda kommande Star Wars-filmerna Episode VIII och Episode IX, den sistnämnda kommer antagligen stryka hennes karaktär helt ur filmen, eller göra som filmmakarna av Rogue One och – SPOILERVARNING – återuppväcka henne genom CGI. Episode XIII är däremot färdiginspelad och Fishers karaktär lär dyka upp i den.

Carrie Fisher blev 60 år gammal.

9630bb4ba50368d31c1e7014bc4607fa.jpg
tumblr_nzqb08rG9z1s2x42jo7_1280.jpg
48318557.cached.jpg
Han-and-Leia.jpg

2016-12-27 19:15 Kommentera
Kategori: Film

Trailern till Christopher Nolans 'Dunkirk' är äntligen här

2016-12-14 16:40 Kommentera
Kategori: Film

Dunkirk-trailer.jpg

Christopher Nolan kommer utan tvekan att gå till historien som en av vår tids mest legendariska filmregissörer. Hans bidrag till filmhistorien med filmer som Dark Knight-trilogin, Interstellar, Inception, Memento och nu till sommaren krigsfilmen Dunkirk, har befäst hans plats som en riktigt monsterregissör.

Han senaste åtagande, krigsberättelsen Dunkirk, är den första av hans filmer som är verklighetsbaserad och skildrar det viktiga slaget vid franska Dunkerque, där allierade lyckades försvara västfronten mot nazisterna. Filmen har premiär i sommar och i rollerna ser vi bland andra Cillian Murphy (Peaky Blinders, Batman Begins), Tom Hardy (Bronson, Inception, The Dark Knight Returns) och One Direction-medlemmen Harry Styles.

2016-12-14 16:40 Kommentera
Kategori: Film

Tom Hardy förlorade ett vad mot Leo DiCaprio under inspelningen av 'The Revenant'

2016-12-07 11:13 1 kommentar
Kategori: Film

tumblr_o0zoc4doCW1rjzbrqo1_r1_1280.jpg

Ingen människa med det minsta pejl på populärkultur kan ha missat att inspelningen av Alejandro G. Iñárritus The Revenant var riktigt osoft för samtliga inblandade. Det ska ha sovits i hästlik (inte sant, visade det sig), Iñárritus tvångsmässiga behov av att bara filma i naturligt ljus var en minst sagt komplicerad sådan och det faktum att det faktiskt var så kallt som det ser ut i filmen måste ha varit ganska så obekvämt.

Så för att hålla moralen uppe ingick Leonardo DiCaprio och Tom Hardy i ett vad: för Hardys rollinsats var DiCaprio säker på att han skulle få en Oscarsnominering, för rollen som John Fitzgerald, medan Hardy själv höll sig högst tveksam inför en nominering. De ingick ett vad, där förloraren skulle bli tvungen att skaffa en tatuering som vinnaren fick välja.

Leo skrev således ned på en bit papper, med riktig dålig handstil, enligt Hardy själv i en chat på Esquire, "Leo knows everything". Hardy gick med på det, men om Leo skrev om lappen med lite finare handstil.

Hardy blev som bekant nominerad för bästa biroll, och måste skaffa tatueringen med "the shitty handwriting" som han uttryckte det i chatten. "I haven't got [the tattoo] yet. Because it sucks." Även om han redan har sin beskärda del tatueringar, den ena lite sämre än den andra, i ett virrvarr över sin kropp kanske det inte svider lika mycket på Hardy som det gjort om Leo förlorat. Samtidigt är det nog ganska otrevligt att ha en tatuering med orden "Leo knows best" i riktigt usel handstil, även om den tillhör Leonardo DiCaprio.

2016-12-07 11:13 1 kommentar
Kategori: Film

H&M och Wes Anderson släpper magisk julfilm

2016-11-28 10:39 Kommentera
Kategori: Film, Mode

half.jpg

Den här bloggens allra mest trogna läsare bör vid det här laget ha lagt märke till undertecknads vördnad för den amerikanska filmregissören Wes Andersons alster. Ett av mina första blogginlägg handlade om Wes, och den medföljande spellistan jag gjort visade sig vara ganska uppskattad.

Att den svenska klädjätten H&M och Wes Anderson gått ihop och gjort en julfilm, där Adrien Brody, som har en av huvudrollerna i Andersons briljanta The Darjeeling Limited, är den centrala karaktären är för mig, och antagligen många andra, en tidig och väldigt härlig julklapp.

