Robert F. Kennedy

Namn: Robert Francis "Bobby" Kennedy, även kallad RFK
Vem är ikonen: Amerikansk jurist och politiker.
Ålder: 93

Robert F. Kennedy

Fakta
Namn: Robert Francis "Bobby" Kennedy, även kallad RFK
Vem är ikonen: Amerikansk jurist och politiker.
Född: 1925-11-20
Död: 1968-06-06
Karriär: USA:s statsåklagare mellan 1961 och 1964, ständig wingman till sin bemärkte bror John, själv presidentkanditat i valet 1968.

1. Trots att du under många år fick nöja dig med att bli fotograferade tittandes över storebrors axel föll du aldrig för frestelsen att kompromissa med din konservativa klädstil: Den tvådelade, strama kostymen kompletterad med en nedtonad slips blev ditt signum.

2. I nära samarbete med programledaren Johnny Carson, smörsångaren Sammy Davis Jr och de skådespelande fartsyndarna Paul Newman och Steve McQueen var du en av huvudkonspiratörerna bakom bakom turtleneckens triumftåg genom modevärlden 1967.

3. När du i direktsänd tv utmanade den genomkorrupte Jimmy Hoffa var det inte bara rättvisans seger över mutkolvarna, utan även den skräddarsydda kostymens triumf över den oformliga fackpampsburkhan av skrynklig polyester.

4. Du sa en gång: "Få män vågar riskera att mötas av sina medmänniskors missnöje, sina kollegors kritik och samhällets vrede. Ändå är detta den viktigaste egenskapen för att kunna förändra en värld som är mycket helst av allt vill fortsätta oförändrad." Detta citat kan ses som en legitim ursäkt för trender som truckerkepsen, batiktröjan, märstanacken och 80-talet i sin helhet. Men vi förlåter dig. Vi förstår att du menade väl.

5. Liksom din bror dog du en onödig och för tidig död för en lönnmördares hand. Tragiskt nog är rött den färg som för alltid kommer att förknippas med ert gemensamma efternamn.

Läs om fler ikoner