I filmen får vi se Brody spela en konduktör, som rör sig med den lillgamla stil Anderson blivit känd för. Redan den första repliken, "Not now", tillsammans med de tvångmässiga kameravinklarna kastar en direkt in i den andersonska känslan som är så förbannat härlig. Brodys konduktör meddelar resenärerna att tåget blir elva och en halv timma försenat och därför tvingar samtliga tågets passagerare och personal att fira jul ombord på tåget. Och ja, Anderson lyckas även klämma in en Beatles-låt som i resten av sina filmer. Visserligen är det bara John Lennon som sjunger sin "So This Is Christmas", men ändå.

2016-11-28 10:39 Kommentera
Kategori: Film, Mode

Filmen om Barack Obama har premiär på Netflix i december

2016-11-22 16:17 Kommentera
Kategori: Film

Barry_05640_R-1.jpg

Även om Barack Obama officiellt fortfarande är president i USA är allas fokus på den tillträdande Donald Trump. Media har haft sin beskärda del i den föregående presidentvalskampanjen, så stor att vissa menar att media bidragit till att Trump gick och tog hem en helt osannolik seger. Precis när vi trodde att USA skulle få sin första kvinnliga president, som skulle avlösa den första afroamerikanska presidenten, fick vi istället ytterligare en till högljudd vit gubbjävel. Förhoppningsvis är det den vite mannens sista dödsryckningar vi bevittnar när Trump svärs in som USAs 45:e president den 20 januari.

Låt oss däremot gå tillbaka till nuet som fortfarande är härligt med Obama som president. Han har på många sätt varit nyskapande under sina åtta år, och trots många motgångar har han lyckats göra stora förändringar, både inrikes och utrikes, och samtidigt varit en väldigt avslappnad, men aldrig slarvig, och vältalig president.

Men vem är egentligen Barack Obama? Det tyckte Netflix det var dags att vi fick reda på, och den 16 december kommer filmen Barry, som handlar om Barack Obamas yngre dagar på Columbia University i början av 80-talet.

Filmen säger sig följa Barack under hans andra år på Columbia, där han får handskas med rasism, fester och hans identitet som amerikan med föräldrar från Kenya och Kansas. I rollen som Obama ser vi Devon Terrell, som tidigare i år, i en intervju med GQ, berättade om hur han förberett sig för rollen:

– Allt handlade om att hitta osäkerheten. Mannen vi ser idag går runt uppbröstad och omges av en särskild "swagger". Vid 21 års ålder, när han försöker hitta sig själv, är han inte lika säker, menade Terrell.

Av trailern att döma har han verkligen lyckats kanalisera sin inre Barack, i allt från hans igenkännliga röst, tonationer och hungern att påverka.

Barry har premiär på Netflix den 16 december.

2016-11-22 16:17 Kommentera
Kategori: Film

Emilia Clarke får roll i nya Han Solo-filmen

2016-11-21 14:08 Kommentera
Kategori: Film

Emilia-Clarke-Dior-Jewelry-Campaign-FGR03.jpg
(Bild: Dior)

Den brittiska skådespelaren Emilia Clarke är tveklöst mest känd för rollen som Khaleesi, Mother of Dragons, i HBO:s Game of Thrones. I sex säsonger har hon varit en publikfavorit och förmodligen befunnit sig på den längsta resan i världshistorien, där målet är Järntronen. Förutom Game of Thrones har Clarke synts i bland annat Terminator: Genisys och det provocerande sentimentala, romantiska dramat Me Before You.

Det är sedan tidigare klart att Alden Ehrenreich (typ den enda ljusglimten i bröderna Coens haveri Hail, Caesar!) kommer porträttera den unge Han Solo och Donald Glover axlar rollen som Lando Calrissian.

Det finns inga detaljer ute om filmens handling än, som förmodligen inte ser dagens ljus förrän 2018, men man är på god väg att fastställa kärnensemblen av skådespelare. Emilia Clarke är alltså det senaste tillskottet till filmen, och det enda vi fått veta om hennes karaktär är en kort mening från ett pressmeddelande: "she's going to meet Han and Chewie".

För regin står duon Phil Lord och Christopher Miller, som senast gjorde The Lego Movie och 21 Jump Street.

2016-11-21 14:08 Kommentera
Kategori: Film

Den officiella trailern till 'T2 Trainspotting' är äntligen här

2016-11-03 11:27 Kommentera
Kategori: Film

T2-Trainspotting-header.jpg

Nöjesbloggen fortsätter sitt trailer-korståg och förser dess trogna läsare med den första fulländade trailern till en av 2017 års mest efterlängtade filmer: T2 Trainspotting. Uppföljaren som kommer 20 år efter Danny Boyles mästerverk om heroinister i Edinburgh. Filmen innebar bland annat Ewan McGregors stora genombrott, men musiken tillsammans med den råa estetiken, det stressade fotot och de utsökta skådespelarinsatserna gjorde filmen till en av de mest minnesvärda som kom från Storbritannien under 90-talet.

När man så väljer att göra en uppföljare 20 år senare finns det ganska mycket som kan bli fel, men också rätt. Av filmens första fulländade trailer att döma, och den återvändande rollensemblen och regissören Danny Boyles lojalitet, verkar det här bli så fruktansvärt bra.

Kan det inte vara 27 januari snart?

I övrigt tillkännagavs det precis att biografer med IMAX och 35mm-projektorer kommer visa Christopher Nolans Dunkirk den 29 juli 2017, två dagar innan den officiella premiären 31 juli, på analog film. Senast det hände i Sverige var med Quentin Tarantinos The Hateful Eight, som visades på 75mm-film. Undertecknad var närvarande och kan med fog intyga att upplevelsen var maxad. Allt tyder på att Christopher Nolans Dunkirk kommer vara minst lika maxad, oavsett om du väljer att se den på analog film eller digitalt. Om de analoga rullarna kommer köpas in av svensk filmdistribution är fortfarande för tidigt att säga.

gallery-1478130056-dunkirk.jpg

2016-11-03 11:27 Kommentera
Kategori: Film

Trailer: Daniel Espinosas 'Life'

2016-10-31 09:53 Kommentera
Kategori: Film

Jake-Gyllenhaal-in-Life.jpg

Svenske regissören Daniel Espinosa sparkade in dörren till sin egen internationella karriär redan med Snabba cash, som snabbt kastade honom utanför Sveriges gränser. Inte långt efter Snabba cash spelats in, visats och hyllats unisont kom Safe House–den Espinosa-regisserade spänningsthrillern med Denzel Washington och Ryan Reynolds, som var en slags hybrid mellan Bourne-franchisen och någonting helt nytt, skandinaviskt och mörkt, som Espinosa nosat på med Snabba cash. En intensiv och kort cameo från Joel Kinnaman hjälpte också denne att förankra sitt skådespeleri och rykte i Hollywood.

I trailern till Daniel Espinosas kommande film Life ser vi Ryan Reynolds, Rebecca Ferguson och Jake Gyllenhaal flyta runt på den internationella rymdstationen ISS. En rover på Mars hittar vad som visar sig vara det första, påtagliga beviset att liv existerar utanför jorden. Känslan är omedelbart bekant, vilket också är förståeligt, då rymden, och känslan av rymd, inte riktigt går att porträttera på så många sätt – särskilt inte ett vi inte redan sett.

Filmer som Moon, Alien och Gravity är alla geniala på sitt sätt, och helt väsensskilda, men Life verkar ha inspirerats av samtliga. Precis som väntat i vår medvetna tid hör vi en sofistikerad röst i trailern varna besättningen för hur de ska approchera den nya livsformen, och ha i åtanke att vi redan förstört vår egen planet på så många sätt. Till slut verkar trailern landa i slutsatsen att det nog är bäst om besättningen ger fan i i att ta med livsformen tillbaka till jorden, annars riskeras all of mankind.

Av allt att döma verkar det här bli your average rymdthriller/skräckis, samtidigt som Daniel Espinosa gjorde något helt nytt av jagad-FBI-agent-genren med Safe House, och sannerligen tog tillvara på Jens Lapidus ursprungliga vilja att vända upp och ner på kriminalromanen och sedermera kriminalfilmen. Min och många andras förtroende för Espinosa, även efter den tveksamma, ändock habila, Child 44, vacklar inte.

Life har premiär den 12 maj 2017.

2016-10-31 09:53 Kommentera
Kategori: Film

Michael Massee, skådisen som sköt och dräpte Bruce Lees son, dör vid 61 års ålder

2016-10-27 10:40 Kommentera
Kategori: Film

MV5BMTgzOTUwMDU5MF5BMl5BanBnXkFtZTgwMDkxMzE1MjE@._V1_.jpg
Foto: Dennys Ilic

Jag har alltid älskat filmanekdoter. Små, kärnfulla berättelser och fakta från filminspelningar och arbetet runt dem som ofta skapar ytterligare en dimension till filmen i fråga. Som ung såg jag filmen The Crow (1994), förmodligen alldeles för tidigt. Jag kan inte ha varit mer än tolv-tretton år gammal, och Alex Proyas obehagliga och mörka film om en man som återvänder från de döda och hämnas sin och sin hustrus död lämnade djupa sår i mig. När jag så med tiden blev varse om vad som faktiskt hände med Brandon Lee, huvudrollsinnehavaren tillika Bruce Lees son, under inspelningen är det en av de mörkaste anekdoter om en film jag någonsin tagit del av.

När jag så skulle sätta ihop en text om filmer som passar sig för högtiden som stundar blev The Crow ett automatiskt val, då dess mörker klingar med oktobers dysterhet och aktuell högtid oerhört väl. Minnen kom forsande tillbaka och när jag läser om filmen påminns jag om huvudrollsinnehavarens ofattbart mörka och tragiska bortgång, mitt under filminspelningen.

Brandon Lee var son till kampsportslegendaren Bruce Lee och fick rollen som Eric Draven, en man som tillsammans med sin fru blir brutalt mördad, och sedan återuppstår från de döda. Med hjälp av en kråka hittar han de människor ansvariga för parets avdagatagande, och plockar dem, så att säga, en efter en.

I en scen Eric Draven har tillsammans med karaktären Funboy, som spelades av Michael Massee, skulle Draven dyka upp i scenen med en matkasse, till synes full av matvaror. I själva verket hade den fyllts av några slags blodampuller eller påsar, och Funboy skulle i filmen skjuta Draven, genom påsen. Pistolen ifrån behövde av olika anledningar laddas med skarp ammunition, men själva skotten hade inget pulver i sig. Därför kunde, efter en av de två pistolscenerna, rekvisitaansvarige — inte personen ansvarig för vapnen, hen hade lämnat inspelningsplatsen lite tidigare den dagen — "avfyra" vapnet och genom det skjuta ut den skarpladdade kulan i pipan utan sin vetskap. När man då till nästa scen, som är den då Funboy skjuter Draven och utlöser blodpåsarna inuti matvarupåsen, laddade pistolen med lösa skott (som vanligtvis innehåller tre-fyra gånger så mycket krutpulver som ett vanligt skott) och Funboy (Michael Massee) avfyrar vapnet och kulan i pipan avfyrades. Brandon Lee dog inte omedelbart, men skyndades in i operation och avled under sagda operation, endast 28 år gammal, i mars 1993. Michael Massee slutade skådespela i över ett år, och att han ens kom tillbaka efter det är lika starkt som ogreppbart.

När så nyheten kommer att Michael Massee gått bort vid 61 års ålder — han gick bort i måndags, men då han aldrig varit en överdrivet stor skådespelare världen över, trots att han synts i filmer som David Finchers Seven, The Game och David Lynchs Lost Highway, samt för oss i Sverige kanske mest känns igen som Ira Gaines, den första skurken i första säsongen av tv-serien 24 — drabbar det mig mer än vad jag kunnat föreställa mig. Historien om den fasansfulla scenen och den inkorrekt laddade pistolen, och det faktum att filmen färdigställdes trots Lees bortgång, och filmens tema, mörker och aura, gör allting väldigt starkt.

Michael Massee såg aldrig The Crow, som kom ut i maj 1994. Det finns ännu inga detaljer kring orsaken till Massees bortgång.

2016-10-27 10:40 Kommentera
Kategori: Film

David Johansson

Gör på King: Skribent.
Vilket innebär: Skriver, intervjuar och förser Kings läsare med det senaste inom tv, film och musik.
Född: 1989.
CV i korthet: Redaktör, frilans, copywriter, reporter, översättare, researcher.
E-post: carldavidake@gmail.com

Snabblänkar

Kings världsunika märkesgalleri